Tőzsdei Oktatóközpont kezdőknek - Huntraders.com

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

pénzÜGYES

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • moncsicsi78 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Én is.
  Ennyi? Vagy folyt. köv.?
  Minden irónia nélkül, többet vártam tőled.

  (érdekelt volna, milyen az a stratégia, ahol 5000 usd-t 500-as tőkeáttétellel lehet csak hatékonyan működtetni)
  https://penzugyes.wixsite.com/csak-ugyfeleknek

  Hozzászólás


  • pénzÜGYES eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
   Ennyi? Vagy folyt. köv.?
   Minden irónia nélkül, többet vártam tőled.

   (érdekelt volna, milyen az a stratégia, ahol 5000 usd-t 500-as tőkeáttétellel lehet csak hatékonyan működtetni)
   Nézd, én már leírtam, hogy itt a kérdés eredetileg nem az volt, hogy milyen és mennyire nyerő a stratégia, hanem az, hogy hogyan lehet a régi, nagy tőkeáttétellel az ESMA után is valahogy élni. (Jött a tőzsde lehetőség, vagy az au szabályozott cégek verziója).
   Azt is leírtam, hogy nyilván, senki nem gondolta úgy a profik közül, hogy akinek nem nyerő a stratégiája, vagy kis pénzű, vagy ezek kombinációja, annak ne lenne joga próbálkozni. (Erre éppen te hívtad fel nemrég a figyelmemet, köszönet érte utólag is.)
   És itt jutottunk el ahhoz példához, amit engem is érint (magamra vállalva egy ilyen fórumon, hogy mekkora szerencsétlen balfék vagyok, akik girdezik), hogy ahhoz, hogy egyáltalán próbálkozni tudjunk, kellenek az említett feltételek.

   Az 5000 usd (bár helyesebb lett volna itt egységet írni) + 500-as tőkeáttét egy példa volt arra, hogy kb. milyen feltételek kellenek. Természetesen, elég jól el lehet ettől térni, pl. lehet, hogy elég 200-as tőkeáttét is - sose tudom pontosan, mert soha nem használtam ki 500-at, viszont (!) pszichésen nekem mindig szükséges az, hogy sok szabad margin legyen.
   Oké, ezen lehet fejleszteni, lelkileg.
   De tény, hogy a 30-as igen kevéske, és már nemcsak lelkileg, hanem tényszerűen, a számok tükrében is.

   Ettől az eredeti kérdéstől viszonylag hamar jutottunk, jutottál el oda, hogy akkor most bizonyítsam a "siker receptjét", mutassam meg, mennyire nyerő vagy egyáltalán milyen is egy grides strati.

   Számlakivonat is kell, nem?

   Mikor leírtam jóformán minden posztomban, hogy:
   - nem professzionális a kereskedés,
   - nem szeretnék itt grides témába belemenni,
   - játéknak tituláltam, nem kereskedésnek,
   - csak azért szólaltunk meg a 30-as tőkeáttét miatt, mert szeretnénk tovább próbálkozni! (A többesszám nem amaz "királyi", hanem csak feltételezem, hogy nem vagyok egyedül...)


   Nos, ennek fényében, és hozzátéve azt, hogy sem oktató, sem mentor, sem szignálszolgáltató nem vagyok, és nem kínálok számlamenedzselést sem, de még csak soha nem is ajánlottam egyetlen brókert sem (nem mintha ezekkel a lehetőségekkel bármi bajom lenne), nem érzem erkölcsi kötelességemnek, hogy saját stratégiát osszak meg, csak úgy.
   Nincs hozzá kedvem, macerás.
   (Volt éveken keresztül, említettem, hogy voltak ilyen fórumok, igen aktív voltam rajtuk.)

   Általánosságokat viszont már megosztottam róla: van benne grid, azaz trend elleni ráépítés, sőt, trend irányú rákötés is, több deviza kell hozzá, megfelelően összeválogatva, amelynek az az alapja, hogy amíg az egyik trend ellen építkezik, addig a másik a többiek trend irányban fognak pozit halmozni, és szempont a korreláció is, s a végén, elegendő idő és pozi után az az elvárás, hogy a pozitív pozik összege nagyobb lesz, mint a negatívaké.

   Ez az egyik.

   A másik irány az, hogy mind a 28 páron (illetve ESMA után, ha marad az ember a 30-as áttéténél, akkor csak a fő devizapárokon) egy-két indikátor irányába nyitunk. Így az lesz, hogy egyetlen páron is lesznek long és short pozik is, és egy idő után több lesz a nyerő irány. Ez egy devizapáron is sikeres elvileg, de a több pár azért kell, mert megnöveli a mihamarabbi találat esélyét.
   Ezt lehet úgy is, hogy trend irányba nyitogatunk, és úgy is, hogy trend ellen. Nem tudom, melyik a sikeresebb, de a trend ellenit tapasztalom jobbnak.

   Egyébként a multi currency mindig azért kell, hogy a kockázatot porlassza, avagy diverzifikáció egy formája.

   Van olyan is, amelyik a napi gyertya irányába, vagy éppen azzal ellentétesen nyit, de ott is megfelelően összeválogatott párok kellenek, és több.

   Nagyjából ilyen irányban játszadozom.

   Szerintem ezzel nemcsak kimerítettem a kérdésre adandó választ, de még túl is mentem azon.

   Ne haragudj Misi, egyrészt mert a te topikodat sikerült összeszemetelni, másrészt meg azért, mert megjegyzem: az irónia tőled jött, és én is többet vártam tőled.

   Hozzászólás


   • Moncsicsi78 megkérdezhetem, hogy a sima prof státusz a jelenlegi brókerednél miért kizárt nálad?
    Nem bízom én senkiben, aki többet keres nálam.

    Hozzászólás


    • 1. Szerinted ez jó kérdés?
     Nincs olyan prémium/privát bankár, aki befektetési alapoknál előre x évre várható hozamot mondana az ügyfeleknek.
     Ellenkezőleg, visszamenőleges (indulás óta, előző évben, stb) hozamokat mutatnak, és/vagy valamilyen hasonló összetételű benchmarkhoz viszonyítják.
     Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy múltbéli adatokból nem következik a jövő.
     Tisztában vagyok vele, hogy mit mond egy prémium/privát/fekete öves/zseniális bankár. Ettől függetlenül megkérdezi, hogy kb milyen hozamot szeretne adott ügyfél, aztán elmondja, hogy ez mennyire reális és ehhez kb mekkora kockázatú/milyen összetételű portfolio szükséges. Aztán eldöntik mit akarnak.
     Fordítok a kérdésen, az elmúlt 1-3-5-10 évben kb mekkora hozamot hozott egy olyan portfolio amit te összeraktál fent. Esetleg milyen hozamot varhat a befektető egy 2008hoz hasonló válság esetén vele.

     2. Ha te abszolult kockázatkerülő vagy, akkor valószínűleg nem fogsz részvényezni, forexezni. Nem lesz nagy a hozamod, de a veszteséged sem.
     A fenti mondatod csupán annyit mond, hogy ha kockázatkerülő vagy, akkor kockázatkerülő vagy. Nem erre vonatkozott a meglátásom, hanem arra próbáltam rávilágítani, hogy az általad írt megállapítás nem igaz, miszerint Idézet:
     - minél optimálisabb a részvényarány a kockázatvállaló képességedhez viszonyítva, annál nagyobb a hozam

     Ezért írtam, hogy hiába optimális a részvényarány a kockázatvállaló képességhez, attól nem lesz nagyobb a hozam, csupán az illetőnek megfelelő lesz a portfolio. Ha ő kockázatvállaló, akkor magasabb lesz a várható hozam. Ellenben ha kockázatkerülő, akkor nem.

     4. Sokféle alapkezelési stratégia létezik, többfajta portfólió összetételnél vizsgálták, hogy hogyan teljesít hosszú távon a bencmarkhoz, vagy épp a tőzsdeindexekhez képest. Találtak olyan modelleket, ami felülteljesít.
     Nem vitatom. Pont ezért kérdeztem, hogy amikor azt írod, hogy verheti a piacot egy jól felépített portfólió, számodra mi a benchmark? A 150k minta portfolional mikor lennél elégedett, ha melyik benchmark indexet verné? Ha sikerdíjas lennél, melyik benchmark feletti teljesítmény esetén járna a sikerdíj szted?
     Nem bízom én senkiben, aki többet keres nálam.

     Hozzászólás


     • moncsicsi78 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése

      Nagyjából ilyen irányban játszadozom.

      Szerintem ezzel nemcsak kimerítettem a kérdésre adandó választ, de még túl is mentem azon.

      Ne haragudj Misi, egyrészt mert a te topikodat sikerült összeszemetelni, .
      Nem érzem szemetelésnek, mert kérdésre válaszolt és informatív volt.
      Érdekes téma, érdemes lenne még jobban belemélyedni.
      Értem, miért kellhet 500-as tőkeáttétel olyan stratégiánál, ahol 28 páron, minden irányba több pozíció épül.

      Mielőtt valaki azt mondaná pár év múlva, hogy a topicomban a multicurrency-gridelést reklámoztam, én valószínűleg nem fogok így kereskedni.
      De bizonyára több brókernek és tradernek tetszik, mint a minőségi portfólió építés.
      https://penzugyes.wixsite.com/csak-ugyfeleknek

      Hozzászólás


      • gtome eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
       Fordítok a kérdésen, .....
       1. Mégis milyen választ szeretnél hallani? Mit mondana a bankárod, számlakezelőd? Egy fix számot? Oké, pl. egy hasonló összetételű banki alap (számottevő költség mellett) 2,72-szeresére nőtt 2009 óta.

       A válság mindig jó alkalom olcsón venni.


       2. Én először kockázatVÁLLALÓ ügyfélről beszéltem, te az abszolult kockázatKERÜLŐre kérdeztél rá.
       Nincs értelme a szómágiának.       3. A benchmark lehet pl. egy index, vagy akár egy nagyjából hasonló összetételű alap is. Ha azt veri (akár kisebb költséggel, akár nagyobb hozammal), már megérte vele foglalkozni. Nem beszélve a közben megszerezhető tudásról, tapasztalatról, amivel már képes vagy a saját befektetéseidet kezelni.
       A saját portfólióimnál ilyesmiket is figyelek.

       A bankárok, alapkezelők egyébként nem sikerdíjasok. A tanácsadás költségét az ügyfél külön fizeti, vagy fixen be van építve az egy jegyre jutó nettó eszközértékbe.
       Azért nem is érdemes ilyen esetben sikerdíjról beszélni, mert nem a saját, hanem az ügyfél kockázatVÁLLALása határozza meg az összetételt és az eredményt.


       Apropó, lassan aktuális lesz a konzultációs óradíj.
       https://penzugyes.wixsite.com/csak-ugyfeleknek

       Hozzászólás


       • pénzÜGYES eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        1. Mégis milyen választ szeretnél hallani? Mit mondana a bankárod, számlakezelőd? Egy fix számot? Oké, pl. egy hasonló összetételű banki alap (számottevő költség mellett) 2,72-szeresére nőtt 2009 óta.
        Csak nagyságrendekről szerettem volna hallani. 2009-től kiragadni a teljesítményt eléggé torzító. Pont a mélyponttól mérve igen jól teljesít mindenki. Ezért írtam szándékosan, hogy több időtávot nézzünk. Elmúlt 1 éve hogy sikerült ennek az alapnak? 2007 és 2009 között hogy teljesített?

        A válság mindig jó alkalom olcsón venni.
        Ha már válság előtt benne vagy egy pozícióban, mert beletetted a megtakarított pénzedet, akkor már nincs miből venni. Persze erre mondhatod, hogy aktív menedzseléssel kidobod a tetején mert látod, hogy jön a válság és az alján beleveszel mert tudod hol az alja, de ez nem így fog menni. Ezért érdekelt volna, hogy egy válság esetén hogy teljesít egy ilyen portfolio.

        2. Én először kockázatVÁLLALÓ ügyfélről beszéltem, te az abszolult kockázatKERÜLŐre kérdeztél rá.
        Nincs értelme a szómágiának.
        Lényegtelen, hogy kockázatkerülő, vagy kockázatvállaló egy ügyfél, pont azt írtad, hogy:
        - minél optimálisabb a részvényarány a kockázatvállaló képességedhez viszonyítva, annál nagyobb a hozam.
        Ez a mondat nem igaz és pont.

        3. A benchmark lehet pl. egy index, vagy akár egy nagyjából hasonló összetételű alap is. Ha azt veri (akár kisebb költséggel, akár nagyobb hozammal), már megérte vele foglalkozni. Nem beszélve a közben megszerezhető tudásról, tapasztalatról, amivel már képes vagy a saját befektetéseidet kezelni.
        A saját portfólióimnál ilyesmiket is figyelek.
        Tisztában vagyok vele, hogy mi lehet a benchmark, csak arra voltam kíváncsi, hogy amikor azt írod, hogy meg lehet verni a piacot, akkor milyen piacra gondolsz.

        A bankárok, alapkezelők egyébként nem sikerdíjasok. A tanácsadás költségét az ügyfél külön fizeti, vagy fixen be van építve az egy jegyre jutó nettó eszközértékbe.
        Azért nem is érdemes ilyen esetben sikerdíjról beszélni, mert nem a saját, hanem az ügyfél kockázatVÁLLALása határozza meg az összetételt és az eredményt.
        Nem azt mondtam, hogy dolgozz sikerdíjasként, csak a benchmark miatt került képbe. (Gondolom hallottál már a 2+20-as és hasonló alapkezelői díjakról, ahol a 20 a sikerdíj. Pont az aktívan kezelt, abszolút hozamú alapoknál szokás hasonló díjazást bevezetni.)

        Apropó, lassan aktuális lesz a konzultációs óradíj.
        Megnyugodhatsz, ingyen igyekszem segíteni, nem kérek érte pénzt.

        Azt próbálnám leírni, amivel mások is próbálkoztak már itt. Amit itt leírsz az a bevezető pénzügyi/tőkepiaci tankönyvek által megfogalmazott legalapvetőbb fogalmak, összefüggések, meglátások. pl. diverzifikálni kell, így csökkenthető a kockázat; ha kockázatvállalóbb vagy magasabb elvárt hozamot érhetsz el...
        Ezek a dolgok lehet, hogy újként hatnak XY-nak, aki bemegy hozzád a bankba és lövése nincs a pénzügyekhez és tök jó, ha neki tudsz segíteni abban, hogy ne veszítse el a pénzét és némi hozamra is szert tegyen. Egy tőzsde fórumon viszont ez olyan, mintha egy asztalos fórumon azt írnád, hogy szükségetek lesz szögekre és kalapácsra is.

        A közhelyszerű (néhol hibás) elmélet helyett próbáld meg leírni, hogy a gyakorlatban miért lenne jó valakinek, ha téged választana.

        Ha én ilyet csinálnék, akkor biztos lenne egy olyan táblázatom, hogy induló tőke mondjuk 1 millió forint volt x évvel ezelőtt. Ha ezt bankbetétbe tette volna vki így alakult volna az évek folyamán, ha állampapírba, akkor így, ha részvénybe amúgy és megmutatnék mellette mondjuk kb 3 portfoliot, amit én javaslok, hogy abban az esetben hogy alakult volna. Legnagyobb DD-t is odaírnám, hogy mennyi volt, szórást stb. Megmutatnám, hogy válság esetén hogy teljesített volna mindegyik általam felvázolt konstrukció a többi termékhez képest. Erre azért van szükség, hogy lehessen látni, hogy itt bukni is lehet, így talán könnyebben viseli adott ügyfél ha negatív hozamot ér el a befektetés egy adott időtávon. Természetesen oda kel írni, hogy jövőre nézve semmilyen biztosítékot nem jelent ez a teljesítmény. (Azt is hozzáteszem, hogy ennek sem a fórum olvasói lennének a célközönsége, sokkal inkább egy saját blog olvasói.)

        Az éves hozamok mellett muszáj forint nagyságrendekről is beszélni, mert ha valaki az általad írt 150 ezer forintot ilyen módon próbálja befektetni, nem biztos, hogy megtérül neki, ha fizet neked 1-2X 5 ezer forintot plusz beleöl x órát, ahelyett, hogy betette volna állampapírba és elmegy dolgozni 2 órát egy építkezésre.
        Nem bízom én senkiben, aki többet keres nálam.

        Hozzászólás


        • Annyit még hozzátennék, hogy az, hogy mindenbe belekapsz, lsd ingatlanügyes, azt erősíti, hogy egyikben sem mélyedtél el eléggé, így még inkább elutasítják majd az emberek, hogy tőled kérjenek tanácsot/segítséget.

         Ami szerintem nincs ezen a fórumon és saját honlap mellett itt is érdekelhetne emberekt és a személyedhez közel állhat, az egy fundamentális elemzésen alapuló részvényértékelés. Lehetne ez hazai, europai, amerikai, mindegy is. Természetesen ahhoz, hogy ez is értékelhető minőségű lehessen, munkát kell beletenni és nem lemásolni mások elemzéseit. Mondhatod, hogy miért csinálnád ezt ingyen, de mások is megfogalmazták már, hogy ahhoz, hogy legyenek ügyfeleid, először adnod kell, először látniuk kell, hogy értesz is ahhoz, amiről tanácsot szeretnél adni. Egyebek mellett saját befektetéseidhez is jól jöhetnek ezek, így ez win-win szituáció.
         (Mielőtt felvetődne benned, hogy magamnak szeretnék ingyen elemzéseket, megígérem, hogy nem fogok az elemzéseid alapján semmilyen részvényt vásárolni.)
         Nem bízom én senkiben, aki többet keres nálam.

         Hozzászólás


         • gtome eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Ha én ilyet csinálnék, akkor biztos ...
          Oké, csináld.
          Szólj, ha kész vagy.
          Nem próbálom ki, de megyek fikázni...
          https://penzugyes.wixsite.com/csak-ugyfeleknek

          Hozzászólás


          • gtome eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
           Csak nagyságrendekről szerettem volna hallani. 2009-től kiragadni a teljesítményt eléggé torzító. Pont a mélyponttól mérve igen jól teljesít mindenki. Ezért írtam szándékosan, hogy több időtávot nézzünk. Elmúlt 1 éve hogy sikerült ennek az alapnak? 2007 és 2009 között hogy teljesített?.
           Nem ördöngősség ilyet tesztelni: valahol fentebb olvastam a"minta" portfóliót.
           Ingatlan, kötvény rv etf, egyedi rv forex pénzpiaci.
           Bedobtam a portfolio visualizerbe és itt az eredmény 2009-től:


           Évi kb 6% hozam, ami kb jó is egy ilyen portfóliótól, kb ennyit tud. Namost ezt 150.000ftnyi tőkére számolva: 250.000 ft körül van 9 év alatt...inkább spy-t kellett volna, de ugye utólag mindenki okosabb
           Csatolt fájlok

           Hozzászólás


           • stingy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Nem ördöngősség ilyet tesztelni: valahol fentebb olvastam a"minta" portfóliót.
            Ingatlan, kötvény rv etf, egyedi rv forex pénzpiaci.
            Bedobtam a portfolio visualizerbe és itt az eredmény 2009-től:


            Évi kb 6% hozam, ami kb jó is egy ilyen portfóliótól, kb ennyit tud. Namost ezt 150.000ftnyi tőkére számolva: 250.000 ft körül van 9 év alatt...inkább spy-t kellett volna, de ugye utólag mindenki okosabb
            Köszi szépen, hogy betetted ide, de tőle vártam volna egy ehhez hasonló hozzászólást, vagy elég lett volna nekem annyi, hogy kb 5-10% évente. És már lehet is látni, hogy miért nem kínál valós alternatívát azok számára, akik kisebb pénzzel kezdenek el tőzsdézni és szánnak erre értékes idejükből. Mert a havi 500-1000 forint nem az az összeg amit ezzel keresni szeretnének.
            Nem bízom én senkiben, aki többet keres nálam.

            Hozzászólás


            • stingy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
             Nem ördöngősség ilyet tesztelni:
             Bedobtam a portfolio visualizerbe és itt az eredmény
             Kösz, ez érdekes.

             Annak ellenére, hogy ez csak egy "minta-portfólió volt, egy képzeletbeli ügyfélszámlán" bizonyítja, hogy
             - lehet kis kockázatvállalással is nyereségesen kereskedni (megelőzve ezzel a forexezők 90%-át)
             - kb. 3-szor akkora az átlaghozam, mintha csak kötvénybe raktuk volna a pénzt (és elmentünk volna az építőiparba)

             Viszont nem tudod így tesztelni
             - az aktív menedzselést, profitrealizálást, újrabefektetést..
             - a nagyobb kockázatvállalást emelkedő piacon
             - az egyedi részvények, forex és egyéb termékek daytrade, swing eredményeit
             - további rendszeres megtakarítás és eseti pénzek hatását
             - stb

             Ezért én továbbra sem vagyok a backtest híve.

             A befektetés realtime odafigyelést igényel.

             A saját értékesítési terminológiám szerint (bár talán már írtam is róla) az az ügyfél, akinek
             - szüksége van a szolgáltatásra
             - együttműködik
             - fizet
             - továbbajánl.

             Egyetértek azzal, hogy a fórumon kevés ügyfél lesz, hiszen
             - a fórumozóknak nincs rá szüksége (mindenki ért hozzá (tanulta, dolgozott benne, és egyébként is minden fenn van a neten, vagy tankönyvekben), így jobban tudja, önállóan akarja csinálni)
             - ciki lenne nyitottan együttműködni (nem is veszi igénybe az ingyenes lehetőségeket, nem nyit számlát, nem kér tanácsot, nem csinálja, nem szerez tapasztalatot, így marad a csalhatatlan előítélet )
             - nem akar fizetni (ha gyanúsan olcsó, azért, ha drága akkor pláne, ill. talán pénze sincs, mert már elbukta, vagy még kell neki minden fillér a brókerszámlán a kereskedéséhez, mert kisebb lett a tőkeáttétel)
             - jó magyar szokás szerint "dögöljön meg a szomszéd tehene is"-elven csakazértse ajánlgat, sőt inkább elbizonytalanít másokat is, hiszen zsigerből érzi az átverés szagot.

             Szóval nem célom meggyőzni a nálam sikeresebb tradereket, akik jobban tudják, csinálNÁK és így soha nem lesznek ügyfelek.

             Köszönettel elég a jelenlét és az elérhetőség közzétételének lehetősége ezen a fórumon.

             A többit megtalálod :
             https://penzugyes.wixsite.com/csak-ugyfeleknek

             Hozzászólás


             • pénzÜGYES eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Kösz, ez érdekes.

              Annak ellenére, hogy ez csak egy "minta-portfólió volt, egy képzeletbeli ügyfélszámlán" bizonyítja, hogy
              - lehet kis kockázatvállalással is nyereségesen kereskedni (megelőzve ezzel a forexezők 90%-át)
              - kb. 3-szor akkora az átlaghozam, mintha csak kötvénybe raktuk volna a pénzt (és elmentünk volna az építőiparba)

              Viszont nem tudod így tesztelni
              - az aktív menedzselést, profitrealizálást, újrabefektetést..
              - a nagyobb kockázatvállalást emelkedő piacon
              - az egyedi részvények, forex és egyéb termékek daytrade, swing eredményeit
              - további rendszeres megtakarítás és eseti pénzek hatását
              - stb

              Ezért én továbbra sem vagyok a backtest híve.

              A befektetés realtime odafigyelést igényel.
              Elnézést, de nagyon sok tévedés van abban, amit írtál.
              - Egyáltalán nem kicsi a kockázat, 6% éves hozamra 13%DD sok. Az egyik saját rendszerem, ami tényleg a biztonságra van kihegyezve, ezt kb fordítva tudja.
              - nem hoz 3x annyit, mint a kötvények, a tesztelt időszak alatt a TLT ugyanúgy 6% körül hozott, mint a "mintaportfólió", tehát inkább feleslegesen dolgoztunk.

              - tudod tesztelni a rebalanszírozást, újrabefektetést, pénzkivételt,stb, de ezt mindenki próbálgassa ki saját maga ennyi időm nincs.
              - a nagyobb kockázatvállalást emelkedő piacon is tudod tesztelni.egyszerűen beállítod, hogy ha a 10 napos mozgó a 100 napos felett van akkor rv, ha alatta, kv, meg még ezer variáció
              -egyedi rv-ek, forex meg a többi, vagyis aktív alapkezelés, na, ezt a témát hagyjuk már https://kiszamolo.hu/az-aktiv-alapok-teljesitmenye/
              mint látod, az alapkezelők 1 éves időtávon is brutálisan alulteljesítik az indexet, a 3+ évet meg inkább hagyjuk...
              - további megtakarítás: olyat is lehet beállítani, hogy rendszeresen hozzáadsz a tőkéhez.
              - stb.:nem elég specifikus

              Nekem 2 stabil? rendszerem van évek óta.Teljesítmény a lenti képeken, a Timing-et kell nézni.


              Attól, hogy te nem vagy a backtest híve, egyenlőre - amíg nem ismerjük a jövőt - csak ez a módszer van.(na jó, meg a jóslás)

              A befektetés realtime odafigyelést igényel. Na ez végképp nem igaz.Minél hosszabb az időtáv, annál kevesebbet kell foglalkozni vele, ha meg rövidtávról beszélünk, az nem befektetés, hanem spekuláció
              Csatolt fájlok

              Hozzászólás


              • stingy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
               Elnézést, de nagyon sok tévedés van abban, amit írtál.
               - Egyáltalán nem kicsi a kockázat, 6% éves hozamra 13%DD sok. Az egyik saját rendszerem, ami tényleg a biztonságra van kihegyezve, ezt kb fordítva tudja.
               - nem hoz 3x annyit, mint a kötvények, ..., tehát inkább feleslegesen dolgoztunk.

               -egyedi rv-ek, forex meg a többi, vagyis aktív alapkezelés, na, ezt a témát hagyjuk már

               Attól, hogy te nem vagy a backtest híve, egyenlőre - amíg nem ismerjük a jövőt - csak ez a módszer van.(na jó, meg a jóslás)

               A befektetés realtime odafigyelést igényel. Na ez végképp nem igaz.
               Tényleg nincs értelme "nem-ügyfél" kategóriájú profikkal egymást győzködni.

               Sehol sem olvastam, hogy Buffett backtesztelt volna, de azt igen, hogy rendszeresen foglalkozott realtime is a portfóliójával, ellenőrizte, hogy megfelelnek-e a benne lévők a kritériumoknak, és új pénzekkel új lehetőségeket kutatott.
               Tovább megyek, nem tanultam banki képzésen, nem láttam egyetlen prémium/privát bankost sem ügyfélportfóliót backtesztelni. A biztosítási tanácsadókról, egyéb pénzügyi tervezőkről meg már nem is beszélek...
               De pl. rendszeresen átkonzultáltuk a helyzetet egy portfólió-minősítési rendszer szerint.

               De ha a fórumon azt állítják, lehet, hogy mégis a backteszt a siker kulcsa.

               Egy biztonságra kihegyezett portfóliónál szinte hihetetlen a 13% (figyelembe véve, hogy a részvénypiac is csak 10-15%-t nő évente átlagban), ezért jó lett volna, ha terméket is látunk, nem csak görbét a képeiden. De félek, ez is kevés lenne a legtöbb tradernek.
               Viszont tényleg jóval több, mint a 1,5-2%-os államkötvény, amibe a banki ügyfelek nagy része a pénzét tartja (ehhez képest volt 3-szoros a 6%).

               Nem tudom megígérni, hogy hagyom az egyedi részvény témát sem, mert nekem ez nem kevés pénzt hozott már (backteszt nélkül, jól működő alapelvekkel).
               És a forex is érdekel. És még sok más.
               Egyébként is unatkoznék, ha csak vennék néhány ETF-t, ülnék rajta évekig, és nem törném a fejem swing, vagy daytrade, vagy egyéb lehetőségeken is.

               No de mindenki másképp csinálja.
               Én azoknak tudok újat mondani, akiknek (még) nincs 5-100 milliójuk a bankban/brókernél egy prémium/privát számlán, de szeretnék hasonló támogatás mellett rendszeresen gyűjtögetni és építgetni a vagyonukat.


               Ettől függetlenül mindig örülök, ha valakinek jobb rendszere van és tanulni lehet belőle.
               Apropó, megosztanád, te hol tanultad és konkrétan hogyan csinálod?
               https://penzugyes.wixsite.com/csak-ugyfeleknek

               Hozzászólás


               • pénzÜGYES eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                Tényleg nincs értelme "nem-ügyfél" kategóriájú profikkal egymást győzködni.

                ................

                Ettől függetlenül mindig örülök, ha valakinek jobb rendszere van és tanulni lehet belőle.
                Apropó, megosztanád, te hol tanultad és konkrétan hogyan csinálod?
                1. Leírta már mit csinál, nem figyeltél eléggé.
                2. akinek leginkább szüksége lenne rá, az nem tudna vele labdába rúgni,
                aki meg igen, azoknak a java része ezt a módszert nem érdemli meg
                Egyefenelegyenarégilemez: Fogd a pénzt és kuss

                Hozzászólás

                Working...
                X