Magyar Tréderek Közössége

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Feladat levezetésekben való segítség

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • Feladat levezetésekben való segítség

  Sziasztok!

  Bocsi mindenkitől, hogy egyből nyitok egy új témát, de akik jártasok a különböző tőzsdei számításokban, tőlük szeretnék 3 feladat esetében segítséget kérni, levezetés terén, mert vizsga lesz belőlük és fogalmam sincsen hogy lehet megcsinálni ezeket a feladatokat, mert a fősuli semmilyen példatárat gyakorló feladatokkal nem biztosított...


  Íme a feladatok, melyeket le kellene vezetni, ha nem nagy kérés...

  1) feladat

  a) 2010. június 3-án az USA-dollár promt árfolyama 207,45 ft, a 3 hónapos USD kamatláb 2,12% és a 3 hónapos BUBOR kamatláb 8,38% volt. Mennyi a dollár 3 hónapos határidős árfolyama (két tizedes pontossággal), ha az időszak napjainak száma 91, az évet 360 naposnak tekintjük?

  b) Melyik a helyes megállapítás? Ha 4 éves futamidejű befektetések hozama 9,2%, az 5 éves befektetések hozama 8,75%, akkor az egyéves kamatláb 4 év múlva:


  2) feladat
  "A" vállalat első osztályú adós, és így a pénzpiacon LIBOR+0,25%-os, a tőkepiacon 8,5%-os kamatlábon tud hitelt felvenni. "B" vállalatot a minősítő cégek alacsonyabb kategóriába sorolták és ennek következtében a pénzpiacon LIBOR+0,75%-os, a tőkepiacon 10,0%-os kamatláb mellett képes forráshoz jutni.

  "A" vállalatnak 5 éves futamidőre 100 millió dollár változó kamatozású hitelre, "B" vállalatnak ugyanilyen összegű és futamidejű fix kamatozású hitelre lenne szüksége. Mindkét vállalat pénzügyi vezetése úgy dönt, hogy a számára kedvezőbb piacon veszi fel a hitelt, majd egy bank közreműködésével swap megállapodást kötnek. A bank 5 éves futamidejű swap-ra vonatkozó árjegyzése: 8,70% - 8,80% LIBOR ellenében.

  Mutassa be milyen előnyökkel járna a swap megállapodás a két vállalat és a bank számára.

  Rajzolja fel a hitelügylet és a swap szerződés pénzáramlásait és mutassa be, hogy milyen előnyökkel járna a swap megállapodás a két vállalat és a bank számára.

  3) feladat

  Egy vállalat 25 millió $ értékű rövid lejáratú hitelt vesz fel. A hitel futamideje 6 hónap, a kamata 3 hónapos LIBOR+0,75%, a kamatfizetés negyedévente. A vállalat a kamatlábak emelkedésétől tart, ezért bankjával egy határidős megállapodást köt. A bank árjegyzése: FRA 3x6 5,5000 - 5,7500%

  Kamatlábak a hitel felvételekor:
  3 hónapos LIBOR 5 1/4 - 5 1/2
  6 hónapos LIBOR 5,3750 - 5,6250%

  Tételezzük fel, hogy 3 hónap múlva a referencia kamatláb 6,125%

  a) számítsa ki a vállalat periódusként esedékes kamatfizetési kötelezettségét (a negyedéveket 90 naposnak tekintjük).
  b) állapítsa meg, hogy az FRA elszámolásakor a kamatkülönbözet összegét.
  c) mennyi a vállalat tényleges kamatköltsége a második kamatperiódusban?
  d) mennyi lenne a vállalat tényleges kamatköltsége a második periódusban, ha 3 hónap múlva a referencia kamatláb 5,3125%?

  Ezek azok a feladatok, melyekben segítséget kérnék részletes levezetés terén, mert őszintén szólva fogalmam sincsen, hogyan kell kiszámolni ezeket. Ha lehet kérni, akkor november 12-ig kérném szépen levezetni őket, hogy tudjak készülni a vizsgára, ezekből a feladatokból, mert annyit mondott a tanár, hogy hasonló típusúakra lehet számítani.


  Nagyon szépen köszönöm és örök hálám a segítség végett!
Working...
X