Magyar Tréderek Közössége

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Tőzsdepszichológia.

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • Tőzsdepszichológia.

  Ilyen jellegű képzés nincsen, csak gondoltam hasznos lenne, ha a témával kapcsolatos felismeréseinket itt megoszthatnánk, sokan és sokat tanulhatnánk belőle.

  Nekem pl van egy olyan felismerésem magammal ami a gondolkodásom és a megérzésem kereszttüzében aszimmetrikusan működik.
  Ez két síkon tud a felszínre jönni.
  Biztosan sokan voltatok már úgy, hogy volt nyitott pozíciótok több termékben, vagy devizapárban és ezekhez kapcsolódtak megérzések. Az egyiket le kellene zárni, mert tuti kistoppol de a másikat meg bent kellene hagyni, mert az az érzésem van, hogy az jó lesz, erre mit ad Isten, pont fordítva sül el a dolog. Amit lezársz az megy el utána célárig, amit meg bent hagysz, mert úgy érzed az lesz a tuti, szépen kistoppol.
  Pont tegnap jártam így, két pozíción éreztem, hogy egyiknek mennie kell, a másiknak meg maradnia, persze korábbi hibáimból tanulva nem nyúltam egyikhez sem, mivel a szabályaimat tiszteletben kell tartanom.
  Az érzés viszont nem volt kényelmes abban a pillanatban amikor megjelent, ezért gyorsan fel is pattantam a géptől, mielőtt még bele nyúlok. Szerintem mint tréder nem egyedül vagyok így.
  Az érdekelne engem, hogy más hogyan viselkedik hasonló helyzetben, szoktátok e figyelni a megérzéseitek helyességét, vagy milyen érzésekből fakadnak az adott megérzések, milyen érzelmi állapotban kerítenek hatalmukba bizonyos megérzések.
  A téma nem egyszerű, de gyanítom van olyan kereskedő aki hozzá tud majd szólni a témához, vagy megoszt hasonló tapasztalatokat.

  Azért nyitottam ide a topicot, mert képezhetjük egymást mentálisan, tapasztalatokkal, történetekkel, ingyen

 • #2
  Szia Chyberbob
  A téma nagyon jó,hiszen a kereskedési siker köztudottan jórészt a pszichológián múlik. Csodálom,hogy erről nem nagyon van itt szó. Ami példát leírtál,azon már szerintem mindenki keresztülment,aki huzamosabb ideje foglalkozik a dologgal.
  Birgernek volt egy mondása.Nem kerestem most ki a könyvből,úgyhogy nem szó szerint idézem,csak emlékezetből :”A jó trader mindig betartja a kereskedési szabályait, ugyanakkor tudja,hogy mikor van az a helyzet,amikor eltérhet ezektől a szabályoktól.”
  Ezzel együtt szerintem nagy különbségek lehetnek sikeres traderek között,hogy ki hogyan ,és milyen eszközökkel fegyelmezi magát,és mennyire tartja be a kereskedési szabályrendszerét. Szerintem mindenkinek ki kell ismernie saját magát,és a saját személyiségéhez kell igazítania a kereskedési stratégiáját. Én például diszkrecionális tradernek tartom magam,sokszor vétek a szabályaim ellen. tudom,hogy mik azok a szabályok,amik ellen SOHA nem véthetek,de néhány dolgot sokszor a hangulatom,a napi,heti,havi eredményeim függvényében döntök el.
  Mondok példát mindkettőre.A maximális kockázatomat soha nem növelem.Azt már sok-sok pofon után megtanultam,hogy stopot elhúzni nem érdemes.Még egy kicsit sem. Viszont ha mondjuk veszteséges szériában vagyok,és nagyon kellene már egy kis eredmény,akkor sokszor előfordult már,hogy egy jól elkapott trade-ből épp csak a kockázatot tudtam kivenni,nyereségem még nincs bebiztosítva,de úgy ítélem meg,hogy nem fog elmenni célárig.Ilyenkor fogom magam,és rányomok a zárás gombra.A szabályaim ellen vétek ugyan,de tudom,hogy sokkal rosszabbul érezném magam,ha nullában kistoppolódnék. Ilyenkor próbálom nem figyelembe venni azt,hogy „mi történt volna,ha…”.
  Nagyon kevés instrumentummal kereskedek már évek óta.Úgy érzem,valamennyire sikerült kiismernem őket. Persze soha nem lehet teljesen kiismerni egy terméket,de sokszor vannak ismétlődő minták,szituációk,amiknél már az agyamban vannak a lehetséges forgatókönyvek a chart folytatására. Úgyhogy én amikor meghozok egy ilyen döntést,amiben eltérek a szabályaimtól,akkor elfogadom azt,hogy én ott,akkor,abban a helyzetben ezt láttam jónak,és ezért döntöttem úgy,ahogy. Próbálom magam függetleníteni attól,hogy mi is történt a charton a döntésem után.Ez eleinte nagyon nehéz volt,de mára már aránylag könnyen viselem azt is,ha a szabályaimat felrúgva hozott döntéssel sokkal rosszabbul jártam,mint ha betartottam volna azokat.Ez pedig azért alakult ki bennem,mert tudok bízni magamban.Statisztikát nem vezetek ugyan,de biztos vagyok benne,hogy az ilyen döntéseim legalább 60%-a helyes,de inkább 65-70 %-a.
  5 éve kereskedek,sikeresnek mondhatom magam(bár nagyon sokat kell még fejlődnöm),és nekem ez vált be.Sok idő volt,mire rájöttem,hogy a személyiségemhez ez illik.Más embereknek nyilván teljesen más kereskedési szabályok passzolnak a személyiségükhöz,de hát mind különbözőek vagyunk.
  Ez is egy vélemény,illetve tapasztalat,ráadásul olyan,amit én még így leírva soha nem hallottam.Nekem mégis működik(bár sok idő kellett,mire rájöttem).

  UI: Amúgy nekem is a kedvenc könyvem a Pitbull,rengetegszer elolvastam már,és abszolút azonosulni tudok a főhőssel. Ezáltal a Te írásaidat is mindig szívesen olvasom.

  Hozzászólás


  • #3
   Örülök a kezdeményezésnek

   Sajna még messze vagyok attól, hogy a rendszerem üzemeltetését mindig tudjam kellő szinten véghezvinni.

   Fránya dolog ez a pszichológia. Amikor az ember már úgy érzi, mostmár megérett a dologra, jön "valami", és máris hülyeségeket csinál. Még ha ezek nem is nagy butaságok, főleg nem pénzben.

   Ahogy olvastam Nicolas Darvast, Jesse Livermore-t és a többieket, ők is leírják, hogy amikor már tudod a rendszeredet üzemeltetni, bármikor történhet valami a fejedben, és máris ott a vesztő széria. Jó esetben komolyabb anyagi veszteségek nélkül. Néha én magam is meglepődöm, mennyire tudok hisztizni 100 euróért, amikor egyébként a hónap többi napján semmi gondot nem okoz, sőt, a pénzre rá sem nézek közvetlenül a számolóexpertek miatt.

   Hiába tartom be az alapvető szabályaimat, amikor "elborulok", tudok még nagy butaságokat csinálni. Egy azért látszik: aki alapvető pszichológiai gondokkal küzd, az a legtöbbször nem tud a chatra sem kreatívan nézni, főleg nem a money management-re szerintem.
   Én így éltem meg. Szóval amíg komoly pszichikai gondjaim voltak, rendszert sem voltam képes létrehozni. Üzemeltetni meg főleg nem.
   HunTraders.co.uk/invite/tradersnight - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

   Hozzászólás


   • #4
    Hát örülök, hogyha sikerül elindítani egy ilyen jellegű topicot, tele hasznos gondolatokkal amik segítséget nyújthatnak olyan embereknek akik ezt a szakmát meg akarják tanulni.
    Nagyon sokat lehet tanulni tapasztaltabb tréderektől evvel a témával kapcsolatban.

    Nekem pl nagy segítség, hogyha látom vagy olvasom más tréderek hibáit, főleg amiket az elején követtek el, mert érzem magamon, hogy az út amin járok gyakorlatilag helyes és nem könnyű, de végig lehet rajta menni, ha egyáltalán van vége ennek az útnak.
    Én inkább csak haladni szeretnék előre ezen az úton. Az én egyik gondolatom a piacról és erről a tanulási szakaszról egy hasonlat, amit Mark Zuckerberg is használt amikor megalkotta a facebookot, ez az oldal olyan mint a divat, sosem lesz kész.
    Szerintem ennek a tanulási szakasznak sem lesz sohasem vége, mert a piac is és az ember is folyamatosan változik.

    Nekem jelen pillanatban az jelent nehézséget, ha itt kell ülni a gép előtt, mert sok fontos hír lesz aznap, amik adnak olyan feladatokat a menedzseléssel kapcsolatban amiket meg kell csinálni, mert muszáj. Csak így lehet pénzt keresni.
    Van egy órám a hírig, ami pont semmire sem elég, ha ez már a 100. ilyen óra az elmúlt két hónapban.

    Hozzászólás


    • #5
     Szerintem egy önismereti vizsgálattal kell(ene) kezdeni mindenkinek.
     Milyen személyiség vagy? Mik az erősségeid, gyengeségeid?
     Ezután könnyebb lesz meghatározni a neked megfelelő:
     - Kereskedési időtávot (Aki impulzív személyiség, az ne napos charton próbálkozzon)
     - A neked megfelelő kereskedési módszert. (találat arány, átlagos visszaesés, stb...)

     Hozzászólás


     • #6
      Csak érdekességképpen: kinek hány trédje van naponta átlagban? Mert nem mindegy pszichikailag bírni a nyomást eltérő kötésszám mellett, valamint más-más buktatók jönnek elő napi kötögetés, és a hosszú türelemmel kivárók között is.
      HunTraders.co.uk/invite/tradersnight - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

      Hozzászólás


      • #7
       David Chateau eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
       Csak érdekességképpen: kinek hány trédje van naponta átlagban? Mert nem mindegy pszichikailag bírni a nyomást eltérő kötésszám mellett, valamint más-más buktatók jönnek elő napi kötögetés, és a hosszú türelemmel kivárók között is.
       2-4 db. Főleg a DAX indexen, 5 perces idősík alapján.
       Egymást követő 3 vesztő után aznapra abbahagyom.

       Hozzászólás


       • #8
        Nekem a 4 vált be H1es csárton, de ez a maximum és ezt 4 devizapáron kötöm, ha bejön bejön, ha nem akkor nem. Régen hajlamos voltam sokkal többet kötni, a nagyobb profit reményében, de rá kellett jönnöm, hogy ez csak önámítás. Előbb kiégtem volna mint, hogy megszedjem magam

        Hozzászólás


        • #9
         David Chateau eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
         Csak érdekességképpen: kinek hány trédje van naponta átlagban? Mert nem mindegy pszichikailag bírni a nyomást eltérő kötésszám mellett, valamint más-más buktatók jönnek elő napi kötögetés, és a hosszú türelemmel kivárók között is.
         Nagyon jó kérdés, leírom nálam mi a helyzet: m1 -en lépek be (de figyelve a felettes idősíkokat) főleg daxon.
         Az m1 miatt sok belépési jelem van (a rekord pont ezen a héten volt 82 db (!)tréddel - természetesen mínusz lett a vége, túlhajtottam magam és nem szűrtem megfelelően a belépőket)
         Az ideális nap 10-20 tréd között lehet.

         Hozzászólás


         • #10
          Nekem napi átlag 5-6 kereskedésem van.Persze van,hogy nulla,és van,hogy 15. Én is azt tapasztaltam,hogy a sok trade nem hat jól a teljesítményre.Délelőtt csak Dax,délután csak Dow index(+néha eurusd).Általában M1,de van hogy megvárom az M5 gyertyazárást.Mindkét idősík nyitva van egyszerre + H1-et,és fölötte is nézem folyamatosan. Napi 3 vesztő nekem is a határ,vagyis akkor hagyom abba,ha a számla aznap -3 R-be megy.

          Hozzászólás


          • #11
           Na, akkor elég hardcore a társaság. Látszik, tényleg van itt már egy-két profi "pszichológus".

           És ti mit csináltok olyankor, mint pl mostanság gyakran előfordul, hogy semmit se csinál a piac egész nap. Vagy nincs olyan nap, amikor valahol valami jel ne lenne?

           Rendszeremnek ez most kicsit nehezebb időszak, van ilyen, de azért nehéz megállni kötés nélkül. Vagy csak én vagyok DD-időszakban?
           HunTraders.co.uk/invite/tradersnight - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

           Hozzászólás


           • #12
            Ezt épp ma olvastam egy klasszikust lapozgatva, szerintem jól összefoglalja a lényeget:

            Minden emberi boldogtalanság egyetlen dologból ered: nem tudjuk, miként maradjunk nyugodtan a szobában. – Pascal

            … a befektetés egyformán tartalmazza a következő 3 elemet:
            - alaposan elemezni kell … mielőtt megvásárolnánk …
            - előre meggondoltan védeni kell magunkat a komoly veszteségektől
            - „megfelelő”, nem pedig kimagasló teljesítmény elérésére kell törekedni.
            https://penzugyes.wixsite.com/csak-ugyfeleknek

            Hozzászólás


            • #13
             Most nálam is DD van,de nem aggódom túlzottan miatta. M1-en elég mozgalmas az élet,ezért ha nincs ún. erős belépőm,és nem tudom magam mással elfoglalni,akkor M1-en próbálok "csipegetni". Ez durván annyit tesz,hogy a szokásos kockázatom felével-harmadával nyitok pozíciót.Ha jó irányba megy,akkor hamar kiveszem belőle a kockázatot,és az első intő jelnél(általában az első más színű M1-es gyertyánál) kézzel zárok. Szerintem jobban járnék,ha nagyon válogatós lennék,de ahhoz meg baromi nagy türelem kell.
             Amúgy Chyberbob Facebookos hasonlata nagyon ül.Régebben úgy gondoltam,hogy az ember csinálja,tanulja,gyakorolja,aztán egyszer csak elkezdenek jönni az eredmények,és onnantól kezdve folyamatosan pénzt tud kivenni a piacból.Hát rá kellett jönnöm,hogy ez nem így van,vagy legalábbis én még közel sem tartok ott. Bármiféle lazaságot,trehányságot,türelmetlenséget,vagy elbizakodottságot azonnal büntet a piac,folyamatosan topon kell lenni leginkább türelemben,és fegyelemben.
             Sokat lehetne még ilyen dolgokról írni,nehéz szakma ez.

             Hozzászólás


             • #14
              Igen, két "baj" van ezzel a szakmával: senki se ad róla papírt, hogy képesítetted magad, ellenben a biztos tudás, tapasztalat sem mindig adja vissza azt, hogy megtanultál már mindent piacról, és legfőképp magadról És itt nem egy trade-re gondolok, hanem dd időszakokra.

              A piac csak a jelet, a triggert adja az agyunknak, hogy elkezdődjön egy oda nem illő gondolatmenet benne...
              HunTraders.co.uk/invite/tradersnight - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

              Hozzászólás


              • #15
               David Chateau eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
               Igen, két "baj" van ezzel a szakmával: senki se ad róla papírt, hogy képesítetted magad, ellenben a biztos tudás, tapasztalat sem mindig adja vissza azt, hogy megtanultál már mindent piacról, és legfőképp magadról És itt nem egy trade-re gondolok, hanem dd időszakokra.

               A piac csak a jelet, a triggert adja az agyunknak, hogy elkezdődjön egy oda nem illő gondolatmenet benne...
               Szerintem olyan ez mint a testedzés.
               Ha 10 évig rendszeresen csinálod a fekvőtámaszokat, és fokozatosan növeled a terhelést, akkor el lehet jutni egy bizonyos szintre. Az életed részévé válik és nem "teherré". Ettől 1 fekvő még nem lett könnyebb, hanem te lettél erősebb.

               Hozzászólás

               Working...
               X