Tőzsdei Oktatóközpont kezdőknek - Huntraders.com

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Tőzsdepszichológia.

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • Na, most hogy ezt kiveséztük, van egy másik téma is amit mostanában elkezdtem kutatni, sok csapdába ütköztem, de eddig még nem került pénzembe, viszont érdekelne a véleményetek.

  Biztosan van olyan topic itt ami az automata kereskedést boncolgatja, de nyilván nem a psziho oldaláról.

  Pl: Miért vennék én robotot? Vagy miért próbálnám meg a rendszerem automatizálni.
  Az idő pénz és értékes, a gép előtt eltöltött időt senki sem fizeti nekem vissza.
  Van az a kockázat szint amit ha egy profitos rendszerrel párosítok és pénzt termel érzésem szerint nem elegendő ahhoz, hogy nyugalommal töltsön el és inkább azt érzem, hogy az időmet vesztegetem vele, de ha ezt a rendszert automata végzi, nekem nem kell ott ülnöm és az időmet becserélnem a kevés profitra.
  Magasabb kockázatot pedig mentális korlátok miatt nem tudok vagy nem merek vállalni, ezért inkább úgy döntök, hogy a robotra bízom.

  Azon gondolkodtam, hogy itt a kereskedési feszültséget is átruházom a robotra, főleg, ha olyan összeggel kezdem aminek az elvesztése vagy kockáztatása nem okoz akkora problémát.
  Időmet így másra tudom felhasználni, pl egy újabb rendszer kialakítására, vagy egyszerűen csak marad időm élni.

  Valaki egyszer azt mondta, hogy a kereskedési robotokat azok szorgalmazzák akik nem akarnak 100%os felelősséget vállalni a kereskedési döntésekért és így mondhatják azt, hogy a robot kereskedett és ő k.rta el...
  Én azt gondolom, hogy értékes időt takarítok meg vele, ha egy robot kereskedik egy általam meghatározott számlán aminek a teljes elvesztése az én kockázatom/vagy amikor leállítom a robotot...

  Hozzászólás


  • David Chateau
   David Chateau kommentje
   Editing a comment
   Ez kétélű dolog. Egyrészt ahhoz kell teljesen önműködő robot, amit én még nem láttam hosszú ideig, ez persze nem jelenti, hogy nincs. Másrészt amíg kézzel több pénzt tudsz csinálni, mint mondjuk robottal, akkor végülis több időd is lesz a több pénz által. Én is minimalizálom a gép előtt töltött időt, ez természetes, de nem biztos, egy szint alá megéri menni a robotfejlesztésbe beleölt idő árán, sőt. Én így vélem, de ez nem a robotok ellen szól, csak józan paraszti megfontolás.

   Másik, hogy kockas a szakértője a témának, én alapvetően hülye vagyok a robotokhoz, nekem bőven elég, hogy a pozimenedzselést leprogoltam, és limitekkel lépek be.

  • kockas
   kockas kommentje
   Editing a comment
   Nincs két egyforma robot élethelyzet, csak a személyes tapasztalatom, meglátásom tudom elmondani.
   Amikor belekezdtem a robottémába, azt hittem egyszerű lesz, mert úgyis programozó vagyok és semmiség az egész.
   Ma már csak a kihívás miatt szórakozok még vele, nem az időspórolás miatt.
   Ha ezt az időt is, amit eddig elb@ctam vele a kézi kereskedésre fordítottam volna, akkor már régen egyáltalán nem érdekelne a robotika
   illetve bármi másba (nem tőzsde) belekezdtem volna, akkor az is jobb lett volna...ami szintén régen termelhetne automatán.

 • Régen volt, de azért leirom. Páran összeálltunk robotizálni a kereskedést. Pár tehetséges programozó, csupa számitógépes zseni, meg kereskedő. Én voltam a legostobább közöttük. Éveket öltünk bele, rengeteg stratégiát gyártottunk, és kipróbáltunk. Még nagybefektetők is érdeklődtek, sőt volt aki némi aprópénzzel is beszállt. Társaságot alapitottunk. Tehát volt elképzelés és jövőkép. Pár hónapig rózsás volt minden, aztán jöttek a minuszok. Soha nem sikerült csak nyereségesen kereskedni robotokkal. És higgyétek el nem az iq hiányzott a csapatból.
  willow

  Hozzászólás


  • kockas
   kockas kommentje
   Editing a comment
   Pk12 ????????

 • Ezt a témát még érdemes boncolgatni. Talán azzal össze is kötném, hogy mit gondolok a tőzsdézésről, érdemes-e az illetőnek belevágnia (akivel épp beszélek).

  Mivel biztosan állíthatom mindannyiunk nevében azt, hogy az elején teljesen másképpen képzeltük el az egész kereskedést, ezért ez egy kemény dió, amikor megkérdezik. Ha belegondolok abba, hogy az elején milyen stratégiákat kerestem, mikben gondolkodtam, milyen brókercégeknél volt pénzem, hú .

  Itt egy élő példa, megkérdezték tőlem a minap a Tilrayt, meddig mehet még fel, vegyenek-e belőle (mellesleg Andor is nyomatja a vételét....). No, aki már látott nem egy hájpot, az pontosan tudja ezek jellemzőjét, ugyanúgy, ahogy egy trendfordulásnak is. Ha megnézel, lekövetsz több százat, ezret, akkor szinte pontosan fogod tudni, mi fog történni Persze lekereskedni más dolog. Na ez az, amit nem lehet elmondani senkinek sem.

  Meggyőződésem, hogy a tőzsdén kimagasló eredményeket csak kellően sok idő befektetésével lehet elérni, és flowban kell lenni. Nem is szedném szét a piacokat és az időtávokat. Egyszerűen kialakul az egész gazdaságról, chartokról, piacokról egy vélemény, egy egyedi döntési mechanizmus. Ezt képtelenség átadni, aki nem ezzel foglalkozik. Az, hogy ez megéri-e, csak utólag eldönthető.

  Az indikátoros, meg tisztán robotos rendszerek is egy lépcsőfokok voltak. Nem mondanám azt, hogy feleslegesek, de semmiképpen sem szabad ott megállni, és nem is kell.

  Hozzászólás


  • rpr
   rpr kommentje
   Editing a comment
   En kivancsi lennek a velemenyedre hogy mik azok a stratik amiket regebben merestel es kesobb kiderult nem jok semmire.(neked nem jok)
   Es mik azok amik fele kesobb orientalodtal es ugy erezted hogy az a te utad.
   Nyilvan ez egy szubjekriv velemeny lesz... de engem erdekel

  • David Chateau
   David Chateau kommentje
   Editing a comment
   Nem tisztem megítélni, de maradjunk annyiban, hogy amikor valamit keresek a charton, akkor van, aminek nagyobb jelentőséget tulajdonítok. Valamitől jobb, valamitől rosszabb érzésem lesz, ha azt figyelem. Az a lényeg szerintem, hogy észrevedd magadon, mi az, ami jó érzéssel tölt el, és akkor azokat az eszközöket fogod tudni beépíteni a kereskedésedbe.

   Az én utam inkább a lassabb döntéshozatali mechanizmus(=magasabb időtávok, türelem), univerzálisabb dolgok(=vízszintesek, nyitók, divergencia, fibo, több piacot tudok egyszerre figyelni a sajátságait figyelembevéve), matekosabb szemlélet(=heatmap+money management+korrelációk).

   Ezért nem figyelek pl order flow dolgokat, és ferde vonalakat is csínján kezelem (villákat azért feldobom, meg csatorna, trendvonal).

   Régen indikátoroztam, lényegében meg se akartam fejteni az árfolyammozgás természetét. Aztán belecsaptam az order flow-ba, az is nagyon jó dolog tud lenni, csak nem nekem. Képtelen vagyok koncentrálni egyvalamire órákon keresztül ennyire fókuszáltan. Bár lehet, ez saját hiányosság is.

 • Új téma:
  Ritkán esik szó róla, pedig igenis fontos. Mai szituációm a következő volt. SPX longokat vártam. Minden tökéletes volt, de egy fontos kitétel miatt nem nyitottam be a longot. Utólag látva, egy elég szép nagy nyerőből maradtam ki. Sokszor, és sokan morgolódnak, hogy kimaradt ebből, meg abból a trédből. Én most tudatosan nem nyitottam be, tehát nem kimaradt trédről beszélünk, bár régen mérges voltam és csalódott ilyen esetben.
  Ugye mennyire más az, amikor kielemzünk valamit, arra is megy, na de le is kell trédelni?
  Nincs bennem harag, semmi ilyesmi, csupán azért írtam, mert hátha segít valakinek magára ismernie a szituban Nálam ez egyébként mindennapos szinte, hogy egy jó mozgásból kimaradok,cserébe legalább egyben mindig benne vagyok És nem úgy fogom fel, hogy nem kerestem minimum 48 ticket, 4RR-ben indulva, hanem úgy, hogy jól cselekedtem

  Hozzászólás


  • Ez a fontos kitétel a stratégiád része? Ha nem teljesül akkor nem kötsz?
   Mert ha így van akkor ez nem a rendszered jele volt így szabályosan jártál el!
   Az én valóságomban csak az számít hibának ha valamit azért nem kereskedek le, mert benéztem a rendszert amúgy pedig le kellett volna.
   A célom pedig az, hogy a rendszert kövessem.
   Ha sikerül, és ez a legfontosabb akkor az adja a tréder önbizalmat és építi a hitrendszert amit magamba vetek.
   A rendszernek pedig ez az alapja. Itt már egy olyan szintről beszélek ahol nem keresem a jó és számomra követhető rendszert, hanem arról amikor már csak üzemeltetnem kell, mert az első szint kész, és a rendszer alkalmasnak bizonyult arra, hogy pénzt keressek vele.

   Tehát no stressz

   Ami ebben az esetben segíthet az az, hogy következő nap, vagy az elkövetkező héten ezt a kereskedés által okozott érzést próbálod meg feltárni és kicserélni egy motiválóra.
   Ebben segít az NLP

   Ha csupán egy tanúság volt, akkor tökéletes lecke azoknak akik még birkóznak a feladattal.

   Hozzászólás


   • Nem kellett volna benyitni. Jol jartam el. Csak ugye csabito, amikor erzed, mi fog tortenni, es megse szabad
    ​​​NLP tenyleg ennyit ad? Ideje elmelyulnom benne jobban.

    Hozzászólás


    • Nekem sokat adott. Még többet adna ha rendszeresen foglalkoznék a témával.

     Hozzászólás


     • Mit kell érteni NLP alatt pontosan? Mit jelent?

      Hozzászólás


     • Új téma:

      Sokáig nem értettem, mi a gond. Amikor már eljutsz oda, hogy pénzt veszel ki a rendszerből, de az életben nem tudsz komolyabb tőkét élvezni még belőle, mert nem jön be annyi pénz. Ilyen valahol kényelmes megélhetés, de alapvetően nyugtalanító érzés szintjére eljutsz, viszont tudod, hogy ezt kb egy jobb állásból összehozod.

      Aztán egy kedves barátom (aki coach) segítségével eljutottunk oda, hogy a lotméret az én problémám. Megemeltem, és ugyan nőtt a kockázat trédenként, de a hozam brutálisabban. Úgy érzem, mostmár sikerül az összes kishitű, meg egyéb negatív baromságokat lerakni, hisz nem azért trédelünk, hogy egy olyan életminőséget elérjünk, amelyet szeretnénk? Alattomosak a félelmeink. Mindenki az apró lotemeléseket mondogatja, de ez valahol óriási csapda. Nem állítom, hogy rossz, de végülis miért ne emelhetnél egy olyan szintre hirtelen, ami még nem ad trédenként a tőkédre vetítve túl nagy kockázatot, ellenben a hozama itthoni viszonylatban már komolynak tekinthető? Tőkeáttétel korában minden megoldható.

      Nyilván a lotméret drasztikus emelését csak olyanoknak ajánlom, akiknek már van bejáratott rendszerük, és vakon bíznak benne kellőképpen.

      Tomy szavai egyre jobban mélyebbre kerülnek tudatomban, főleg, hogy most olvastam el Kiyosaki könyvét, amelyet emlegetett

      Hozzászólás


      • willow
       willow kommentje
       Editing a comment
       Ez a lotemelési probléma szerintem általános probléma.Néha nálam is előfordul, hogy problémát okoz. Nem tisztem senkit birálni, és nem is akarok már meggyőzni senkit a magam igazáról. Emberek jönnek, mennek, eltűnnek a süllyesztőben, de mindig lesznek újabb szerencsevadászok. Néha úgy érzem, mintha egy sötét alagútban mennék, aminek simák az oldalfalai. De túl hosszúnak , és unalmasnak találom az utat, mégha oly biztonságosnak is tűnik. Ezért belegyorsitok, mert türelmetlen vagyok, modhatnánk azt is, hogy lotot emelek, és ekkor előugrik valaki a semmiből, és jól orrbavág egy szeneslapáttal. A következményeket nem kell ecsetelnem. Tehát mi kell a biztonságos haladáshoz? Türelem, lámpa, esetleg társak, vagy egy jó páncélautó. Meg egyéb más minden. Merészség? Talán. Szerencse? Az is. Bár a szerencse fogalma elég tág. Tudás? Biztosan. Beleszarok hozzáállás? Néha segit. Hogy valaki fiatal, vagy öreg, itt nem sokat számit. Talán a fiatal könyebben tanul, de az öregnek meg több a tapasztalata. Már akinek.

      • David Chateau
       David Chateau kommentje
       Editing a comment
       A. Árpi nekem már 2014-ben megmondta, akkor fog jól menni, ha elengeded, és feladod az egészet. Ezt akkor nem értettem, de mostmár értem. Amikor jön egy DD időszak, túlparázom, túlaggódom, amikor meg nyerő szériában vagyok, benyitok olyat is, aminek köze sincs a látásmódomhoz. Na, pontosan ezeken kellett változtatnom. Utána jött csak a lotemelés, addig szó se lehetett róla. Mostmár azt is elengedem, ha 700usd van egy tréden. Nem parázom, mert nincs min egyszerűen. Egy komolyabb DD több ezer dollár értelemszerűen a jelenlegi szitumban. De mindez tökre lényegtelen. Itt most azon volt a hangsúly, hogy én miként emeltem lotot, és erről érdekelt a ti véleményetek. Mert nekem ez a lassan felskálázom dolog nem jött be azért, mert ha megvan a megélhetés, bele lehet tunyulni, komolyabban előrelépni pedig nem lehet vele.

      • equalizer
       equalizer kommentje
       Editing a comment
       David, nem lotemelesbol adodo pszihologiai stresszproblemad van amikor poziban vagy... ennel sokkal egyszerubb a magyarazat: nincs olyan strategiad amelyben teljesen megbizol... mert ha lenne, akkor a kockazatemeles nem jarna pszihologiai stresszel, hanem csakis matematikai problema lenne az egesz.

       Ezt bizonyitja a "Úgy érzem, mostmár sikerül az összes kishitű, meg egyéb negatív baromságokat lerakni" allitasod is, amely nem meggyozodesbol forraslik, hanem abbol a tenybol, hogy pont "ugy adta az isten", hogy nyero szeriad legyen a kockazatemeles utan. Ez a hamisnak tuno pozitivitas viszont egybol szertefoszlik amikor beut majd a veszto szeria, mert a most konszolidaltnak tuno pszihologiat egybol megfertozi majd a ketelkedes, ket veszto trade utan.

       Nem konyveket kell ide olvasgatni, nem mondom, rosszat nem tesznek, de inkabb a rendszert kell ugy megepiteni/kitesztelni, hogy ahogy mondod, vakon megbizz benne... es akkor 10-szerezheted is egybol a kockzatatot, vagy a lotmeretet ahogy mondod, a matematika ugyanaz lesz, csak 10-szeres eredmeny mellett...

     • Egy komolyabb lot emelési tapasztalatom nekem is van a múltból. Határidőn toltam sz S&Pt volt, hogy 5 kontraktot is nyitottam m5ön mert 2 pont volt a stop és 500usd a kockázat. Az elején nagyon lelkes voltam pörgött a dollár is keményen. Majd hetek múlva jöttek a mellékhatások. A számla stagnált, nálam viszont fizikai tünetek alakultak ki a hirtelen megnőtt nyomás hatására. El kezdtem kényszeresen köhögni. Azon vettem észre magam, hogy ez a köhögés rendellenes és csak akkor jön amikor poziban vagyok. Nem vettem vissza mert a nagy nyerővel kecsegtető tréd lehetősége erőt adott a folytatáshoz. Majd gondolkodóba estem és fel tettem magamnak a kérdést, hogy biztosan jó lesz ez így? Nem lesz ennek komolyabb fizikai mellékhatása? Nem lenne jobb vissza venni egy kis ideig?
      Aztán vissza vettem a lendületből és az a kellemes meglepetés ért, hogy a korábbi kockázati szintem már sokkal kényelmesebb volt, sőt idővel emelni is tudtam azon minden gond nélkül.
      A tapasztalatom vissza tekintve az, hogy jót tett hosszú távon, mert szabályaimat követve tudtam azt a kockázati szintet kezelni és ez nagy önbizalmat adott és megerősítette a hitemet.
      Sokkal fegyelmezettebb voltam a nagy riszk miatt, meg nőtt a fókusz és a figyelem is a trédek iránt aminek ma is meg van ugyanaz a gyakorlati hatása.

      A korlátaimat sikerült felismerni, át lépni és kitolni.

      Sok sikert hozzá neked is David Chateau

      Hozzászólás


      • David Chateau
       David Chateau kommentje
       Editing a comment
       Koszonom! No, valami ilyesmi tapasztalatmegosztasra gondoltam

     • Tudtok ajanlani vmi jo pszicho konyvet?
      Esetleg ha lenne valakinek Van K. Tharp-tol konyve az is johet...ha csak angolul tudtok vmi jot mondani az is jo....

      Hozzászólás


     • Egyik kedves baratom szakdogajahoz kellene segitseg. Ha elkeszul a nagy mu, beszamol majd rola a TN-keretein belul. Traderekre szabva a kerdoiv
      https://docs.google.com/forms/d/e/1F...hp9xw/viewform

      Hozzászólás


      • Tudom nem tőzsdei cikk, de szerintem sok mindent át lehet venni belőle és sok mindenben hasonlít is egymásra a két ‘szakma’. Pszicho és mentális téren.
       http://www.pokerakademia.com/poker_s...l_a_kek_kalap/

       Hozzászólás

       Working...
       X