Magyar Tréderek Közössége

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Tőzsdepszichológia.

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • Na, most hogy ezt kiveséztük, van egy másik téma is amit mostanában elkezdtem kutatni, sok csapdába ütköztem, de eddig még nem került pénzembe, viszont érdekelne a véleményetek.

  Biztosan van olyan topic itt ami az automata kereskedést boncolgatja, de nyilván nem a psziho oldaláról.

  Pl: Miért vennék én robotot? Vagy miért próbálnám meg a rendszerem automatizálni.
  Az idő pénz és értékes, a gép előtt eltöltött időt senki sem fizeti nekem vissza.
  Van az a kockázat szint amit ha egy profitos rendszerrel párosítok és pénzt termel érzésem szerint nem elegendő ahhoz, hogy nyugalommal töltsön el és inkább azt érzem, hogy az időmet vesztegetem vele, de ha ezt a rendszert automata végzi, nekem nem kell ott ülnöm és az időmet becserélnem a kevés profitra.
  Magasabb kockázatot pedig mentális korlátok miatt nem tudok vagy nem merek vállalni, ezért inkább úgy döntök, hogy a robotra bízom.

  Azon gondolkodtam, hogy itt a kereskedési feszültséget is átruházom a robotra, főleg, ha olyan összeggel kezdem aminek az elvesztése vagy kockáztatása nem okoz akkora problémát.
  Időmet így másra tudom felhasználni, pl egy újabb rendszer kialakítására, vagy egyszerűen csak marad időm élni.

  Valaki egyszer azt mondta, hogy a kereskedési robotokat azok szorgalmazzák akik nem akarnak 100%os felelősséget vállalni a kereskedési döntésekért és így mondhatják azt, hogy a robot kereskedett és ő k.rta el...
  Én azt gondolom, hogy értékes időt takarítok meg vele, ha egy robot kereskedik egy általam meghatározott számlán aminek a teljes elvesztése az én kockázatom/vagy amikor leállítom a robotot...

  Hozzászólás


  • David Chateau
   David Chateau kommentje
   Editing a comment
   Ez kétélű dolog. Egyrészt ahhoz kell teljesen önműködő robot, amit én még nem láttam hosszú ideig, ez persze nem jelenti, hogy nincs. Másrészt amíg kézzel több pénzt tudsz csinálni, mint mondjuk robottal, akkor végülis több időd is lesz a több pénz által. Én is minimalizálom a gép előtt töltött időt, ez természetes, de nem biztos, egy szint alá megéri menni a robotfejlesztésbe beleölt idő árán, sőt. Én így vélem, de ez nem a robotok ellen szól, csak józan paraszti megfontolás.

   Másik, hogy kockas a szakértője a témának, én alapvetően hülye vagyok a robotokhoz, nekem bőven elég, hogy a pozimenedzselést leprogoltam, és limitekkel lépek be.

  • kockas
   kockas kommentje
   Editing a comment
   Nincs két egyforma robot élethelyzet, csak a személyes tapasztalatom, meglátásom tudom elmondani.
   Amikor belekezdtem a robottémába, azt hittem egyszerű lesz, mert úgyis programozó vagyok és semmiség az egész.
   Ma már csak a kihívás miatt szórakozok még vele, nem az időspórolás miatt.
   Ha ezt az időt is, amit eddig elb@ctam vele a kézi kereskedésre fordítottam volna, akkor már régen egyáltalán nem érdekelne a robotika
   illetve bármi másba (nem tőzsde) belekezdtem volna, akkor az is jobb lett volna...ami szintén régen termelhetne automatán.

 • Régen volt, de azért leirom. Páran összeálltunk robotizálni a kereskedést. Pár tehetséges programozó, csupa számitógépes zseni, meg kereskedő. Én voltam a legostobább közöttük. Éveket öltünk bele, rengeteg stratégiát gyártottunk, és kipróbáltunk. Még nagybefektetők is érdeklődtek, sőt volt aki némi aprópénzzel is beszállt. Társaságot alapitottunk. Tehát volt elképzelés és jövőkép. Pár hónapig rózsás volt minden, aztán jöttek a minuszok. Soha nem sikerült csak nyereségesen kereskedni robotokkal. És higgyétek el nem az iq hiányzott a csapatból.
  willow

  Hozzászólás


  • kockas
   kockas kommentje
   Editing a comment
   Pk12 ????????

 • Ezt a témát még érdemes boncolgatni. Talán azzal össze is kötném, hogy mit gondolok a tőzsdézésről, érdemes-e az illetőnek belevágnia (akivel épp beszélek).

  Mivel biztosan állíthatom mindannyiunk nevében azt, hogy az elején teljesen másképpen képzeltük el az egész kereskedést, ezért ez egy kemény dió, amikor megkérdezik. Ha belegondolok abba, hogy az elején milyen stratégiákat kerestem, mikben gondolkodtam, milyen brókercégeknél volt pénzem, hú .

  Itt egy élő példa, megkérdezték tőlem a minap a Tilrayt, meddig mehet még fel, vegyenek-e belőle (mellesleg Andor is nyomatja a vételét....). No, aki már látott nem egy hájpot, az pontosan tudja ezek jellemzőjét, ugyanúgy, ahogy egy trendfordulásnak is. Ha megnézel, lekövetsz több százat, ezret, akkor szinte pontosan fogod tudni, mi fog történni Persze lekereskedni más dolog. Na ez az, amit nem lehet elmondani senkinek sem.

  Meggyőződésem, hogy a tőzsdén kimagasló eredményeket csak kellően sok idő befektetésével lehet elérni, és flowban kell lenni. Nem is szedném szét a piacokat és az időtávokat. Egyszerűen kialakul az egész gazdaságról, chartokról, piacokról egy vélemény, egy egyedi döntési mechanizmus. Ezt képtelenség átadni, aki nem ezzel foglalkozik. Az, hogy ez megéri-e, csak utólag eldönthető.

  Az indikátoros, meg tisztán robotos rendszerek is egy lépcsőfokok voltak. Nem mondanám azt, hogy feleslegesek, de semmiképpen sem szabad ott megállni, és nem is kell.

  HunTraders.co.uk/invite/tradersnight - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

  Hozzászólás


  • rpr
   rpr kommentje
   Editing a comment
   En kivancsi lennek a velemenyedre hogy mik azok a stratik amiket regebben merestel es kesobb kiderult nem jok semmire.(neked nem jok)
   Es mik azok amik fele kesobb orientalodtal es ugy erezted hogy az a te utad.
   Nyilvan ez egy szubjekriv velemeny lesz... de engem erdekel

  • David Chateau
   David Chateau kommentje
   Editing a comment
   Nem tisztem megítélni, de maradjunk annyiban, hogy amikor valamit keresek a charton, akkor van, aminek nagyobb jelentőséget tulajdonítok. Valamitől jobb, valamitől rosszabb érzésem lesz, ha azt figyelem. Az a lényeg szerintem, hogy észrevedd magadon, mi az, ami jó érzéssel tölt el, és akkor azokat az eszközöket fogod tudni beépíteni a kereskedésedbe.

   Az én utam inkább a lassabb döntéshozatali mechanizmus(=magasabb időtávok, türelem), univerzálisabb dolgok(=vízszintesek, nyitók, divergencia, fibo, több piacot tudok egyszerre figyelni a sajátságait figyelembevéve), matekosabb szemlélet(=heatmap+money management+korrelációk).

   Ezért nem figyelek pl order flow dolgokat, és ferde vonalakat is csínján kezelem (villákat azért feldobom, meg csatorna, trendvonal).

   Régen indikátoroztam, lényegében meg se akartam fejteni az árfolyammozgás természetét. Aztán belecsaptam az order flow-ba, az is nagyon jó dolog tud lenni, csak nem nekem. Képtelen vagyok koncentrálni egyvalamire órákon keresztül ennyire fókuszáltan. Bár lehet, ez saját hiányosság is.

 • Új téma:
  Ritkán esik szó róla, pedig igenis fontos. Mai szituációm a következő volt. SPX longokat vártam. Minden tökéletes volt, de egy fontos kitétel miatt nem nyitottam be a longot. Utólag látva, egy elég szép nagy nyerőből maradtam ki. Sokszor, és sokan morgolódnak, hogy kimaradt ebből, meg abból a trédből. Én most tudatosan nem nyitottam be, tehát nem kimaradt trédről beszélünk, bár régen mérges voltam és csalódott ilyen esetben.
  Ugye mennyire más az, amikor kielemzünk valamit, arra is megy, na de le is kell trédelni?
  Nincs bennem harag, semmi ilyesmi, csupán azért írtam, mert hátha segít valakinek magára ismernie a szituban Nálam ez egyébként mindennapos szinte, hogy egy jó mozgásból kimaradok,cserébe legalább egyben mindig benne vagyok És nem úgy fogom fel, hogy nem kerestem minimum 48 ticket, 4RR-ben indulva, hanem úgy, hogy jól cselekedtem
  HunTraders.co.uk/invite/tradersnight - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

  Hozzászólás


  • Ez a fontos kitétel a stratégiád része? Ha nem teljesül akkor nem kötsz?
   Mert ha így van akkor ez nem a rendszered jele volt így szabályosan jártál el!
   Az én valóságomban csak az számít hibának ha valamit azért nem kereskedek le, mert benéztem a rendszert amúgy pedig le kellett volna.
   A célom pedig az, hogy a rendszert kövessem.
   Ha sikerül, és ez a legfontosabb akkor az adja a tréder önbizalmat és építi a hitrendszert amit magamba vetek.
   A rendszernek pedig ez az alapja. Itt már egy olyan szintről beszélek ahol nem keresem a jó és számomra követhető rendszert, hanem arról amikor már csak üzemeltetnem kell, mert az első szint kész, és a rendszer alkalmasnak bizonyult arra, hogy pénzt keressek vele.

   Tehát no stressz

   Ami ebben az esetben segíthet az az, hogy következő nap, vagy az elkövetkező héten ezt a kereskedés által okozott érzést próbálod meg feltárni és kicserélni egy motiválóra.
   Ebben segít az NLP

   Ha csupán egy tanúság volt, akkor tökéletes lecke azoknak akik még birkóznak a feladattal.

   Hozzászólás


   • Nem kellett volna benyitni. Jol jartam el. Csak ugye csabito, amikor erzed, mi fog tortenni, es megse szabad
    ​​​NLP tenyleg ennyit ad? Ideje elmelyulnom benne jobban.
    HunTraders.co.uk/invite/tradersnight - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

    Hozzászólás


    • Nekem sokat adott. Még többet adna ha rendszeresen foglalkoznék a témával.

     Hozzászólás


     • Mit kell érteni NLP alatt pontosan? Mit jelent?

      Hozzászólás


     • Új téma:

      Sokáig nem értettem, mi a gond. Amikor már eljutsz oda, hogy pénzt veszel ki a rendszerből, de az életben nem tudsz komolyabb tőkét élvezni még belőle, mert nem jön be annyi pénz. Ilyen valahol kényelmes megélhetés, de alapvetően nyugtalanító érzés szintjére eljutsz, viszont tudod, hogy ezt kb egy jobb állásból összehozod.

      Aztán egy kedves barátom (aki coach) segítségével eljutottunk oda, hogy a lotméret az én problémám. Megemeltem, és ugyan nőtt a kockázat trédenként, de a hozam brutálisabban. Úgy érzem, mostmár sikerül az összes kishitű, meg egyéb negatív baromságokat lerakni, hisz nem azért trédelünk, hogy egy olyan életminőséget elérjünk, amelyet szeretnénk? Alattomosak a félelmeink. Mindenki az apró lotemeléseket mondogatja, de ez valahol óriási csapda. Nem állítom, hogy rossz, de végülis miért ne emelhetnél egy olyan szintre hirtelen, ami még nem ad trédenként a tőkédre vetítve túl nagy kockázatot, ellenben a hozama itthoni viszonylatban már komolynak tekinthető? Tőkeáttétel korában minden megoldható.

      Nyilván a lotméret drasztikus emelését csak olyanoknak ajánlom, akiknek már van bejáratott rendszerük, és vakon bíznak benne kellőképpen.

      Tomy szavai egyre jobban mélyebbre kerülnek tudatomban, főleg, hogy most olvastam el Kiyosaki könyvét, amelyet emlegetett
      HunTraders.co.uk/invite/tradersnight - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

      Hozzászólás


      • willow
       willow kommentje
       Editing a comment
       Ez a lotemelési probléma szerintem általános probléma.Néha nálam is előfordul, hogy problémát okoz. Nem tisztem senkit birálni, és nem is akarok már meggyőzni senkit a magam igazáról. Emberek jönnek, mennek, eltűnnek a süllyesztőben, de mindig lesznek újabb szerencsevadászok. Néha úgy érzem, mintha egy sötét alagútban mennék, aminek simák az oldalfalai. De túl hosszúnak , és unalmasnak találom az utat, mégha oly biztonságosnak is tűnik. Ezért belegyorsitok, mert türelmetlen vagyok, modhatnánk azt is, hogy lotot emelek, és ekkor előugrik valaki a semmiből, és jól orrbavág egy szeneslapáttal. A következményeket nem kell ecsetelnem. Tehát mi kell a biztonságos haladáshoz? Türelem, lámpa, esetleg társak, vagy egy jó páncélautó. Meg egyéb más minden. Merészség? Talán. Szerencse? Az is. Bár a szerencse fogalma elég tág. Tudás? Biztosan. Beleszarok hozzáállás? Néha segit. Hogy valaki fiatal, vagy öreg, itt nem sokat számit. Talán a fiatal könyebben tanul, de az öregnek meg több a tapasztalata. Már akinek.

      • David Chateau
       David Chateau kommentje
       Editing a comment
       A. Árpi nekem már 2014-ben megmondta, akkor fog jól menni, ha elengeded, és feladod az egészet. Ezt akkor nem értettem, de mostmár értem. Amikor jön egy DD időszak, túlparázom, túlaggódom, amikor meg nyerő szériában vagyok, benyitok olyat is, aminek köze sincs a látásmódomhoz. Na, pontosan ezeken kellett változtatnom. Utána jött csak a lotemelés, addig szó se lehetett róla. Mostmár azt is elengedem, ha 700usd van egy tréden. Nem parázom, mert nincs min egyszerűen. Egy komolyabb DD több ezer dollár értelemszerűen a jelenlegi szitumban. De mindez tökre lényegtelen. Itt most azon volt a hangsúly, hogy én miként emeltem lotot, és erről érdekelt a ti véleményetek. Mert nekem ez a lassan felskálázom dolog nem jött be azért, mert ha megvan a megélhetés, bele lehet tunyulni, komolyabban előrelépni pedig nem lehet vele.

      • equalizer
       equalizer kommentje
       Editing a comment
       David, nem lotemelesbol adodo pszihologiai stresszproblemad van amikor poziban vagy... ennel sokkal egyszerubb a magyarazat: nincs olyan strategiad amelyben teljesen megbizol... mert ha lenne, akkor a kockazatemeles nem jarna pszihologiai stresszel, hanem csakis matematikai problema lenne az egesz.

       Ezt bizonyitja a "Úgy érzem, mostmár sikerül az összes kishitű, meg egyéb negatív baromságokat lerakni" allitasod is, amely nem meggyozodesbol forraslik, hanem abbol a tenybol, hogy pont "ugy adta az isten", hogy nyero szeriad legyen a kockazatemeles utan. Ez a hamisnak tuno pozitivitas viszont egybol szertefoszlik amikor beut majd a veszto szeria, mert a most konszolidaltnak tuno pszihologiat egybol megfertozi majd a ketelkedes, ket veszto trade utan.

       Nem konyveket kell ide olvasgatni, nem mondom, rosszat nem tesznek, de inkabb a rendszert kell ugy megepiteni/kitesztelni, hogy ahogy mondod, vakon megbizz benne... es akkor 10-szerezheted is egybol a kockzatatot, vagy a lotmeretet ahogy mondod, a matematika ugyanaz lesz, csak 10-szeres eredmeny mellett...

     • Egy komolyabb lot emelési tapasztalatom nekem is van a múltból. Határidőn toltam sz S&Pt volt, hogy 5 kontraktot is nyitottam m5ön mert 2 pont volt a stop és 500usd a kockázat. Az elején nagyon lelkes voltam pörgött a dollár is keményen. Majd hetek múlva jöttek a mellékhatások. A számla stagnált, nálam viszont fizikai tünetek alakultak ki a hirtelen megnőtt nyomás hatására. El kezdtem kényszeresen köhögni. Azon vettem észre magam, hogy ez a köhögés rendellenes és csak akkor jön amikor poziban vagyok. Nem vettem vissza mert a nagy nyerővel kecsegtető tréd lehetősége erőt adott a folytatáshoz. Majd gondolkodóba estem és fel tettem magamnak a kérdést, hogy biztosan jó lesz ez így? Nem lesz ennek komolyabb fizikai mellékhatása? Nem lenne jobb vissza venni egy kis ideig?
      Aztán vissza vettem a lendületből és az a kellemes meglepetés ért, hogy a korábbi kockázati szintem már sokkal kényelmesebb volt, sőt idővel emelni is tudtam azon minden gond nélkül.
      A tapasztalatom vissza tekintve az, hogy jót tett hosszú távon, mert szabályaimat követve tudtam azt a kockázati szintet kezelni és ez nagy önbizalmat adott és megerősítette a hitemet.
      Sokkal fegyelmezettebb voltam a nagy riszk miatt, meg nőtt a fókusz és a figyelem is a trédek iránt aminek ma is meg van ugyanaz a gyakorlati hatása.

      A korlátaimat sikerült felismerni, át lépni és kitolni.

      Sok sikert hozzá neked is David Chateau

      Hozzászólás


      • David Chateau
       David Chateau kommentje
       Editing a comment
       Koszonom! No, valami ilyesmi tapasztalatmegosztasra gondoltam

     • Tudtok ajanlani vmi jo pszicho konyvet?
      Esetleg ha lenne valakinek Van K. Tharp-tol konyve az is johet...ha csak angolul tudtok vmi jot mondani az is jo....

      Hozzászólás


     • Egyik kedves baratom szakdogajahoz kellene segitseg. Ha elkeszul a nagy mu, beszamol majd rola a TN-keretein belul. Traderekre szabva a kerdoiv
      https://docs.google.com/forms/d/e/1F...hp9xw/viewform
      HunTraders.co.uk/invite/tradersnight - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

      Hozzászólás


      • Tudom nem tőzsdei cikk, de szerintem sok mindent át lehet venni belőle és sok mindenben hasonlít is egymásra a két ‘szakma’. Pszicho és mentális téren.
       http://www.pokerakademia.com/poker_s...l_a_kek_kalap/

       Hozzászólás


       • Sziasztok!

        Szeretnék hozzászólni a *****ban elindult témához, de nem abban a topikban, mert nem szeretném, hogy pár hónap elteltével eltűnjön a hsz-em. Remélem, innen sem törlődik csak azért, mert erős és más véleményem van. Nem igazán tudtam, hogy melyik topikba tegyem, talán ez a legmegfelelőbb. De semmiképp nem a Fáradt gőz. Nem szeretem a parkoló pályát.

        Ki és miért is oktat, ha anélkül is megtudna élni a tradeből?

        Ha a sikeresen, konzisztensen bármekkora profit kivételére képes kereskedők táborát két csoportra osztom, függetlenül a finom átmenetektől, akkor elmondható, hogy vannak, akik képesek annyit termelni, hogy az általuk elképzelt profitot rendszeresen és stresszmentesen ki tudják venni, és ebből finanszírozni tudják az általuk elképzelt életüket. A másik csoportba tartoznak azok, akik erre nem képesek, de mivel felismerik a kockázatmentes bevételek fontosságát, hamar rájönnek arra, hogy az oktatás egy kockázatmentes jövedelem számukra. Ehhez párosul még az üzemeltetett honlapokon, FB oldalakon és egyéb helyeken eladott reklámfelület, a különféle brókerekkel kötött megállapodás, amelyben nem csak reklámozza az illető őket, hanem ügyfeleket is toboroz számukra, valamint a személyes tanácsadás stb.. Ezek külön-külön apró pénzek, de összességében egy biztos passzív jövedelmet hoznak. Ezt érdemes nem kihagyni.
        Az egyik különbséget én abban látom, hogy az első csoportba tartozó traderek esetében ezek a nem kereskedésből származó jövedelmek nem meghatározóak az összbevételeik szempontjából, míg a másodikba tartozóknál ez elengedhetetlenül fontos. Mivel a tradeből nem képesek úgy élni, ahogyan szeretnének (nem luxusra gondolok), kénytelenek erőt, pénzt és energiát fektetni az állítólagos oktatói munkájukba. Rájuk nagyon jellemző az „Aki nem tudja, az oktatja” közmondás, míg az első csoportba tartozók a „Kivétel erősíti a szabályt” közmondás tipikus esetei. A Második csoportra jellemző – tapasztalatom szerint -, hogy abba az ördögi körbe kerülnek, hogy nincs idejük, energiájuk magukba fektetni erőiket, mert az említett egyebek azt felemésztik. Ez egy állandó feszültség jelenlétéhez vezet, aminek eredményeképpen még inkább marad a teljesítményük, ahol van, rosszabb esetben romlik, és nem marad más fegyverük egy szakmai beszélgetésben, mint a „Én már tizen-huszon éve a szakmában vagyok” mondat. Csak azt nem veszik észre, hogy 10 év alatt fejlődtek annyit, mint az első csoportba tartozó elit 4 év alatt. Ezért a legrosszabb érv az idő felemlegetése.
        Személyes vélemény: Egy tizen éves szakmai múlttal rendelkező „szakember” pontosan olyan ostoba és semmit nem érő lehet, mint amennyire egy 5 éves tapasztalattal rendelkező aranyat érhet.

        Oktatási szempontból a második csoport tagjai a kezdők részére nem rosszak szerintem, mert a trendvonalak behúzogatását, plattformok kezelését, S/R szintek megjelölését, valamint a long és a short elmagyarázását a „Hova tegyük most a stopot” dilemmájával párosítva stb. jelenségeket ők is el tudják magyarázni. A feszültség és a gond akkor kezdődik, amikor egy tapasztaltabb traderral akadnak össze, aki megvilágítja, hogy mi a nem teljesen jó abban, amit „tanít” az illető. Vagy tapasztalatból olyan kérdéseket tesz fel, amire az „oktató” nem tud logikusan válaszolni. Ilyenkor jön az érzelmi kontroll hiánya és elszabadul a pokol, hiszen megkérdőjelezték a mindenekfelett álló oktató szakmai kompetenciáját. Ezt itt is gyakran láthatjuk.

        Miért oktat az, aki jól tud tradelni?

        Az igazi választ az tudja erre, aki valóban profi szinten van, és oktat.
        Én a következőket tapasztaltam. Mivel jó minőséget adnak, így elkérhetik a piacon a jó árat, ami nem azt jelenti, hogy ami drága az jó, de azt igen, hogy ami jó, annak meg van az ára. Ők biztosan nem 10000 forintért konzultálnak, hiszen itt is érvényesül a piaci szabály, hogy minden annyit ér, amennyit a piac ad érte. Így a 10000 -s tanácsadás is. És ne feledjük, hogyha jó a profit, akkor ár, érték és idő arányában egy kockázatmentes üzleti lehetőség, hiszen nem csak a trade a lényeg, az üzletben is kell diverzifikálni.

        De vissza az oktatáshoz.

        1. Kockázatmentes profitlehetőség jó áron. Ők sem hagyják ezt ki. Az egyetlen ilyen csapat, akik ezta kockázat fontossága kapcsán hangsúlyozták, a profit.hu-sok voltak. De ott kapott is az ember minőséget.
        2. Miért is oktatnak ezek az emberek, ha nem akkora az oktatásból és az említett velejárókból származó bevételük? Nem csak szimplán oktatnak, hanem egy komplett központot üzemeltetnek, ahol lehetőségük van arra, hogy a tehetségeket kiszűrjék és többüket alkalmazva saját tőkéjüket biztosítva, kemény szerződési feltételekkel, diverzifikálni tudják kereskedési tőkéjüket a különböző mentalitású és személyiségű traderek beállításával, és egy újabb „passzív” jövedelemre tehetnek szert erős kontroll mellet. Erre talán jó példa a már említett profitosok, a Szilárd és a Birger. Ez utóbbi más pénzét kezelve (szintén kockázatmentes lehetőség milliónyi kis előnnyel) befektetési vállalkozásokat is üzemeltet, ahol rengeteg az általa oktatott és jól ismert trader. Ezzel is csökkentve az ismeretlenségből eredő kockázatot. Mind erre a második csoport tagjai is vágynak, de ez csak vágy marad.
        Nem is kell messzire menni, ahhoz, hogy ezt jól lássa az ember. Ezen a fórumon az egyetlen igazán jó minőségű oktatásra épülő topik a mára már inaktívvá vált forexegyetem.

        Ezzel az egésszel természetesen nem azt akarom mondani, hogy nincs olyan jó kereskedő, akinél nem az elsődleges volna az, hogy segítő szándékkal oktat, amellett hogy elkéri az árát vagy sem.

        equalizer:
        Mi haszna F.K.-nak a pénteki vebináriumból? Nyilvánvalóan a reklám, az ismertség fenntartása, ügyfelek szerzése és megtartása. Bár ez a fent leírtakból is kikövetkeztethető. De mind ezt szerintem nagyon jól menedzseli.
        Egyébként, ha belegondolsz, kit érdekel és befolyásol saját sikeressége szempontjából az, hogy két-három ember azon vitázik, hogy ki lopott kitől és mit. Én pont teszek rá magasról.
        El ne higgyük már, hogy egy-két kivételtől eltekintve akad olyan strati vagy szignál, amit nem valahol látott valaki és átvette. Pl. P1 profitos szignál. Egy szimpla korrekciós trendvonal törése a belépési szignál. Ezt megfejeljük egy-két „saját feltétellel”, elnevezzük P1-nek és máris a mienk. Ugyanúgy ez a P1-es szignál itt a fórumon is megjelent már sajátként, kikérve hogy az egy egyedi szignál.

        Dávid:
        Ki mennyi idő alatt ismeri fel és érti meg a piaci mozgásokat? Hetek, hónapok stb.? Ezt úgy értelmezem, hogy meddig van értelme ezt csinálni és elismerni, hogy az embernek ez nem megy.
        Szerintem mindenkinek meg van a saját ideje. Hetek, hónapok, akár évek. A lényeg szerintem az, hogy felismerje, hogy van-e fejlődés, bármilyen kevés is legyen az. Tanul-e a hibákból az ember, még akkor is, ha azokat újra és újra elköveti. Nagyon fontos az is az eredményesség/idő viszonylatában, hogy kinek mennyire idegen ez a világ. Te pl. a közgáz irányból jössz, így a fogalmak és jelenségek nem annyira ismeretlenek számodra, mint aki pl. az esztergapad mellől érkezik. Az azonban szerintem is nagyon fontos, hogy tudjon az ember felállni és abbahagyni, ha felismerte, hogy ez nem neki való.
        Az oktatás mentális hatása.

        Mindentől függetlenül, ha az ember oktat, rengeteg olyan esettel, kérdéssel és helyzettel találkozik, amellyel saját fejlődését segítheti elő. Ezen kívül a már megszerzett ismeretek és tapasztalat a a folyamatos ismétléssel, amit az oktatás során tesz az ember, egyre jobban és erősebben vésődik be az ember elméjébe. Így gyorsabban és elég erősen alakulhat ki az erős és megfelelő attitűd csoport, ami az adott szakmához kell. Ezt másképp nehezebb előidézni.


        Hitelesség/oktatás/véleménykifejtés

        Gyakran kerül elő, hogy aki éppen oktat vagy erősebben fogalmaz, az mennyire is hiteles vagy sem. Ha valaki pénzt kér az információkért, amit ad, teljesen elvárható az eredményeinek a kimutatása, valamint felkérések esetén egyfajta szűrőként is szolgálhat. Mint ahogyan az is, hogy valaki pénzt kér azért, amit kidolgozott és elért. Pont.
        Önmagában számomra ez semmit nem jelent. Az illetőnek lehet több számlája is akár, amelyek összességében korántsem annyira eredményesek vagy épp veszteségesek szemben azzal az eggyel, amit mellet döngetve a kérésre felmutat. Ha azon egyáltalán ő tradel annak ellenére, hogy az ő neve áll a kimutatáson.
        Akinek már van tapasztalata, az egy pár mondatos beszélgetés alapján pontosan el tudja dönteni, hogy az illető milyen szinten is van. Amit egy kezdő még nem vesz észre,az egy tapasztaltabbnál feltűnik. És kezdődik a már vázolt „pokol elszabadulása”, ha a tévedéseket finoman szóvá teszi.

        Azt hiszem, profik tekintetében erre két jó példa is volt ezen a fórumon. P.Péter és Tback.


        Siker az egy beállítódás

        Ez már nem igazán az oktatás része, de mindenképp itt szeretném megemlíteni.
        Nyilvánvalóan számít az, hogy ki mennyire tehetséges, és hogy milyen érzéke van az adott szakmához. Ezen túlmenően a tehetségtől függetlenül egy meghatározott gondolkodásmódra, azaz beállítódásra van szükség ahhoz, hogy az ember elérje a kitűzött célt. A kereskedésben nekem az a tapasztalatom, hogy ez sokkal nagyobb hangsúllyal jelentkezik. Az embernek az átlagnál lényegesen nagyobb önkritikára van szüksége, hogy különbséget tudjon tenni a között, hogy mi az, amit magának köszönhet és mi az, amit nem. Az egyik legnehezebb, de tanulható és fejleszthető képesség ennek fel- és elismerése. Meg kell azt is tanulni, hogy mi az, amire hatásom van, és hogy mi az, amire nincs. Az utóbbit el kell tudnom fogadni, míg az előbbi esetében mindent megtenni, hogy változzon.

        „A sikernek ára van” „Meg kell fizetni a siker árát”

        Édes Istenem! Hányszor is hallottam ezt már, és mind ahányszor szajkóztam is, anélkül hogy pontosan tudtam volna tapasztalat hiányában, hogy mit kell ez alatt érteni. Természetesen van egy anyagi ára, amit ki kell fizetni, de ez a legkevesebb. A pénzt erre simán elő lehet teremteni.
        Tapasztalataim szerint az igazi ár nem ez. Nem lehet pénzben vagy értékben mérni azt az erőt, elszántságot, kitartást és mindent lebíró akaratot, ami ahhoz kell, hogy a már bevésődött és mindent meghatározó attitűdjeinket le tudjuk cserélni azokra, amelyekre szükségünk van. Ezt senki nem mondja (talán nem is érdemes) az elején. Erre mindenkinek rá kell jönnie magától, mert ez mindenkinél más és más.
        Ezek után következik a másik nagy ár (nálam ez nagyon nehezen ment). Ez nem más, mint a „közeg”. Hiába minden elszántság, kitartás és akarat, valamint tehetség, ha a közeg, amelyben nap mint nap időzik az ember, finoman szólva is hátráltató. Nálam a baráti kör volt ilyen erősen egy visszatartó erő. Nem volt szükség arra, idővel, hogy szavakkal húzzanak le arra a szintre (mentális), ahonnan szabadulni akartam. Nemcsak felismertem azt a jó öreg törvényt, hogy az, hogy milyen vagy, az nem más, mint a hozzád legközelebb álló 5-7 ember átlaga. Úgyhogy két út állt előttem. Vagy maradok, ahol vagyok, vagy a szükséges (az élet által kért) árat megfizetem. A tény felismerése és elfogadása számomra nem volt kérdés, mint ahogyan az sem, melyik utat fogom választani. Az „ár megfizetése” és feldolgozása az könyörtelenül nagy volt.

        Ez a szabály az ilyen szakmai közösségekre is érvényes, mint ez a fórum. Nem mindegy, hogy kivel és miről áll le az ember beszélni. Ezt könnyen el lehet dönteni. Szolgálja-e a fejlődésemet vagy sem? Milyen hangulatba kerülök a beszélgetés, vagy akár csak a bejegyzés olvasása után, amikor majd pénzről kell döntenem a chart előtt ülve.
        És akkor az egyéb „árakról” még nem is beszéltem.
        Az itt leírtak természetesen attól is függenek, hogy honnan érkezik az ember. Én nem az üzleti szférából jöttem, ahol nagyon sok szükséges attitűd és a gondolkodásmód természetesen adott, és az az 5-7 emberes közeg is teljesen más.
        Véleményem szerint itt az életkor is jelentős szerepet játszik. Egy a negyedik X-ben járó ember személyiség jegyei sokkal erősebben rögzültek. Karakteresebbek és meghatározóbbak egy 20 év körüliével szemben, akinek még egyes attitűdjei ki sem alakultak. Minél idősebb valaki, annál nehezebb a dolga.
        Egy szóval, az biztos, hogy hamar kiderül, hogy az ember, mennyire is akarja azt, amit.

        A profik megbecsülése.

        Az átlagos szakmáktól eltérően, itt sokkal fontosabb a profik (iparban mesterek) jelenléte és segítsége. Ahhoz hogy itt el tudja az ember fogadni az „oktatást” sokkal nagyobb erőt igényel, mint máshol. Itt nem gond, ha az ember hagyja az egóját érvényesülni, mert nem rúgja ki senki a munkahelyéről. És mégis itt nagyobb a szükség a segítségre mint máshol. Ráadásul a mester nem érdekelt abban, hogy a kezdő vagy haladó milyen eredményt ér el, így nem kell azon fáradoznia, hogy meggyőzze igazáról a másikat, aki sok olyasmivel küzd még, amin már ő túl van. Tehát sokkal hamarabb áll fel az asztaltól és hagyja el a helységet, mint egy ipari „mester”, hiszen rá nézve nincs következménye annak, hogy hogyan teljesít a „gyakornok” vagy a helyi kis kakas a kis szemétdombocskáján.
        Egy szóval, ha ezt képes az ember átlátni, akkor hamar felismeri és elfogadja, hogy a ritka lehetőséget meg kell becsülni és ki kell használni. Ja. és ráadásul, ha ez itt történik, akkor ez mind ingyen van.


        Gyakran a következőképpen látom ezt a fórumot:

        Olyan, mint egy kis kert tele kakassal. Van köztük kezdő és tapasztalatlan, és van köztük már olyan, aki tudja vagy sejti, hogy mit hol és hogyan kell kapirgálnia. Ez utóbbiak között nem egy hangadóvá válik (vagy inkább csak akar), ahogyan ez minden csoportra jellemző. és létrehozza a saját kis szemétdombját. A többiek egy része felnéz rá (többségében a kis kezdők), egy másik részük, akik hasonló vagy magasabb szinten vannak, legyintenek rájuk, nekik nem a szemétdomb a céljuk, másért küzdenek. Néha ez utóbbiak a szemétdombon kapirgálókkal összeugranak, hiszen a tapasztaltak látják, hogy nem minden úgy megy, ahogy a kis szemétdombon ülők mondják, de ez hamar elül és megy minden tovább mint azelőtt.
        Egyszer csak arra téved egy igazán nagy kakas, bejön a kis kertbe, mert látja, hogy nagyon nem jól mennek a dolgok, és teljesen mindegy milyen okból úgy dönt, hogy megpróbál segíteni minden kakasnak.
        Na erre mi történik?
        A szemétdombjukon ülő kis kakasok szűklátókörűségüktől vezérelve, no és persze féltve a nehezen megszerzett kis dombjukat, azonnal neki esnek a nagy kakasnak. Csípik marják, ahol csak érik. Ehhez csatlakozik – ki tudja, milyen indíttatásból (talán az ego) egy pár hasonló szinten lévő kis kakas, akiknek ugyan nincs és nem is kell szemétdomb, de hát nehogy már megmondják nekik a tutit mindenféle jött ment kakasok. A nagy kakas egy darabig érvel, próbál világosságot vinni a kis kert életébe. Idővel belátja, hogy nincs értelme. Azt is érzi, hogy rajta is kezd érvényesülni a közeg hatása, és mivel tapasztalatból tudja, hogy ez hova húzhatja vissza, fogja magát és elmegy. Tudja, hogy milyen értéke van annak, amit hosszú évek alatt ért el, és nem éri meg ezt kockára tenni. Egyszerűen a kis kert lakói nem érettek eléggé, nem nőttek fel arra a szintre, hogy a hallottakat befogadják, vagy legalább átgondolják. Ezután visszatér a béke a kis kertbe és minden megy tovább mint korábban.
        Nem is csoda, hogy sok igazán nagy kakas még véletlenül sem akar a kis kakasok okításával foglalkozni.
        Csak egy szűk kis kakas réteg sajnálja ezt. Ők azok, akik felismerték a nagy kakasban rejlő értéket és a páratlan lehetőséget, de minden hiába. Ők azok, akik előbb-utóbb – kezdetben csak kis időre, majd egyre többre, végül örökre – elhagyják a kis k kertet és sokat kockáztatva megpróbálnak egyedül talpra állni.

        Egyébként a példánál maradva én eddig itt két igazán nagy kakast láttam. A már említett P.Péter és Tback.

        Az egyetlen, amire az embernek korlátlan hatása van, az a gondolata. Ami meghatározza hangulatát, döntéseit és cselekvéseit, valamint eredményeit.

        Hozzászólás


        • rpr
         rpr kommentje
         Editing a comment
         foRex klub: ez esetben oke ha mutatnak vmit, az korrekt, de akkor gondolom ugycsinaljak hogy megmondjak hogy ezt meg ezt a pozit bekotom es nem csak utolag mondjak be h itt volt ez a pozi.
         Ha igy van akkor az igy rendben van.

        • Megalith
         Megalith kommentje
         Editing a comment
         "*********: Oda mész, ahová akarsz!"

         Nem akarok menni sehova. Csak felhívom a figyelmét a kezdőknek, hogy mire figyeljenek.
         A pénzvisszafizetési garancia meg egy olyan dolog, ami simán megéri az oktatóknak. Max. úgyis 1-2 ember kéri vissza a pénzét. De a garancia
         szóra sokan ráugranak az adott oktatásra. Így hiába kéri vissza pár ember a pénzét, ha ezzel a garancia marketing szöveggel sokkal többet mennek el az
         oktatásra és így simán megéri az oktatóknak.

        • MyBusiness
         MyBusiness kommentje
         Editing a comment
         foRex Klub:
         Mi a fene közöd van bármely fórumozó anyagi helyzetéhez. Teljesen kifogytál a magyarázkodásból is, gondolom.
         Bár felőlem zaccból is jósolhattok, tök mindegy.
         (Ki mennyit költ oktatásra, ez sem a te dolgod. Pl magam sosem akartam technikai elemzést tanulni. Ez neked úgyis magas, gondolom )
         Utoljára szerkesztve a következő által: MyBusiness; 2019-12-02, 19:50.

       • Aki nem tud 4-5 év alatt megtanulni kereskedni, és nem tud nyugati szinten megélni, az hagyja abba. Na Dávid ez a legnagyobb hülyeség amit valaha hallottam. Meg hogy ez csak a fiatal versenyzők sportja. Na nem egészen igy fogalmaztál, de ez is nonszensz. Nem éri meg idős korban elkezdeni. Na ugyan már, és miért nem? Nem mindenkinek olyan a családi háttere, hogy a szülők meg tudják adni a kezdő lökést. Bocs Dávid, hogy neked cimeztem, ez nem csak neked szól. A többiekkel nagyjából egyetértek. Soha nem lesznek egyforma vélemények. Az irás szerintem jóra sikeredett.
        willow

        Hozzászólás


        • David Chateau
         David Chateau kommentje
         Editing a comment
         Nem idos kor a lenyeg, hanem hogy mennyi ido alatt!

         A masik, hogy en is ismerek tradert, aki magyar atlagfizut keres es tok jol elvan vele. De akik itt irogatnak forumon tobbseg, csak a penz szamit, hisz leirtak, ezert szandekosan irtam ezt. Mellesleg en se keresek nyugati felsovezetoi atlagfizut, es jol elvagyok vele levelemet foleg azoknak cimeztem, akik itt vitatkoznak, mert abrandokat kergetnek. Sorry, ha felreertheto voltam.
       Working...
       X