Magyar Tréderek Közössége

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Stratégia tesztelés módok

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • #16
  Nincs könnyű dolgod rpr.

  A legkomplexebb stratégiákba való belepillantástól a legegyszerűbb egy mondatos „a kiszállás a lényeg,….kezd élesben, hogy szokd a veszteséget...” balga lózungokig ömlik rád az információ. Mindenkitől kapsz egy adag infót, melyeknek egy része értékes, bár nem biztos, hogy te már tudod őket használni, egy része pedig értéktelen, amit tapasztalatlanságod miatt természetesen még nem látsz meg. Megint egy rakás új info, ami megnehezíti a döntésedet és az irányválasztást.  Az eddigi hsz-eid alapján a következőket látom.

  Kellene egy tabula rasa-t csinálnod és eldöntened, hogy csak szeretnéd ezt az egészet és megpróbálod, vagy akarod és megcsinálod. Úgy látom, hogy az említett elmúlt 5-6 évben az első variánst választottad. Elégettél 5 évet, pedig ha igazán nem is érdekel ez az egész, akkor sokkal hasznosabbra is fordíthattad volna az elmúlt éveket. Ha ezt nem tudod eldönteni, akkor a következő 5 éved is erre fog rámenni mérhető eredmény nélkül.

  Ha azonban valóban elszánod magad és érdekel is ez a pálya, akkor a másodikat kell/fogod előbb vagy utóbb választani. Ez esetben javaslom, hogy vagy menj el egy tanfolyamra, vagy valamilyen szakkönyv alapján indulj el egy irányba és a tanult elemekből összeállított stratégiádra koncentrálj. Illetve magadra, következetesen azt tedd, amit kell. Magadra figyelj, hogy a sokak által lekicsinyelt pszichológia, mentális állapotod, a személyiség jegyeid hogyan befolyásolják a kereskedésedet. Meg kell látnod azt, hogy minek mi az oka és a következménye, majd legközelebb nem elkövetni a hibát. Ez kb. úgy fog kinézni, hogy a tevékenységed 90%-a hiba, hiba, hiba és szívás, 10%-a valamiféle eredmény. Majd újra 90%szívás és 10% eredmény. Majd még több hiba és szívás (95%) kevesebb eredménnyel (5%). Majd újra és újra és újra. És majd egyszer csak szépen lassan ez az arány el kezd a te javadra változni.

  Arra mindenképp fel kell készülnöd, hogy ennek az egésznek semmiféle titka nincs, hanem egy nagyon nagy ára. Az az ár, amit csak nagyon kevesek hajlandóak letenni az asztalra. Rengeteg áldozatot kell meghoznod a következő pl. 5 évben, amelyeknél el kell döntened, hogy megéri-e neked. És ami a legnehezebb, hogy saját magadat kell legyőznöd ellentétben azzal a tévhittel, hogy a piacot.

  Ami a fórum olvasgatását illeti, ne vidd túlzásba! Ha rendszeresen olvasgatod mások profitos tradeit, amelyeknek semmi közük a te stratégiádhoz, a „valamit rosszul csinálok…, rossza rendszerem…, stb.” félelmeidet fogják erősíteni. Olyan kommunikációkra törekedj, melyek esetleg a stratidhoz közel állnak vagy megegyeznek vele, vagy a money management hasonló, vagy ami a legfontosabb lenne: olyan konzisztensen sikeres traderek véleménye és tapasztalata, akik bepillantást engednek a gondolkodás módjukba. Az egész eredményességed vagy eredménytelenséged azon fog múlni, hogy hogyan gondolkozol az egészről. De nem csak itt, hanem bárhol máshol a sikeresség az egy mentális beállítottság.

  Ezzel ezen a fórumon nehéz dolgod lesz, mert legnagyobb sajnálatomra az elmúl kb. fél évben az igazán értékes és „konzisztens” játékosok eltűntek vagy csak nagyon ritkán jelennek meg. Az értéktelenek pedig úgy visznek el rossz irányba, hogy azt csak nehezen fogod észrevenni.

  Sok sikert és kitartást kívánok neked!

  Hozzászólás


  • #17
   Szerintem felejtsd el a manual backtestinget. Az én felfogásomban van ad-hoc és egzakt stratégia, az előbbi csak manuálisan backtesztelhető (mert a stratégia egyes részei nincsenek meghatározva, nem egzakt a strati), az utóbbi leprogramozható és automatikusan backtesztelhető. Az előbbi esetén ránézős, hasraütős módszerrelekkel döntünk el egy csomó kérdést, ha pedig ezekre rossz választ adunk, akkor azt ráfogjuk a pszichológiára. A huszonegyedik században ahelyett, hogy fogsz egy számodra szimpatikus ad-hoc stratégiát és kézzel tesztelgeted, hatékonyabb szigrúbb követelményeket támasztani a stratégiával szemben, és leprogramozni azt. Sőt, további konfigurációval sok ezer alternatív stratégiát kaphatsz meg és tesztelhetsz le, és optimalizálhatod azokat. De programozás kérdése az is, ha például FED kamatdöntés napján, vagy bármely más, calendarban előre látható esemény esetén nem akarsz kereskedni. Ha rá akarsz "kukkantani" közben más chartok alakulására, aranyra, indexekre, akkor azt is megteheted (nem MT4-es bohóckodásról beszélek). Persze itt még csak arról van szó, hogy átülünk a lóról a trabantba, míg mások lambóval vernek minket agyon...

   Hozzászólás


   • rpr
    rpr kommentje
    Editing a comment
    Teljesen jogos, az a baj ezzel nem vagyok egy programozo zseni...

   • Szerencse Kegyeltje
    Editing a comment
    Nem kell a programozáshoz zseninek lenni. Mivel ez a téma sokszor felmerül, gyakran gondolkoztam már azon, hogy indítok egy szolgáltatást, ahol automatizálnám a kedves ügyfél stratégiáját, és kielemeznénk annak hibáit. Úgy érzem, a stratégiák eléggé egy kaptafára mennek, és gyorsan lehetne haladni. Kérdezem, hogy adott esetben fizetnél e egy ilyen szolgáltatásért?
  Working...
  X