Magyar Tréderek Közössége

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Buy and Hold

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • Buy and Hold

  Kedves Fórumozók!

  Erről a befektetési stratégiáról eddig nem sok szó esett sem itt, sem más fórumokon, ezért szükségesnek véltem egy Buy and Hold stratégiával foglalkozó témát.
  A lényeg, hogy beszélgessünk kicsit olyan dolgokról, ahol a napi szintű dolgok lényegtelenek. A hosszú távú befektetéseken van a hangsúly, legyen szó BÉT-ről, vagy más tőzsdékről, sőt akár befektetési alapokról, vagy állampapírokról.

  A hosszú táv alatt én elsősorban nem pár hónapot, de nem is 1-2 évet értek, hanem inkább 10 évet, vagy a fölötti időtávot.

  BuyAndHold

 • #2
  Kezdem rögtön egy kis bemutatkozással és a saját esetemmel.

  Én egy fiatal - 34 éves - és szerencsére stabil anyagi helyzetű családapa vagyok. Ez alatt azt kell érteni, hogy jövedelmünkből meg tudunk élni, a fennmaradó lakáshitel törlesztés sem okoz megoldhatatlan gondot.
  Mindemellett mikor 3 éve megszületett első gyermekünk elhatároztuk, hogy ideje elkezdeni gondolkozni a saját és gyermekünk jövőjének anyagi megalapozásán. Némi gazdasági képzettségem van, így tudom, hogy a kamatos kamat csodákra képes és épp ezért fontos, hogy az ember időben kezdjen neki a hosszú távú megtakarítások gyűjtögetésébe.
  A megtakarítás célja a mai napig nem eldöntött, hisz lehet tekinteni nyugdíj előtakarékosságnak, biztonsági tartalék képzésnek, de akár annak is, hogy ebből tervezzük majdan gyermekeink első felnőtt éveit támogatni. Már csak azért is, mert mi is voltunk abban a szerencsés helyzetben, hogy szülői támogatással tudtunk lakáshoz jutni.

  A befektetett összeghez tehát minimum 20 évig nem tervezünk hozzányúlni. Biztosat nem tudunk persze kijelenteni, így szempont volt, hogy végső szükség esetén a befektetett összeg bármikor felszabadítható legyen.
  A sima bankbetétet és állampapírt elvetettük, hisz az inflációt nem meghaladó kamatok, hozamok nem kecsegtetnek túl nagy jövővel.
  Végül úgy voltunk vele, hogy hazai részvényekbe fektetünk, amit egy induló összeggel azon nyomban meg is tettünk. Ez egy rendkívül szerencsétlen időpontban, a válság előtti időszakban történt.
  Szerencsére tartottuk magunkat elveinkhez és nem nyúltunk a pénzhez, sőt a kezdő befizetést lassan 1,5 éve egy annál némileg nagyobb összeggel még meg is toldottuk. Ez pont ellenkezőleg egy nagyon szerencsés döntés volt, hisz majdhogynem a legalacsonyabb árfolyamokon vásároltunk részvényeket.
  Jelenleg tehát már igen tisztes átlagos hozamot tudunk felmutatni.

  Azt leszámítva, hogy jelenleg is 4 különböző részvénybe és különböző iparágakba fektettünk nem feltétlenül érzem azonban azt, hogy mindent megtettünk a biztonság érdekében.
  Mivel a jövőben is nagyjából évente kívánunk újabb összegeket befektetni, így felmerült bennem, hogy más irányon is gondolkozni kellene. Ezzel kapcsolatban várok esetleg javaslatokat és véleményeket. Nem tervezek nagyon variálni, mert azért akkora összegről nincs szó, hogy 3-4 értékpapír számlát tartsak fent. Az Equitasnál viszont elég korlátosak a lehetőségek, ám az az előnye feltétlenül megvan, hogy nincs számlavezetési díj, így nem viszi el a hozam egy részét. (mivel nincs szó több milliós tételekről, így ez még igenis számít; jövőben viszont reményeink szerint igen szép összeg gyűlik majd össze apránként)

  Mi a véleményetek a befektetési stratégiámról és miként tennétek még kevésbé kockázatossá, amellett, hogy természetesen a hosszú távú várható jövedelmezőséget sem kívánjuk feláldozni. Az tehát köszönöm nem érdekel, hogy bankbetétben is tartsak ugyanannyit, mint ami részvényekben van.

  Hozzászólás


  • #3
   Van még egy további dolog, ami érdekel. Most az osztalék miatt vontak le 10%-ot a nekünk járó összegből, de ugyebár előbb-utóbb az árfolyamnyereség is érinteni fog minket, pontosabban majd az után is kell adót fizetnünk.

   Vannak azonban különféle lehetőségek ezen adóterhek csökkentésére, illetve elkerülésére. Ezeket főleg a hosszú távú, akár nyugdíjtakarékosság szerű megtakarításokra találták ki, tehát elvileg pont nekünk. Equitas-nál is van NYESZ számla, Tartós Befektetési Számla (TBSZ), de az például nálunk nem jöhet szóba, hogy 5 évig ne nyúljunk a pénzhez, mert hozzátenni azért feltétlenül szeretnénk.
   Ezekről nekem nincs sok információm, ezért jó lenne ha esetleg a fent leírtak ismeretében tudna nekünk egy kedves fórumozó javasolni valamit.

   Hozzászólás


   • #4
    BuyAndHold eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    de az például nálunk nem jöhet szóba, hogy 5 évig ne nyúljunk a pénzhez, mert hozzátenni azért feltétlenül szeretnénk.
    Ezekről nekem nincs sok információm, ezért jó lenne ha esetleg a fent leírtak ismeretében tudna nekünk egy kedves fórumozó javasolni valamit.
    hozzátenni mindenképp lehet, az nem kerül semmibe
    kivenni is lehet, max az arra eső nyereség utáni adót meg kell fizetni

    Eguitas: akkor gondolom csak magyar tőzsdében gondolkodtok?

    Hozzászólás


    • #5
     Akkor én valamit félreértettem. Ezt írják az Equitas oldalán:
     "A gyűjtőévhez hasonlóan ebben az időszakban sem történhet forráskivonás, viszont nem helyezhető el újabb megtakarítás sem a számlán."
     http://online.kbcequitas.hu/tbsz

     Igen, egyelőre csak BÉT-ben gondolkodunk, de nem zárunk ki semmit. Így tűnt logikusnak indulni és erre van a legnagyobb rálátásunk.

     Hozzászólás


     • #6
      BuyAndHold eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Akkor én valamit félreértettem. Ezt írják az Equitas oldalán:
      "A gyűjtőévhez hasonlóan ebben az időszakban sem történhet forráskivonás, viszont nem helyezhető el újabb megtakarítás sem a számlán."
      http://online.kbcequitas.hu/tbsz

      Igen, egyelőre csak BÉT-ben gondolkodunk, de nem zárunk ki semmit. Így tűnt logikusnak indulni és erre van a legnagyobb rálátásunk.
      Nem értetted félre, én gondoltam rosszul, de arra viszont szerintem minden évben van lehetőség, hogy új ilyen tbsz számlát nyissál, tehát így tudhatsz "hozzátenni", remélem ezt jól feltételezem

      Hozzászólás


      • #7
       Szia BuyAndHold!

       Üdv a fórumon!

       Ha ilyen jellegű befektetéseket akarsz eszközölni, akkor javasolom ezt az oldalt, ahol elég sok információ van és személyesen fel tudod venni a kapcsolatot az úriemberrel:

       http://www.tothandras.hu/
       Facebook: https://www.facebook.com/pages/Live-...446651?fref=nf

       Hozzászólás


       • #8
        sidius eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        Szia BuyAndHold!

        Üdv a fórumon!

        Ha ilyen jellegű befektetéseket akarsz eszközölni, akkor javasolom ezt az oldalt, ahol elég sok információ van és személyesen fel tudod venni a kapcsolatot az úriemberrel:

        http://www.tothandras.hu/
        Azt tudjátok, hogy Brókernet-es? én felvettem a kapcsolatot és egy alapkézésen átesett emberke jött ki hozzánk, hát mit ne mondjak, nagy csalódás volt

        2008 elején berakatott volna velem mindent a kínai alapba, jelzáloghitelre (amit sajnos azért fölvettem, igaz nem tőlük, mert kaptam sokkal jobb ajánlatot)

        Hozzászólás


        • #9
         Ismerem az oldalt és sok mindent el is olvastam rajta.

         Jól marketingeli magát, de ettől még a háttérben lévő tudásról és megbízhatóságról nem vagyok meggyőződve.
         Már nem tudom melyik bejegyzésében, vagy hozzászólásában olvastam, hogy 2008-ban valakit arra bíztatott, hogy forint hitelét váltsa át japán jen hitelre.
         Ok. Bárki mellényúlhat. Ettől még simán felhívhatnám.

         Amiért mégse teszem az az, hogy alapvetően úgy gondolom, hogy a saját pénzemről nekem kell döntenem. Maximum tanácsot kérek és megfontolom, de helyettem ne más döntsön!

         Az, hogy brókernetes számomra szintén nem jó jel. Lehet indítani kellene róla külön témát.

         Visszatérve a hosszú távú megtakarításokhoz. Én nem érzem úgy, hogy erre a megoldás a több TBSZ számla lenne. Egyáltalán engedik a szolgáltatók, hogy ugyanazon személy több számlát nyisson náluk?

         Hozzászólás


         • #10
          Üdv BuyAndHold!

          Én is hasonló cipőben járok. Voltam ügyfelük a fent említett Tóth Andráséknak is, de sok jó nem mondhatok róluk:
          a fent említett weblapon sok használható infót tesznek közzé kezdőknek, de rengeteg csúsztatás/hazugság is van benne.
          Persze ha valaki rákérdez a kényesebb dolgokra, akkor cenzúráznak. Meg persze brutál költségekkel dolgoznak,
          mint a többi brokernetes, meg egyéb UL biztosítást árusító cég.

          Következő alternatívát ajánlanám buy-and-hold részvény befektetéshez:

          Keress egy USA piacokon is ténykedő brókercéget, lehetőleg alacsony költségekkel.
          Fektesd a pénzed valamilyen ETFbe, olyanba, ami neked szimpatikus agazatokba/régiókba fektet.
          Olyan ETFet keress, ahol alacsonyak az alapkezelési költségek, lehetőleg ne magyar piacon.

          Bár az árfolyamnyereség adót nem tudod így elkerülni, mint az UL biztosításoknál, de ezt a többletköltséget
          már az alacsonyabb alapkezelési költséggel behozhatod, ráadásul sokkal likvidebb lesz a tőkéd, mint ha
          ULlel, vagy TBSZszel operálnál.


          Leírom az általam választott brókercéget, és ETFet, de biztosan találsz olyant is,
          ami jobban megfelel a te igényeidnek.

          Fio bróker: Cseh brókercég, számlavezetési, stb költségek nélkül, egyedül a banki átutalási/átváltási költségekkel kell
          számolni, illetve a tranzakciónkénti díj elég magas (9-11 USD tranzakciónként az USA piacokon). Ahhoz, hogy napi
          adásvételt végezzek ez túl magas, de évi 3-4 trazakcióhoz optimális a költségszerkezet.
          Ha évi 10-15nél több adásvételt akarsz csinálni, akkor pl at Interakctivebrokers jobb lehet.

          NYSE:VWO ETF
          Index követő, tőzsdén kereskedett befektetési alap. Fejlődő piaci részvényekbe fektet.
          Jelenleg 842 cég részvéyne között van szétdiverzifikálva a befektetés.
          Évi 0.27% alapkezelési költség van. (szemben a hasonló bef alapoknál jellemző évi 1.5-2%kal)

          Hozzászólás


          • #11
           BuyAndHold eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
           Én nem érzem úgy, hogy erre a megoldás a több TBSZ számla lenne.
           TBSZ vs ETF

           TBSZ előny:
           -árfolyamnyereségadó mentesség
           TBSZ hátrányok:
           - nincs adómentesség, ha:
           - megváltozik az adótörvény a következő 5-6 évben
           - idő előtt kiveszed a pénzt, mert szükség van rá, vagy találsz jobb befektetési lehetőséget
           - magyar állam beszopathat
           - Ebben nem vagyok biztos:nincs lehetőséged ideiglenesen kiszállni ideiglenesen a befektetésből, ha egy nagyobb esésre számítasz.
           - ha mégis adót kell fizetned (pl idő előtt kiszálsz), akkor nem csak a részvények valós értéknövekedése után fizetsz adót, hanem a HUF árfolyamromlása után is. (tehát a forintban számított árfoylamnyereséget adózod, nem pl USDben elért árfoylamnyereséget)

           USDben vezetett számla+ ETF
           hátrányok:
           -biztosan kell kamatadót fizetni.
           -egyszer át kell váltani a pénzt USDbe, majd amikor el akarod költeni, akkor vissza. Ezen kb 1% ot vesztesz átváltásonként

           előnyök:
           - nincs befektetéskor x%os levonás (ázsió), mint a legtöbb bef alapnál.
           - nem kell kamatadót fizetni, ha esetleg eltörlik, mielőtt eladod a részvényeidet (na jó, ennek kicsi az esélye)
           - azonnali árfolyamokat látsz, nem napi 1 árfoylamot.
           - árfolyam alakulását USDben tudod követni
           - (eben nem vagyok biztos) Árfolyamnyereséget USDben elért árfolyamnyereség után kell fizetni.
           - alacsony költségek (megfelelő ETF választás esetén az alapkezelési költségeken megtakarított összeg kb kiegyenlíti az adóként fizetendő összeget)
           - likvidebb: akkor adod el, amikor akarod, tarthatod a pénzed USDben, vagy vehetsz másik ETFet, vagy el is költheted a pénzed extra büntetés nélkül.
           - az adásvételi utasításai azonnal hajdódnak végre, nem több napos csúszással.
           - Nincs semmi köze az egészhez az államnak, mert nem magyarországi brókercégnél van a befektetésed:
           pl nem zárolhatják a számládat államcsőd esetén (amit pl megtehetnek TBSZnél), nem szopathatnak adózási törvény változtatással,
           stb

           Hozzászólás


           • #12
            smk eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése

            TBSZ hátrányok:
            - nincs adómentesség, ha:
            - megváltozik az adótörvény a következő 5-6 évben
            Nem vagyok teljesen biztos, hogy mire akartál kilyukadni de 5-6 év múlva már kamatadómentes a hozam ,így arra utólag már nem tehetnek adót szerintem. (illetve valószínűleg már fel is veszed a pénzed)

            - magyar állam beszopathat
            Úgy látom TBSZ párti már nem leszel
            Az igaz, hogy a mindenkori kormány kis túlzással könnyedén változtathat a szabályokon,de azt nem teheti meg( pontosabban megtehetné, de akkor maga alatt vágná a fát erősen- nevezzük ezt az állapotot diktatórikusnak ) , hogy a már aktív TBSz számlának az adózási szabályait megváltoztatja.
            Tehát változtatni, vagy megszüntetni meg lehet, de visszavezetni minden már meglévő számlára nem lehet. Pl ha már 3 éve "fut" a TBSZ számlám, és azt mondja a kormány, hogy mától kezdve a TBSZ számla nem létezik, akkor az azt jelentheti jobb helyeken, hogy nem lehet többé nyitni számlát, viszont a már meglévő végig gurul, így vagy úgy.

            - Ebben nem vagyok biztos:nincs lehetőséged ideiglenesen kiszállni ideiglenesen a befektetésből, ha egy nagyobb esésre számítasz.
            Ha jól tudom, a 3. év végén részkifizetés lehetséges amelyre 10% adó vonatkozik ha volt nyereség. És a maradékra így van esély ,hogy kamatadómentes legyen. Természetesen felveheted az egész pénzt is ekkor az egész nyereségre érvényes a 10%.


            Mivel úgy érzékeltem a TBSZ-el kapcsolatban vannak hiányosságok ezért még 1-2 gondolatot leírok.
            Szerény véleményem szerint 1 évben csak egy TBSZ számlád lehet, de erre egész évben utalhatsz pénzt. (amolyan Gyűjtőév).Utána egy évvel már nem tehetsz rá pénzt, de lehetőséged van újabb TBSZ számlát nyitni, amelyre szintén egész évben mehet a pénz.
            Ismerősöm mondta is ,hogy mi értelme annak hogy minden évben nyissak újabb számlát. Részben igaza van. Másfelől:
            Ha folyamatosan tehetnék rá pénzt, akkor azt ki dönti el ,hogy mennyi pénzemre kell várni 5 évet kamatadómentességért, hány százalékára 4 évet, 3 évet stb...? Éven belüli gyűjtögetés, és arra vonatkozó a 3 illetve 5 év, kis túlzással jó ötlet.
            Nézőpont kérdése a minden évben új TBSZ. Ha folyamatosan félreteszek minden hónapban és kamatadómentességet akarok a magyar papírokra akkor érdemes lehet a TBSz, hisz minden évben új számla eredménye 5 év múlva az, hogy nyitok egy újat, ugyanakkor már kamatadómentes az 5 évvel ezelőtti megtakarításaim. Tehát minden évben lesz olyan tartalékom, amihez bármikor hozzá nyúlhatok.
            És ha időközben az állam változtat hátrányosan a TBSZ és NYESZ szabályokon? Hagyom végigfutni az aktuális számlát/számlákat mert remélhetőleg azokra még a régi szabályozás érvényes, és keresek más alternatívákat. Kis szerencsével akár már felhasználhatom az első kamatadómentes számlákat és a havi megtakarításokkal együtt új termékbe fektetem.

            Amit fontos szerintem megemlíteni:
            Ha TBSZ számlát nyit valaki, akkor csak annyi pénzt tegyen rá amit "tuti" tudd nélkülözni 3-5 évig legalább. Mert szerencsétlen esetben beteszek a számlára 500 ezer ft-ot, de 1 év múlva vagy legyen 2 év múlva váratlanul kellene 100 ezer ft akkor felbontom az egészet és elölről kell kezdenem az évek számolását(új számla nyitással). Tehát példámnál maradva, ha van 500 ezer ft-om, nem teszem be mindet, hisz kell tartalék is váratlan esetre.
            Hogy mennyit teszek akkor be? Ezt ember válogatja. Én mondjuk "képeznék" egy aranytartalékot amit semmibe nem fektetnék be, hogy bármikor hozzáférhessek, például váratlan munkahely felmondás, elromlott mosógép stb esetre. Legyen ez mondjuk két havi bér, mert mondjuk tudom felmondás után két hónapon belül lesz állásom.( Havi bér legyen mondjuk 80 ezer ft-> 2 havi bér félretéve, így TBSZ számlára megy 340 ezer ft.)

            Leegyszerűsített példa volt, de remélem a lényeg megmaradt .

            Hozzászólás


            • #13
             Sziasztok!

             Szerintem jelenleg Buy and Hold stratégiára idehaza a legjobb megoldás a TBSZ számla. Silverspeed lényegében helyesen összefoglalta a lényegét, de azért én is leírnám, picit más kiegészítésekkel.

             Smk írta javaslatként az USA piacokat. Én személy szerint Buy and Hold-ra inkább feltörekvő piacokat javasolnék, hiszen az ottani papírokban, indexekben sokkal nagyobb növekedési potenciál van, ami ugye nagyobb hozamlehetőséggel is jár. USA ill. EU piacokon akkor lenne érdemes szerintem, ha a befektetőnek van affinitása és kapacitása alaposabban fundamentumok alapján alul értékelt részvényeket válogatni és vásárolni.
             USA és EU piacot figyelembe véve pedig inkább az utóbbira tenném a voksom tekintve, hogy 10-20 év múlva valószínűleg idehaza is EUR lesz a hivatalos pénznem, így a devizakockázat kizárható lenne.

             Ami az árfolyam nyereségadót illeti, szerintem 10-20 éves időtávban ez a legeslegfontosabb költség tényező. Ezzel a költséggel egész egyszerűen nem tud versenyezni a legdrágább UL és a legolcsóbb ETF közötti különbség sem!
             Csak egy gyors számítás: ha befektettél TBSZ számlán 500.000 Ft-ot és átlag évi 15%-os nominál hozamot érsz el vele 20 éven át, akkor a végére ~8.200.000 Ft-od lesz, amiből az adó alap ~7.700.000 Ft. az adó pedig ~1.540.000 Ft. LENNE!!! Nagyon fontos, hogy akkor is ennyi, ha a portfóliód összetételét tetszőleges számban változtattad a 20 év alatt!
             Amennyiben adóköteles számlán fektetted be az 500.000 Ft-ot, és egyetlen egyszer sem változtatsz a portfóliódon (ami ugye nem biztos, hogy egészséges), akkor a fenti adót be kell csengetni!
             Amennyiben viszont évente legalább egyszer a portfóliód megpiszkálod, akkor a 15%-os hozamod minden évben 12%-ra apad, így a végeredményed az eredeti ~8.200.000 Ft. helyett mindössze ~4.800.000 Ft. lesz! Ez a LEGDURVÁBB KÖLTSÉG, ami létezik.

             TBSZ-ről:
             Így nyithatsz TBSZ számlát: 1db/fő/év/szolgáltató, tehát nyithatsz egyet idén az KBC-nél, egyet az Erste-nél is, stb. Amit idén nyitottál, arra idén korlátlan számban fizethetsz be pénzt. Jövőre új számlát KELL nyitnod (amelyik szolgáltatónál csak akarsz) és a jövő évben eszközölt befizetéseid a 2012-es számláidon landolhatnak és így tovább 20 éven át (20. év végére lesz min. 20db TBSZ számlád, onnan évente 5 éven át megszüntetheted mind). Ha a 2012-ben nyitott számlát 2012-ben v. 2013-ban v. 2014-ben szünteted meg (egy adott szolgáltatónál), akkor a rajta keletkezett - veszteséggel csökkentett - nyereség után kell a 20% adót befizetni. Ha 2015-ben v. 2016-ban szünteted meg, akkor az adó csak 10%, ha 2017-ben, akkor az adó 0%.
             Fontos még, hogy a TBSZ számlán ugyanúgy trédelhetsz, mint bármely más számlán, adófizetési kötelezettséged csak a számla megszűntetésekor (pénzkivételkor) keletkezik v. nem keletkezik. Tehát akkor is érdemes TBSZ számlát nyitni, ha 2 év múlva kelleni fog a lóvé, mert az első 2 pénzügyi évi tranzakciók utáni adófizetési kötelezettséget is megúszod!

             Összefoglalva tehát szerintem az ideális Buy and Hold-ra egy magyar szolgáltató lenne, akinél lehet TBSZ számlát nyitni és feltörekvő piaci, EU-s és magyar papírokkal indexekkel kereskedni! Ha ilyen nincs, akkor először az EU-n kívüli majd az EU-s instrumentumokról és legvégül a TBSZ-ről mondanék le. Vagy marad az UL.

             Remélem hasznos voltam!
             Üdv!

             Hozzászólás


             • #14
              smk eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              TBSZ vs ETF

              ...
              TBSZ hátrányok:
              ...
              - Ebben nem vagyok biztos:nincs lehetőséged ideiglenesen kiszállni ideiglenesen a befektetésből, ha egy nagyobb esésre számítasz.
              ...

              USDben vezetett számla+ ETF
              hátrányok:
              ...
              -egyszer át kell váltani a pénzt USDbe, majd amikor el akarod költeni, akkor vissza. Ezen kb 1% ot vesztesz átváltásonként

              előnyök:
              ...
              - (eben nem vagyok biztos) Árfolyamnyereséget USDben elért árfolyamnyereség után kell fizetni.
              - alacsony költségek (megfelelő ETF választás esetén az alapkezelési költségeken megtakarított összeg kb kiegyenlíti az adóként fizetendő összeget)
              ...
              stb
              Szia!

              Ha nem bánod, az idézett pontokat kiegészíteném!

              - TBSZ-nél az adott szolgáltató repertoárján belül tetszőleges számban váltogathatod az instrumentumokat.
              - USA számlánál az átváltásonkénti kb. 1%-on túl sokkal nagyobb kockázatot jelent az USD/HUF devizakockázat, ami a teljes tőkét hozamokkal együtt is akár 50-100%-ban is befolyásolhatja ilyen időtávon!
              - Külföldön vezetett számla esetén minden egyes tranzakciót az adott napi ***/HUF devizaközépen át kell váltanod, majd a forintban számolt nyereséget veszteséget állíthatod szembe és a pozitív eredmény lesz az adóalap. Ez mondjuk Buy and Hold-nál nem nagy meló, de aki daytradel, vagy skalpol, az izzadhat ezzel eleget!
              - Mint azt eggyel korábbi hsz-emben írtam, a legkomolyabb költség ilyen időtávon az adó, nincs semmi, ami kompenzálná!

              Üdv!

              Hozzászólás


              • #15
               pjotr eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
               Sziasztok!
               ...
               az adó pedig ~1.540.000 Ft. LENNE!!!
               ...
               Amennyiben viszont évente legalább egyszer a portfóliód megpiszkálod, akkor a 15%-os hozamod minden évben 12%-ra apad, így a végeredményed az eredeti ~8.200.000 Ft. helyett mindössze ~4.800.000 Ft. lesz! Ez a LEGDURVÁBB KÖLTSÉG, ami létezik.
               ...
               Üdv!
               Update!
               Mivel felvilágosítottak, hogy idén már az árfolyamnyereség adó is 16% a 20% helyett, a fenti számítás némiképp változik a számok szintjén, a lényegét tekintve viszont nem.
               Tehát az adó a számításban nem ~1.540.000 Ft., hanem ~1.230.000 Ft. lenne, a 15%-os hozam nem 12%-ra, hanem 12,6%-ra apad, az utolsó eredmény meg ~4.800.000 Ft. helyett ~5.370.000 Ft. lenne.
               Bocsi!

               Üdv!

               Hozzászólás

               Working...
               X