Tőzsdei Oktatóközpont kezdőknek - Huntraders.com

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Daytrader tapasztalatok

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • Sziasztok,

  Az alábbi hozzászólásban a short tilalmas papír shortolásához szeretnék egy trükköt megosztani.

  Uptick Rule

  Bizonyára már tapasztaltátok, ha amerikai részvényekkel kereskedtek, hogy olykor a SEC (US Securities and Exchange Comission) megtiltja egy részvény shortolását, vagyis védelmet kap. A szabály eredete egészen 1938-ig nyúlik vissza, melyet azóta többször módosítottak, visszavontak, majd újra érvénybe léptették. A jelenlegi szabályozást 2010-óta működik, melynek legfőbb pontja, hogy azon instrumentum, mely 10%-kal vagy annál nagyobb mértékben esik, short védelmet kap mely egészen a következő napi zárásig érvényben is marad.

  Nézzük meg hogyan működik az UpTick Rule:

  Click image for larger version

Name:	uptick.png
Views:	5
Size:	37,5 KB
ID:	182864

  1. Sell @ BID

  Nézzük meg mi történik, ha az eladási megbízásom a BID oldalra teszem. Normál esetben lekötöm a vételi oldalon álló Levele I szintet és Short pozícióba kerülök, likviditást elvonva a piacról.

  Ha viszont érvényben van a SEC 201-es szabálya, akkor nem tudom eladni a papírt. Az Uptick Rule viszont nem jelent teljes tilalmat, hanem csak annyit mond, hogy felkötésben kaphatom meg a short pozíciómat. Tehát ha a BID oldal 1 centet csökken, akkor az ajánlatom megjelenik az ajánlati könyvbe, vagyis én leszek a legjobb eladói szinten. Ha az árfolyam újra emelkedik 1 centet, akkor short pozícióba kerülök.

  2. Sell @ ASK

  A forgatókönyv hasonló, azzal a különbséggel, hogy az ajánlatom rögtön megjelenik az ajánlati könyvben és egy felkötés esetén már meg is kapom a short pozíciómat.

  Nézzük milyen lehetőségeim vannak tehát shortolni a tilalom alatt:

  a) Várakozás az UpTick-re

  Ekkor az ajánlatomat beadom és várakozok arra, hogy egy felkötésből párosuljon az ajánlatom. A SELL MARKET megbízások ekkor nem működnek.

  b) Szintetikus részvény opciókkal

  Kevésbé elegáns és költségesebb megoldás, de egy egyidejű PUT vétellel és CALL eladással előállítható olyan pozíció, melynél a Delta értéke a részvényével közel azonos, Theta és Vega értékei elhanyagolhatóak.

  c) Dark Pool-okkal

  A profi daytrader számára ez a legelegánsabb megoldás. Ugyanis a Dark Pool-ban az ár nem feltétlenül kell, hogy a BID áron találkozzon, hanem más alternatív áron párosít, mely mondjuk a BID ár felett van 0.01 cent-tel. Tehát ha a BID/ASK 12.45/12.46, akkor a teljesül 12.4501-en történik, ami nem sérti az UptickRule-t. Érdekes megoldás de működik, én magam előszeretettel shortoltam így tilalom alatt lévő papírokat. Igencsak hasznos, ha egy papír felkötés nélkül folyamatosan esik és a szabály érvényben van.

  Jó shortolást mindenkinek!

  Üdvözlettel,
  HunTraders
  HunTraders.com - Tőzsdei E-learning rendszer kezdő kereskedőknek

  Hozzászólás


  • MyBusiness
   MyBusiness kommentje
   Editing a comment
   Sejtettem, h ez dark pool nagyon érdekes
Working...
X