Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Sportfogadási tőzsde

Collapse
X
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • Sportfogadási tőzsde

  Van egyszerűbb módja a tőzsdézésnek, egy új tőzsdei kategória, a Sportesemények a Tőzsdén. A piacok gyors lefolyásúak, valamint hatalmas áringadozások a sportmérkőzéseken történt események hatására.
  p2pfogadas.hu Investing on the Betting Exchange - Hidden treasure or risky business?

 • #2
  ChessKing eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Valóban, van egyszerűbb módja a tőzsdézésnek, egy új tőzsdei kategória, a Sportesemények a Tőzsdén. A piacok gyors lefolyásúak, valamint hatalmas áringadozások a sportmérkőzéseken történt események hatására.
  A Betfairra gondolsz, és a hozzá hasonló fogadótőzsdékre? Beszélgethetünk róla.
  Facebook: https://www.facebook.com/pages/Live-...446651?fref=nf

  Hozzászólás


  • #3
   Ez engem is érdekelne. Valami bővebbet esetleg?
   willow

   Hozzászólás


   • #4
    A tőzsdei kategóriák között fontos helyet foglal el a "Sportfogadási Tőzsde" vagy "Sportesemények Tőzsdéje". A névnek nincs még általánosan használt megfelelője. Angol megnevezése "Betting Exchange". Peter Webb a pénzügyi zseni szerint a Betting Exchange és a Stock Exchange csak egy ugrásra van egymástól.
    Története az 1995-2000 év közötti időszakra tehető. Andrew Black és csapata befektetők Londoni Stock Exchange-n. Mint jóravaló angol úriemberektől, tőlük sem állt messze a sportfogadás. Az ötletük az volt, tőzsdei alapokra kell helyezni a sporteseményeket! Évekig titokban tartották elképzelésüket, ez idő alatt megszervezték a technikai hátteret, a folyamatos és fennakadás nélküli üzemeltetés lehetőségét.
    Valamint időtálló és speciális szabályokat kellett alkotniuk a sportesemények tőzsdei háttere miatt. Törvények nem tiltották, így 2000-ben Flutter.com néven mintegy százezer felhasználóval megalakult "Sportesemények Tőzsdéje". A nevet rövidesen megváltoztatták Betfair.com-ra.

    A cég népszerűsége robbanásszerűen nőtt, napjainkban is töretlenül fejlődik, jelenleg kb.2,5 millió tagja van. Az interfészt 21 nyelvre lefordították, természetesen a magyart kivéve.Üzleti növekedést tekintve a cég elsők közé tartozik a világon, beleértve a Google-t és a Yahoo-t is. 2003-ban elnyerték az Angol Királynő által adományozott "Award Díj"-at, amely Angliában a legtekintélyesebb üzleti kitüntetés. 2008-ban másodszor is "Award Díj"-as a cég, ezzel csatlakozott elismerésben a Rolls Royce, Weetabix, Aston Martin, és James Dyson LTD. cégekhez, amelyek a legutóbbi évek "International Trade" kategória nyertesei Angliában.

    Minek köszönhető ez az óriási népszerűség? A kérdés megválaszolásához vissza kell kanyarodni a Tőzsde alapelveihez és a hagyományos sportfogadáshoz. Ha a Tőzsdén vásárolsz egy vagy több cég részvényeiből, nyilvánvalóan azért teszed, mert haszonnal szeretnél túladni rajta, illetve ha az árak nem úgy alakulnak, minél kevesebb veszteséggel igyekszel megszabadulni azoktól.

    Ha a hagyományos sportfogadásban egy bukméker irodában az Interneten vagy máshol teszel egy vagy több fogadást,ezzel tulajdonképpen részvényt, részvényeket vásárolsz amellyel leteszed voksodat (pénzedet) egy bizonyos bekövetkezésre. De nem adhatod el azokat, ha az esemény közben számodra kedvező helyzet áll elő! Csak reménykedsz, hogy a kedvező helyzet fennmarad az esemény végéig (legtöbbször nem így van), és visszatérül befektetésed a várt haszonnal.
    Ráadásul a bukmékereknél "nyomott" áron vásárolhatsz részvényeket (oddsokat), mert beépített árréseik miatt biztos haszonnal szállnak ki egy sporteseményből, bármi annak végeredménye! Ezt úgy teszik, hogy egy sporteseményre beérkező pénzösszegek függvénye szerint (vásárolt részvények) változtatják oddsaikat (áraikat) az árrésük irányába, amelyet így érvényesítenek hosszú távon. Nem egy sporteseményen, hanem globálisan.

    Ezt oldotta fel megjelenésével a Betfair, amely nem bukméker, hanem közvetítő, egy brókercég, amely a szemben álló felek nézeteit közvetíti a sportfogadásban (ezek az oddsok vagy nevezhetjük részvényeknek is, amelyeket immár ezen a helyszínen el is adhatsz). A cég haszna a nyert fogadások után felszámított tranzakciós díj 5% amely egyes piacokon kevesebb. A vesztesek nem fizetnek semmit. Az oddsokat a sporteseményeken (részvények árai) a felhasználók véleménye állítja össze, így kb. 20%-al magasabbak a bukmékerek árainál, mivel nem tartalmaznak bukmékeri árrést.
    Tehát a Betfair-en alapelveiben ugyanazt cselekedjük mint a Tőzsdén, az egyik helyen oddsokkal, a Tőzsdén pedig részvényekkel.
    p2pfogadas.hu Investing on the Betting Exchange - Hidden treasure or risky business?

    Hozzászólás


    • #5
     Ez érdekes, és jónak tűnik. Neked van már számlád náluk? Mi motivált, hogy ezt nyilvánosan közzétedd?
     willow

     Hozzászólás


     • #6
      willow eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Egy kis hétvégi szösszenet
      c.írásodban (mellyel az első szótól az utolsóig egyetértek) elismerésedet fejezed ki megnevezett és meg nem nevezett oktatóknak e Fórumon, mert önzetlen segítségükkel érted el ismereteid nagy részét. Hazánkból eddig csak viszonylag kevesen merészkedtek a Sportesemények Tőzsdéje területére, főleg a nyelvi korlátok miatt. Jómagam 2006 őszén kezdtem el egyedül tévelyegni ezen a platformon mindenféle tőzsdei alapismeretek nélkül. Magyar nyelvű használható anyag akkor sem, és most is csak nagyon kevés található ebben a témában. Angol nyelvű fizetett és ingyenes információk halmazát autodidakta módon tanulmányozva (a tanuló pénzt is beleértve) valamelyest összeállt a kép.

      A tapasztalatom, hogy a Sportfogadási Tőzsdén a tőzsdei ismeretekkel rendelkezők hatalmas előnyben vannak a képzetlenekkel szemben. Ahogy egy másik elnevezés is érzékelteti, a modell person to person. A p2p modellt itt úgy kell érteni, egy hatalmas réteg áll egyik és másik oldalon. Ezek emberek a világ minden tájáról, és különböző véleményeik ütköznek egy sportesemény piacán belül az események hatására. Szinte csak a tőzsdei szakszavakat kell kicserélni, pl. Sell és Buy a Sportfogadási Tőzsdén Back és Lay. Ezeket az érdekes és kiváló befektetési lehetőségeket angol traderek is felismerték és tömegesen váltottak át a Betting Exchange-ra, mely területen angol szakemberek véleménye szerint jóval könnyebb profithoz jutni, mint a hagyományos Tőzsdén. Főleg a kis és közép befektetőkről van szó, amely réteg nagyon meggondolja, mit tegyen a pénzével.

      willow eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Ha nincs pénzed akkor Muszály kockáztatni!
      Ha van elég pénzed akkor használd a Money Managmentet!
      Ha rengeteg pénzed van akkor azt csinálsz amit csak Akarsz!
      p2pfogadas.hu Investing on the Betting Exchange - Hidden treasure or risky business?

      Hozzászólás


      • #7
       És van már élő számlád náluk? Magyarul : csinálod már élesben? Amúgy meg köszi az elismerő szavakat.
       willow

       Hozzászólás


       • #8
        Jómagam nem kedvelem a virtuális pénzzel való játékot. 2006 ősze óta élesben játszom. Ez a tőzsdei kategória ráadásul szórakoztató is, legalábbis számomra. Hiszen a piac itt egy sportesemény, amelyben a sport trader abban érdekelt, mi történik az árral (oddsal) a sportesemény közben az események hatására. Még a végeredmény előtt szeretnénk profittal zárni, bármi az esemény kimenetele. Ezt úgy lehet elérni, pl. egy labdarúgó mérkőzésen stratégiát alkalmazol, ( egy foci meccsen több mellékpiac is van, nem csak nyer, veszít, döntetlen) röviden: vásárolsz részvényeket különböző áron egyik, másik, harmadik piacból. Ahogy alakulnak az események, a vásárolt részvények (oddsok) árai változnak, ekkor továbbadod azokat, manőverezel a profit irányába. Több millió euró forog egy labdarúgó piacon összességében. Lehet, hogy elsőre bonyolultnak hangzik, de nem az.

        A piacok felölelik az összes nemzetközi szinten művelt sportágat. Nyitás az esemény előtt egy két nappal, zárás természetesen az esemény befejeztével. Nehéz különbséget tenni a piacok népszerűségét illetően. Mégis ha sorrendet kellene felállítani a piacok között, az én véleményem: labdarúgás Lóversenyek, tenisz, és a tőzsdei környezetbe helyezett Blackjack és Póker játék. Lóversenyek a Tőzsdén - ezt később bemutatom röviden, mert itt a legnagyobb a hasonlóság a hagyományos Tőzsdéhez.
        p2pfogadas.hu Investing on the Betting Exchange - Hidden treasure or risky business?

        Hozzászólás


        • #9
         én csináltam. rengeteg stratégiát ki lehet találni csak figyelni kell h mikor mit csinálnak az oddsok. ilyen például az h meccs elött fogadsz a döntetlen ellen majd az elsö gol után fogasz a döntetlenre! csak akkor veszíthetsz ha neincs gól. ami szerintem tul sokszor fordul elö

         Hozzászólás


         • #10
          A Sportfogadási Tőzsde Lóversenypiacai.

          A Betfair Lóversenypiacai rendkívül népszerűek a fogadók körében. A piacok gyors lefolyásúak, (kettő, öt perc), naponta húsz, harminc versenyt futnak öt tíz percenként különböző városokban. Egy-egy versenyen nem ritka az egymillió euró összeillesztett fogadás. Magas a likviditás, ideális tőzsdei környezet, ez a hatalmas népszerűség titka.

          A Betfair, a Sportfogadások Tőzsdéje is pénzügyi piac, a sportfogadások oddsai adásvételének közvetítője. Nincs a világon még egy olyan ideális pénzügyi piac, mint a Betfair lóversenypiaca. Az árak következetesen aktívak és illékonyak a versenyek előtti tíz, tizenöt percben, néhány tizedet mozognak csupán, nem várhatóak túlzottan nagy árlengések.

          A Betfair-en az Angliai Lóversenypiacokon a versenyek előtt tíz, tizenöt percben kezd beáramlani az igazán nagy pénz. A favoritok árai (az első három legkisebb oddsal árazott versenyló) néhány tizedet mozognak csupán, nem várható az árak drasztikus elhajlása egyik vagy másik irányban. Ez egy ideális helyzet a "karcolás" kereskedelemre, egy két tized profit akár többszöri ismétlésére. A pro traderek szoftvereikkel megélhetésszerűen teszik ezt, nagy gyorsaságú internetkapcsolatukkal (Satellite Intelligence Service) már egy két század ármozgásnál tesznek fogadásokat ötszáz, vagy akár ezer euróval. A magas kezdeti tét miatt nagyobb a mozgástér az árak változásából adódó profitáló ellentételezésre.

          A dolog szépsége abban rejlik, hogy a verseny kezdete előtt megskalpolják a favorit árát, miközben semmi lényeges nem történik. Ezt a technikát üzleti szoftverrel be lehet gyakorolni. Hagyományos tőzsdei megközelítésben ez a helyzet majdnem azonos a "tick hunter" vagy "pip hunter" felállással, de itt az üzleti szakasz jóval gyorsabb lefolyású.

          Érdekességképpen képernyőmentések egy várhatóan nagy likviditású versenyről a kezdet előtt hat órával.          Számítógépes előrejelzés erről a versenyről


          A verseny befejezése után összehasonlítást tehetünk az árak és a beérkezett pénzösszegek változására vonatkozóan.
          p2pfogadas.hu Investing on the Betting Exchange - Hidden treasure or risky business?

          Hozzászólás


          • #11
           A Betfair Lóversenypiacok másik megközelítése:
           A Lay fogadások kihasználásával sűrűn bekövetkező matematikai formációkat vezetnek rá az eseményekre. A 2000. évtől kezdve a számítógépeken dokumentált összes lóverseny adatait elemzés alá veszik, figyelembe véve odds határokat, versenytípusokat, távokat stb. Ebből következően látható, melyek azok a matematikai formációk, amelyek a Lay fogadások kiaknázásával sűrűn bekövetkeznek. Természetesen ezeket az adatokat féltve őrzik. A hagyományos Tőzsdén is akár száz évre visszamenőleg vizsgálják a kukorica és a búza árának alakulását.
           A másik mód, csak simán szóló Lay fogadás tehető egy vagy több versenylóra.

           A Sportfogadások Tőzsdéje brókercégeknél a Lay fogadások lehetősége a lóversenyeken azt jelentik, egy vagy több versenylóra tehető Lay fogadás, hogy a kiválasztás(ok) NEM nyeri(k) a versenyt. Ez új dimenzióba helyezte a lóversenyek fogadási szempontból való megközelítését. Most már nem arról van szó, hogy mindenáron el kell találni a győztest. A Lay fogadásokkal el kell találnod a vesztest, akár többet is, hiszen csak egy versenyló nyeri a versenyt.

           Meglehetősen könnyen hangzik - el kell találnod a vesztest - de kezeld ezt fenntartással. Egy adott lóversenyen az árak (oddsok) tükrözik a versenylovak nyerési esélyeit. A Lay fogadásokkal bukméker felállást veszel fel, tehát ha a kiválasztás nyer, te fizeted az ellenkező oldalon álló, a fogadás elfogadásakor aktuális odds szerinti pénzösszeget. Ha a kiválasztás veszít, egyszeres tétösszeget kasszírozol.

           Számokban kifejezve:Lay tétet helyezel egy 6.8 oddsal árazott versenylóra 10 tétegységgel, hogy a versenyló NEM nyeri a versenyt. Ha a kiválasztás nem nyer, 10 tétegység a profit.
           Ha a 6.8 oddsal jelölt kiválasztás nyeri a versenyt, 58 tétegység a veszteség.
           Mégis miért oly népszerűek a szóló Lay fogadási típusok?

           Egy szoros mezőnyben versenyt nyerni nehéz, és a futó lovak közül csak egy nyeri a versenyt. Különböző lóversenytípusok vannak, korosztályok, osztályba sorolások, a versenytávok hossza, (villámversenyektől a hosszútávig) a pillanatnyi forma, az időjárási viszonyok, amelyek mind bonyolítják a helyzetet. A lóversenysportot közelről ismerő szakemberek sem mindig látják át az információk sokaságát.

           A következő képernyőmentés az előző cikkben példaként felhozott lóverseny árainak és a beérkezett pénzösszegek változásának összehasonlítására ad lehetőséget két perccel a verseny előtt.

           A Charton felismerhetőek a trendvonalak.

           A verseny végeredménye és az összes beérkezett tétösszeg:           Minden várakozástól eltérően Music Show nyerte a versenyt. Az utolsó öt percben hatszázezer euró áramlott ebbe a piacba.

           Végezetül egy VIDEO, amelyben egy matematikai lay formáció rávezetése látható a piacra, a verseny kezdete előtt. Verseny közben itt nem kell közbeavatkozni. Matematikához közelállók különösen figyeljenek.
           p2pfogadas.hu Investing on the Betting Exchange - Hidden treasure or risky business?

           Hozzászólás


           • #12
            itt is ki lehet alakítani olyan helyzeteket ahhol már nem vagyunk kockázatban vagy már biztos profitunk van, bármi is történjen a meccs végéig.

            Az 1. képen a San Luis játszott az Estuiantessel és és be van pirossal karikázva hogy a meccs végén mennyit nyerek az egyes eredményeknél, láthato h teljesen mindegy h ki nyer de még döntetlen is lehet, mert én mindenképp nyerek 4,5 dollárt (döntetlennél 4,6 ot)

            A 2. kép ugyanaz a meccsen volt csak arra fogadtam h 4,5 gooolnál több vagy kevesebb fog születni a meccs végéig, itt is teljesen mindegy melyik jön be.

            de nem csak élőfogadással lehet ilyet játszani, meccs elött több nappal már lehet fogadásokat adni-venni, és folyamatosan ingadozik az odds.


            A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu


            A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

            Hozzászólás


            • #13
             prepszi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
             itt is ki lehet alakítani olyan helyzeteket ahhol már nem vagyunk kockázatban vagy már biztos profitunk van, bármi is történjen a meccs végéig.

             Az 1. képen a San Luis játszott az Estuiantessel és és be van pirossal karikázva hogy a meccs végén mennyit nyerek az egyes eredményeknél, láthato h teljesen mindegy h ki nyer de még döntetlen is lehet, mert én mindenképp nyerek 4,5 dollárt (döntetlennél 4,6 ot)

             A 2. kép ugyanaz a meccsen volt csak arra fogadtam h 4,5 gooolnál több vagy kevesebb fog születni a meccs végéig, itt is teljesen mindegy melyik jön be.

             de nem csak élőfogadással lehet ilyet játszani, meccs elött több nappal már lehet fogadásokat adni-venni, és folyamatosan ingadozik az odds.


             A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu


             A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu
             Ilyen kalkulátorokat csináltam excelben h ki tudjam számolni h mikor mennyi pénzt kell felrakni az eseményekre, vagy h milyen oddsra kell várni h bizonyos profitot elérjek.stb.:

             http://data.hu/get/2994947/X-Lay.xls.html

             http://data.hu/get/2994951/Under-Over.xls.html

             ha valakit érdekel elmagyarázom h hogy müködnek de egy kis bogarászással 1 edül is megérthetö

             Hozzászólás


             • #14
              prepszi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Ilyen kalkulátorokat csináltam excelben h ki tudjam számolni h mikor mennyi pénzt kell felrakni az eseményekre, vagy h milyen oddsra kell várni h bizonyos profitot elérjek.stb.:

              http://data.hu/get/2994947/X-Lay.xls.html

              http://data.hu/get/2994951/Under-Over.xls.html

              ha valakit érdekel elmagyarázom h hogy müködnek de egy kis bogarászással 1 edül is megérthetö
              Engem például érdekel, ha elmagyarázod, mivel én is elég aktív vagyok a Betfairon. Úgyhogy máris van egy érdeklődőd!
              Facebook: https://www.facebook.com/pages/Live-...446651?fref=nf

              Hozzászólás


              • #15
               sidius eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
               Engem például érdekel, ha elmagyarázod, mivel én is elég aktív vagyok a Betfairon. Úgyhogy máris van egy érdeklődőd!
               Úgy tűnik hiába!
               Facebook: https://www.facebook.com/pages/Live-...446651?fref=nf

               Hozzászólás

               Working...
               X