Tőzsdei Oktatóközpont kezdőknek - Huntraders.com

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Fundamentális elemzés

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • Fundamentális elemzés

  Tőzsdei Oktatóközpont kezdőknek - Huntraders.com
  Manapság a csapból is a technikai elemzés folyik, így sokaknak ez egyet jelent magával a tőzsdei elemzéssel. Itt van azonban az elemzések egy korábbi és nem lényegtelen formája a Fundamentális Elemzés!
  A tőzsdei árfolyamokat hosszú távon ugyanis nem a hangulat és a különféle alakzatok határozzák meg, hanem az adott cég gazdasági mutatói, a politikai és iparági fejlemények, jövőbeli várakozások a cég termékeivel kapcsolatban és számos egyéb közgazdaságilag jól megfogható tényező.

  Én nyíltan vállalom, hogy nem sokra tartom a technikai elemzéseket. Miért is egy alakzat döntené el, hogy egy cég jövője miként alakul? A különféle alakzatok már eleve a fundamentális tényezők alapján alakulnak ki, így aki ezekre támaszkodik már másodkézből szerzett információk alapján dönt.
  Az sem véletlen, hogy a piac tele van mindenféle tőzsdei képzésekkel, melyek szinte kizárólag a technikai elemzésekkel foglalkoznak. Kérdem én miért is indít valaki tőzsdei képzést, ha egyszer olyan információ birtokában van, amivel simán meggazdagodhatna? Miért teremt saját magának konkurenciát egy olyan piacon ahol rövid távon csak a másik kárán lehet nyereségre szert tenni?
  Mivel sokan követik a technikai elemzéseket, ezért az árfolyamot is befolyásolják. Márpedig, ha a valós adatok helyett a grafikonok határozzák meg az árfolyamot az igencsak tévútra vezetheti a technikai elemzések alkalmazóit.

  Természetesen a fundamentális elemzés sem tökéletes. Nem lehet képletbe foglalni a sok információt és hírt, hisz ezeknek jó része eleve nem számszerűsíthető. Alapját azonban a tények, a gazdasági mutatók jelentik és hosszú távon ez az, ami igazán számít.
  Alkalmazása igen nehéz és a mások által publikált fundamentális elemzések sem szentírások. A múltból számos példát találhatunk erre és a jövőben is biztos sok tévesnek bizonyult elemzés fog napvilágot látni.

  A tőzsde a többség számára nem a hirtelen meggazdagodás területe. Ami pénzt valaki megkeres, azt mások elveszítik és csak a tőzsdén szereplő vállalatok teljesítménye az ami igazi nyereséget termelhet. Akármilyen elemzést is alkalmazzunk ezt nem árt szem előtt tartani.

  Nyitásképp ajánlok egy linket a fundamentális elemzésekről, ahol elég részletesen ki van vesézve a téma: http://www.internetsuli.hu/curriculum.php?id=24&page=1
  Attis - A fundamentális

 • #2
  Hello Attis!
  Engem is leginkább a fundamentális elemzés érdekel, mivel nincs időm/erőm/kedvem folyamatosan a gép előtt figyelni az árfolyamokat.
  Ennek a topiknak nem a Haladó szekcióban lenne a helye a technikai elemzéssel egy szinten? Én ott keresném először.
  Minden jót:
  Tőzsdeász.hu - az új, ingyenes grafikonrajzoló

  Hozzászólás


  • #3
   Optimisták a befektetők

   Az indexen most arról írnak, hogy a befektetők mekkora arányban optimisták, illetve pesszeimisták. Most kiugróan sok az optimista és ilyenkor szokott jönni a nagy bukta.

   Ez fundamentális elemzésnek számít?
   Úgy gondolom, hogy ami nem technikai az ide tartozik és tulajdonképpen ez az elemzés nem a grafikonok alapján született.

   A cikk:
   http://index.hu/gazdasag/vilag/2009/...s_a_tozsdeken/

   Hozzászólás


   • #4
    Sziasztok!
    Ahogy én a piacot látom laikusként, őszig felfele megyünk. Októberre elérhetjük a tavaly októberi szintet, tehát a nagy gödörben a mély gödör peremére visszakapaszkodunk. Ez mondjuk otp esetén 7-8e pont. Messzebbre most nem érdemes nézni (illetve én nem tudok). Szóval én úgy látom jobb, ha igyekszem, mert érdemes most beszállni, nem húzni az időt. Akár nagyobb pénzel is, különben lemaradok egy jó kis kaszálásról.
    Vélemény?

    Hozzászólás


    • #5
     Sokak szerint épp egy nagy esés vár ránk.
     Lemaradni nem tudsz semmiről, ellenben egy hatalmas buktába is beleugorhatsz ezzel a hirtelen ötlettel.
     Persze azt senki nem tudja, hogy mi jön az elkövetkezendő időkben, de szerintem ha megkérdezel 100 hozzáértőt, hogy lesz-e idén 7000 az OTP, akkor legalább 99 azt fogja mondani, hogy nem.
     Szerintem túlontúl optimista vagy. Méterekkel a talaj fölött jársz. Vigyázz, mert innen nagyon nagyot lehet esni.

     A kedvedet nem akarom elvenni, de légy óvatos.

     Hozzászólás


     • #6
      Attis! Ki kell, hogy ábrándítsalak kissé. A fundamentális elemzés egy nagyon jó módszer, akkor, ha mint befektető szeretnél résztvenni a piacon. De azt garantálhatom, hogy ha rövidtávú kereskedőként szeretnél boldogulni, biztos, hogy veszítesz a fundamentális eredmények elemzésével. Ugyanis ilyen esetben a piaci folyamatokat a pillanatnyi hangulatok befolyásolják, és nem a közgazdasági események.
      Az alakzat elemzése a nem azt szeretné megmondani, hogy milyen lesz a cég eredménye hosszútávon, hanem azt, hogy milyen lesz a pszichológiai vélemény rövidtávon. A kereskedőt, vagy spekulánst ha így jobban tetszik, nem érdeklik, a cég eredményei különösebben, csak az, hogy az alakzatból való kilépéssel megfelelő profithoz tud jutni rövidtávon, vagy sem. Én magam mint technikai kereskedő azt mondhatom, hogy abban a pillanatban kukázom az adott instrumentumot amit kereskedek, ha technikailag úgy látom, hogy befejezte a pályafutását és a profittermelését az én szemszögemből. Teszem ezt úgy, hogy rá sem nézek fundamentálisan.
      Tehát a lényeg, hogy a két elemzési típus nem ellensége egymásnak, hanem más célok érdekében kell őket bevetni, mivel az árakat más alapok mozgatják hosszú vagy rövid távon. Minnél hosszabb távon fektet be valaki(hangsúlyozom, hogy befektet) annál jobban csökken a pszichológia szerepe és növekszik a közgazdaságtané, és minnél rövidebb távon kereskedik a páciens(hangsúlyozom kereskedik) annál inkább fordítva van ez.
      Facebook: https://www.facebook.com/pages/Live-...446651?fref=nf

      Hozzászólás


      • #7
       Tisztában vagyok azzal amit írsz, ám én ennél tovább megyek.

       Fundamentális elemzés a legtöbb esetben valóban nem alkalmas a rövid távu árfolyamváltozások meghatározásához. Ezt soha nem is mondtam.
       Van azonban sok olyan tényező, ami a grafikonnál többet mond. Pl.: más börzék teljesítménye, általános gazdasági hangulat, különféle jelentések megjelenése, jegybanki döntések...

       Persze nekem nem véletlenül a fundamentális elemzés a legfontosabb, mert én valóban befektető vagyok. Ne nem kell vagyonokra gondolni, de bankbetét helyett tőzsdén tartom a pénzem, vagy kivételes esetben befektetési alapban, állampapírban.

       A technikai elemzést azonban tényleg nem tartom semmire. Szerintem aki azt használja az szerencsejátékot űz. Mindenki ugyanazt látja, minden jól algoritmizálható, pénzt keresni mások kárán lehet. Amit te elbuksz megnyeri más, amit más buki lehet te nyered meg.
       Biztos vannak olyan szempontok, ami alapján a jobbak pozitívan jönnek ki az ügyletekből. Ilyen a gyorsaság, precizitás és még biztos sok más is. A lényeg azonban az, hogy a technikai elemzők összességében nullán vannak. Amit az egyik nyer, a másik elbukja.
       Számomra nem kérdéses, hogy nem a kispénzű magánemberek kerülnek ennek negatív oldalára.

       Hát ennyi. Maradok a fundamentális elemeknél és a hosszú távú befektetésnél.
       Attis - A fundamentális

       Hozzászólás


       • #8
        Attis eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        A technikai elemzést azonban tényleg nem tartom semmire. Szerintem aki azt használja az szerencsejátékot űz. Mindenki ugyanazt látja, minden jól algoritmizálható, pénzt keresni mások kárán lehet. Amit te elbuksz megnyeri más, amit más buki lehet te nyered meg.
        Biztos vannak olyan szempontok, ami alapján a jobbak pozitívan jönnek ki az ügyletekből. Ilyen a gyorsaság, precizitás és még biztos sok más is. A lényeg azonban az, hogy a technikai elemzők összességében nullán vannak. Amit az egyik nyer, a másik elbukja.
        Számomra nem kérdéses, hogy nem a kispénzű magánemberek kerülnek ennek negatív oldalára.
        Akkor én már több mint 11 éve űzök szerencsejátékot, ha a technikai elemzés, annak tekinthető. Valószínűsíthető, hogy láttam egy s mást ezen idő alatt, és ha nem tudnék tartósan plusszba lenni, nem foglalkoznék a dologgal.
        Kicsit úgy érzem, hogy megveted a spekulációt, pedig aki a tőzsdére jön annak tudatában kell lennie, hogy itt nem csak nyerni, hanem bukni is lehet. És ha hiszed, ha nem ebben nincs válogatás. Láttam már kispénzű embert is feladni, és 1998-ban nagypénzűt is a 72-es troli alá ugrani a tőzsde miatt. De egy közös volt bennük, mégpedig az emberi hülyeség és mohóság. Ez nem a tőzsde, de még csak nem is a spekulánsok hibája. Azt is látni kell, hogyha nem lennének spekulánsok a tőzsdén akkor nyugodtan megvehetnéd a kedvenc részvényedet, azon bizony egy lyukas garast sem keresnél, mert az árat nem a közgazdaságtan, hanem a kereslet/kínálat hajtja. Amíg a spekulánsok nem kezdenek el pörgetni egy papírt, addig bizony az ott marad.
        Amivel a jobbak pozitívan jönnek ki, és tartósan plusszosak tudnak maradni az elsősorban a stratégiai gondolkodás, és a pénzmenedzsment, azaz tudják, hogy miképpen maradjanak kevesebb ideig veszteségben és miképpen igyekezzenek a nyereséges pozíciókban minnél tovább bent maradni.
        Na szóval nem akarlak én meggyőzni a technikai elemzésről és annak hasznosságáról, csak azért ne nézzük ilyen egyoldalúan a dolgokat.
        Facebook: https://www.facebook.com/pages/Live-...446651?fref=nf

        Hozzászólás


        • #9
         Pont az a problémám, hogy mindenki egyoldalúan nézi a dolgokat, méghozzá a technikai elemzés oldaláról. Hirtelen technikai elemzés hívő lett mindenki és 99%-ban csak ezzel foglalkoznak a tőzsdetanfolyamok is. Ennek következtében a friss tőzsdézők is.

         Spekulánsok mindig is voltak és lesznek is. Ezzel nincs is semmi baj, kellenek is, hisz elképzelhetetlen a tőzsde nélkülük. Arra akarok rávilágítani, hogy ne csak azt a rohadt grafikont lesse és elemezze mindenki!
         Attis - A fundamentális

         Hozzászólás


         • #10
          Attis eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Pont az a problémám, hogy mindenki egyoldalúan nézi a dolgokat, méghozzá a technikai elemzés oldaláról. Hirtelen technikai elemzés hívő lett mindenki és 99%-ban csak ezzel foglalkoznak a tőzsdetanfolyamok is. Ennek következtében a friss tőzsdézők is.

          Spekulánsok mindig is voltak és lesznek is. Ezzel nincs is semmi baj, kellenek is, hisz elképzelhetetlen a tőzsde nélkülük. Arra akarok rávilágítani, hogy ne csak azt a rohadt grafikont lesse és elemezze mindenki!
          Nos valóban sok tőzsdetanfolyam foglalkozik az ilyesmivel, bár a véleményem az, hogy a nagyrészük semmit sem ér, mert vagy olyanok oktatnak, akik megfelelnek annak a tételnek hogy "aki tudja az csinálja, aki nem tudja az meg oktatja" azaz a pénzüket még véletlenül sem a tőzsdén keresik, hanem legjobb esetben is a tőzsdével kapcsolatban. Ja és nem mellékesen olyan anyagokat oktatnak amelyek a netem ingyen hozzáférhetőek.
          Valóban nem érdemes mindenkinek a grafikonokat nézni, annál is inkább, mert van aki egyszerűen nem alkalmas tőzsdei spekulánsnak. Jobban jár, ha már inkább hosszabb távra fektet be, vagy alapok papírjait veszi. Csak, hát az a helyzet, hogy sokan nem látják ezt be, és mivel nem látják be, viszonylag rövid időn belül padlót fognak fogni. Tőke és önbecsülés tekintetében is.
          De hát az ember ilyen. Nem mindegy, hogy azt mondják neki, hogy "kapsz egy jobbhorgot" vagy tényleg kap egyet. Igénylik az emberek a jobbhorgot!

          Mindamellett feltenném azt a kérdést, hogy szerinted a rövidtávon kereskedőknek mi alapján kellene dönteniük?
          Facebook: https://www.facebook.com/pages/Live-...446651?fref=nf

          Hozzászólás


          • #11
           Nekem tiszta sor volt, hogy fundamentális alapon hosszú távra kell befektetni, így is viselkedem.
           Persze azért amikor hosszú távra akar valaki beszállni, akkor is érdemes vetni egy pillantást a chartra, nehogy már a maximumon vásároljon be...
           Minden jót:
           Tőzsdeász.hu - az új, ingyenes grafikonrajzoló

           Hozzászólás


           • #12
            Tőzsdeász eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Nekem tiszta sor volt, hogy fundamentális alapon hosszú távra kell befektetni, így is viselkedem.
            Persze azért amikor hosszú távra akar valaki beszállni, akkor is érdemes vetni egy pillantást a chartra, nehogy már a maximumon vásároljon be...
            Minden jót:
            Így van. A ha fundázik az ember, akkor is érdemes a jó belépési pontot megkeresni technikai elemzéssel és például egy több hónapos, ne adj isten több éves támaszon elkezdeni a vételt, mert ott várható, hogy védeni fogják a vonalat.
            Facebook: https://www.facebook.com/pages/Live-...446651?fref=nf

            Hozzászólás


            • #13
             A lényeg srácok, hogyha technikailag nem vagytok toppon, és nem követitek le az árfolyam mozgását, akkor érhetnek meglepetések.
             Antal

             Hozzászólás


             • #14
              Én viszonylag új vagyok a kereskedésben, és mivel viszonylag csak kevés pénzem van erre a célra ezért rövidtávú kereskedéssel foglalkozom, de szerintem még itt sem fontos abszolút szétválasztani a technikai elemzést és a fundamentálisat. A fundamentális elemzés alatt azt értem, hogy időnként bizonyos hírek alapján kereskedsz. Mert vannak olyan hírek, amik nagyon gyorsan beépülnek az árakba, és ha jön egyfajta hír, emellett pedig a grafikon is arra mutat, amerre szerinted a hír is vinni fogja az árakat, elég jó profitot lehet fogni.

              Mondok egy példát: Én napi szinten követem a piaci híreket, különböző nagy, külföldi oldalakon. Egy-két héttel ezelőtt, amikor kijöttek a szokásos jelentések a nagy befalapok összetételéről, elég hamar olvastam, hogy Soros szinte a teljes arany eszközeitől megszabadult. Egyébként is folyamatosan követem az aranyat, mert nagy rajta a voltailitást, és jókat lehet fogni a mozgásokon. Megnéztem a grafikont azon is úgy tűnt, hogy ellenállásba ütközött az arany, mellette ott volt a jelentés a Soros alapról, akire szinte az összes kisbefektető odafigyel, ezért várható volt egy nagyobb korrekció. Szóval benyitottam egy aranyshortot, és az arany ára alig egy nap alatt vagy 15-20$-t esett. Mondanom sem kell, hogy még egy viszonylag biztonságos méretű tőkeáttétellel is elég jó pénzt fogtam. Ráadásul én ezt az üzletet, majdnem kockázatmentesnek mondanám, mert a hírek is és a grafikonok is egy irányba mutattak.

              Hozzászólás


              • #15
               maverick202.

               A fundamentális alapokon történő kereskedésnek(inkább befektetésnek), nem sok köze van a hírkereskedéshez. Ugye nem azt akarod mondani, hogy egy ország esetében megjelenő negatív hír, törvényszerűen érinti az adott ország gazdasági alapjait, vagy nevezzük inkább fundamentumainak.

               Amit te csináltál az inkább egy hírre történő reagálás volt.
               Amikor viszont fundamentálisan értékelünk egy vállalati részvényt, egy országot egy devizát, arra vagyunk kíváncsiak, hogy érdemes e a jövőre vonatkozólag közép vagy akár hosszabb távon beléjük fektetni. Pl részvénynél a vállalat távolabbi kilátásai a piacon, a versenytársak, a tőkeellátottsága, a tulajdonosi struktúrája (mondjuk mennyire fognak szakmai döntések születni) a termelő vállalat pénzügyi helyzete....stb. Vizsgálhatjuk a ROE mutatót, a piaci kapitalizációt, a EPS mutatót vagy éppen a P/E mutatót és még lehetne sorolni. Na ilyenkor már elkezdünk fundamentálisan elemezni.

               De az, hogy Sorosék adják vagy veszik az aranyat, hát annak nem sok köze van ehhez.
               Facebook: https://www.facebook.com/pages/Live-...446651?fref=nf

               Hozzászólás

               Working...
               X