Magyar Tréderek Közössége

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Tulipánhagymák

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • Tulipánhagymák

  Az első híres gazdasági válság történetét mindanniyan ismerjük, mint azt is, hogy a csak az árfolyam változása alapján döntést hozó befektetők nem vették figyelembe a tulipánhagyma "használati értékét", így nem vették észre, hogy az árfolyamok irreálisak.

  Azóta számos válságnál, lufinál emlékezünk vissza arra, hogy a csupán chart alapján meghozott döntések olyan árfolyamokhoz vezetnek amik nincsenek köszönőviszonyban sem az adott értékpapír valós értékével. Az eredmény borítékolható: Előbb-utóbb kipukkan a lufi.

  Felmerült bennem a kérdés: Miért is volt népszerű a random walk elmélet? Miért nem jellemző a technikai elemzés használata virtuális piacokon. Úgy gondolom, hogy jelenleg elsősorban a történelmi megközelítés lesz jelenleg az érdekes.

  Ha egy piacon döntően az adott piacot ismerők döntései határozzák meg az árfolyamot, akkor az árfolyam pontosan tükrözni fogja e befektetők körében kialakuló konszenzust, pontos iránytű, barométer az árfolyam. Így az árfolyam változásában - kis késéssel - valóban minden megjelenik, e kis késés jelentheti a hátrányt, a konszenzus biztonsága az egyéni tippel szemben a módszer előnyét.

  Egy pont után viszont nehéz megmondani, hogy az egyes hírek, a reálgazdaság vagy a technikai elemzés határozza meg majd egy részvény árát, ha a két dolog egymás ellen hatna akkor "kiszámíthatatlanná" vállik az adott részvény árfolyama...

  Ha döntően a technikai elemzés lesz a meghatározó, stb. akkor a technikai elemzés újra jól működik többnyire, a tulipánhagymák kapcsán ismert következményekkel... (A devizaárfolyamokra nem figyelve, külföldön befektetve viszont így is lehet bukni)

  Számos automatizmus (elég ehhez a stop loss), a TDT is előbb-utóbb elkezdi befolyásolni a részvényárfolyamokat.
Working...
X