Tőzsdei Oktatóközpont kezdőknek - Huntraders.com

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Spekuláció legtöbbször veszteségbe torkollik

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • Trader7603 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Javítsatok ki pl HW Trader, Sidius, ha nincs igazam, de lemerem fogadni, hogy nem 1:10-es tőkével nyitjátok meg a pozikat. Olvastam Sídius te utána ráépítesz és szép amikor sikerül, de azért a piac sokszor nem trendel ilyen szépen mint az elmúlt 3 évben. De ilyenkor is voltak tavaly görög hírekre le 10%, technikai short nyitható lett volna, majd másnap DOW +400 pontban nyitott és kivégezte mindegyiket.

  Így igaz. Részemről 1:100 a tőkeáttételem. A hosszabb poziknál jellemzően naposon kereskedek, ráépítek a pozíciókra, és hajlandó vagyok hónapokig is tartani, ha a piac is úgy akarja. Egyébként valóban nem trendel a piac mindig, habár azért nem jellemző, hogy egyetlen devizapár sem trendelne. Ez természetesen azt okozza, hogy nem feltétlenül fogok tudni építeni, főleg nem nagy piramist, de nem is ez a cél, hanem inkább az, hogy ha lesz trend akkor én abban benne legyek, és minnél nagyobb mértékben. Ez a "teve módszer". Akkor szívjuk tele a púpot folyadékkal amikor a lehetőség megvan. De tény, hogy igazán nagy trend azért nem sűrűn fordul elő.

  Egyébként nem mindig építek rá. Az Alparinál kimondottan nem ezzel a módszerrel kereskedek. Ott inkább a fix méreteket nyitok és részleges zárásokat illetve követőstoppos pozíciókat futtatok.
  Facebook: https://www.facebook.com/pages/Live-...446651?fref=nf

  Hozzászólás


  • Sidius: 1:100-al nyitsz és erre még ráépítesz? (Nincs vele baj, ha már pozitívban van, csak tisztázni akartam) Hány %-os SL-t használsz? Nekem ez egy kicsit meleg és még gondolom sok embernek mondjuk 1000 dollára rányitni 1 lotot...Itt gondolom technikai szintektől függően akkor minimum 10-20%-os az SL szinted...bár írod, hogy naposon kereskedsz ott meg 10-20 pip semmi. Kicsit megvilágosíthatnál mert nem áll össze a kép
   Mondjuk ha amint írtad a nagy tőkéd-et befektetsz nagyobb idősíkon és most játszol ennek az 1%-al akkor jobban érthető.
   tombolatom.blogspot.com

   Hozzászólás


   • Trader7603 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Sidius: 1:100-al nyitsz és erre még ráépítesz? (Nincs vele baj, ha már pozitívban van, csak tisztázni akartam) Hány %-os SL-t használsz? Nekem ez egy kicsit meleg és még gondolom sok embernek mondjuk 1000 dollára rányitni 1 lotot...Itt gondolom technikai szintektől függően akkor minimum 10-20%-os az SL szinted...bár írod, hogy naposon kereskedsz ott meg 10-20 pip semmi. Kicsit megvilágosíthatnál mert nem áll össze a kép
    Mondjuk ha amint írtad a nagy tőkéd-et befektetsz nagyobb idősíkon és most játszol ennek az 1%-al akkor jobban érthető.
    Amint ismerem sidiust, nem 1000 dollárral kereskedik.
    willow

    Hozzászólás


    • willow eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
     Amint ismerem sidiust, nem 1000 dollárral kereskedik.
     Gondoltam, ezért kérdeztem mert én nem így kereskedek, de csodálom, ha valaki tud. Pl, én a 100 ezres tőkémre nem mernék 100 lotos pozit felvenni. Minden 10 pip= 10 ezer dollár...nekem ez eszembe se jutna max "játék" pénzzel 1-3 ezer dollárral...de, ha neki ez megy akkor szivesen elolvasnám mégis milyen SL vagy más szabályok szerint csinálja.
     tombolatom.blogspot.com

     Hozzászólás


     • Trader7603 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Gondoltam, ezért kérdeztem mert én nem így kereskedek, de csodálom, ha valaki tud. Pl, én a 100 ezres tőkémre nem mernék 100 lotos pozit felvenni. Minden 10 pip= 10 ezer dollár...nekem ez eszembe se jutna max "játék" pénzzel 1-3 ezer dollárral...de, ha neki ez megy akkor szivesen elolvasnám mégis milyen SL vagy más szabályok szerint csinálja.
      Ezért kell pozíciót építeni.
      Pl m1-en lehet találni 10 pipes stopphelyet és ha benyitsz egy 20 lotos pozit ami a tőke 2 százaléka és sikerül 4 pozíciót ráépítened meg is van a 100 lot és csak 2 százalékot kockáztattál.

      Hozzászólás


      • willow eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
       Amint ismerem sidiust, nem 1000 dollárral kereskedik.
       Hát tényleg nem!


       Kedves Trader7603!

       Nos én már több alkalommal kifejtettem, hogy én a problémát soha sem a tőkeáttétel nagyságában látom. A probléma magában abban a pszichológiai csapdában helyezkedik el, hogy mivel viszonylag kis tőkével nyitnak számlát és ehhez nem jól méretezik a pozíciót egyértelműen könnyen lenullázható a számla. A tőkeáttétel csapdája ez. Ha például most valaki egy 5000-es számlával 1:100 tőkeáttétellel nyitni akar egy lot EURUSD-t meg tudja tenni? Simán, hiszen kell neki pillanatnyilag 1420 dollár körüli összeg. De már benne is van a csapdában hiszen feltette marginnak a tőkéje 28%-át. Ez még csak hagyján, de ha ellene megy a piac akkor minden egyes pippel 10 dollárral olvad a számlája, ami őrületes sebesség. itt most nem térek ki arra, hogy ez napos grafikonon van nyitva és egy poziban ledarálhatja a tőkét vagy 5 percesen daytradel és kell hozzá jó pár pozíció, de az eredmény ott is probléma lehet. Most akkor ki a hibás? Hát biztos nem a tőkeáttétel.

       Nekem a Dukascopynál ahol inkább jellemző, hogy kiépítem a pozíciót 1:100 a tőkeáttételem. Tudtommal ez egyébként a maximum náluk, bár persze változhatott amióta nekem számlám van náluk. Ezt nem nagyon kísérem figyelemmel. Tehát a maximummal üzemelek.
       Mint fent már említettem ehhez én nem 1000 dolláros számlát használok. Nagyságrendekkel nagyobbat. Ez a számla 3 felé osztott, ami üzleti és praktikus okokból van így. Üzleti azért mert legfeljebb 3 devizapárban nyitok be pozíciót. Ez nem azt jelenti, hogy nem nyithatnék be 5 párban mondjuk, csak akkor 5 felé kell osztanom és ahhoz kell kiszámolnom a pozícióméretet és a bevállalható kockázatot. Ráadásul még a korrelációkra is figyelnem kell, hiszen két tetszőlegesen választott devizapár nem feltétlenül független egymástól, ami alapjában növelné meg a kockázatomat.

       Tehát van egy elég nagy számlám, mondjuk úgy hogy virtuálisan 3 felé választva.

       Nos egyik virtuális számlával sem nyitok be kezdésnek nemhogy 100 lotot, de sokkal kevesebbet. Kitérőként még annyit, hogy az általad említett 100 lot 100000-es tőkével (gondolom dollár akar lenni vagy euró), ugyanolyan darálás lenne, mint a 5000-es tőkével az 1 lot, sőt még talán rosszabb.

       Én kezdetnek amikor nyitok, mondhatni megérintem a párt, ismerkedek vele, tapogatódzok, hiszen főleg a trend kezdetén, még semmi sem biztos. Ráadásul a cél nem az, hogy egy huszárvágással nyissam a pozíciót, hanem az, hogy bepróbáljam, és ha nem sikerül akkor viszonylag kis veszteség árán vonulhassak vissza. Első ugye a tőke védelme. Hogy mennyi ez a veszteség? Azt is leírtam már itt, hogy én mindig a stophoz számolom ki a pozíciót, vagyis nekem fontos az a stophely ami a véleményem szerint megfelelően megerősített helyen van. Vagyis ha elszáll és vele együtt a pozícióm is, akkor megy velük az indok is amiért a pozíciót megnyitottam. Tehát nem gond, hogy a stop több száz pipre van, akkor lecsökken a nyitó pozíció mérete. Ezzel szerintem semmi gond nincs, hiszen a célom az, hogy mintát vegyek, és ha minden jól megy folyamatosan építem a pozíciót tovább, szigorú szabályok alapján. Ezek egyike, hogy a következő pozíció nyitásakor az előző már nem lehet veszteséges, a harmadiknál már nyerőben kell lennem bármi is történjék és így tovább.
       Ez vonatkozik mondjuk a virtuális 1 számlára.
       De mondjuk kapok egy jelzést egy másik páron is. mondjuk jó a jelzés, kevéssé korrelál a már megnyitott pozícióval, tehát elvileg minden rendben. Nyitom a virtuális 2 számlát is. Ott is lesz egy kockázati értékem, és itt már figyelnem kell az összesített számlára is, hogy benne legyek az ott meghatározott maximális kockázatomban ami legfeljebb 9-10% lehet. A legfeljebb azt jelenti, inkább 9 vagy alatta.Persze az is elképzelhető, hogy az előzőn már nincs is kockázat. A virtuális 2-nél is hasonló módon nyitok mint az előző esetben.

       Aztán kapok még egy párban jelzést, vagyis a virtuális 3 is élesítve.
       Nyilván figyelni fogom az összkockázati szintemet és az itt nyíló pozíció kockázata bele kell, hogy férjen az összbe és ezen belül a virtuál 3-ba is. No persze itt is lényeges az korreláció.

       Mint mondtam ezt lehetne tovább is osztani, de én nem igazán szoktam. Viszont az jól látható, hogy a spekuláns sem feltétlenül a kockázatvállalásáról híres(vagy hírhedt, kinek hogy tetszik), hanem arról, hogy képes kivédekezni a hatásait. Hogyan tudna valaki jól támadni, ha védekezni sem tud. Először legyen megszervezve a védelem, a többi meg majd utána.

       Egyébként a pozícióépítésem kicsit hasonlít a forexegyetemes építgetésre, habár én nem használok olyan kifejezéseket mint p1, p2 stb valamint talán kevesebb a szubjektum abban az értelemben, hogy nekem például egy trendvonal inkább tartalmaz szubjektivitást (pl ki hová húzza), mint a támasz és ellenállás szintek, vagy a trendet elég jól lekövető mozgóátlagok.

       Na ennek ellentéteként nem vagy csak ritkán építek pozíciót az Alparinál lévő számlámon. Ugyebár ez sem kis számla, hiszen a Pro 20000 dollártól nyitható.
       Itt viszont inkább nyitom egyben a pozíciót, és nem építek. Zárni viszont egyrészt fixen zárok, egy viszonylag közeli igen könnyen elérhető ponton, a többit meg futtatom, ha engedi, ha meg nem akkor is maximum nullában záródik. Ez egyébként sokaknak evidencia, de annál kevesebben csinálják jól. Mivel elég sok pozíció lesz kis nyerő és nulla esetleg vesztes, és ez unalmas is tud lenni. De itt is az a lényeg, hogy amikor viszont megindul a piac, akkor benne legyünk. Itt is a kockázatkezelés a lényeg, vagyis hogy hosszútávon is játékosok legyünk. Ebben fontos szerepe van a tőkeáttételnek is, de nem az a mindenható. Kockázatot éppen úgy lehet kezelni 1:10-nél is meg 1:500-nál is.
       Facebook: https://www.facebook.com/pages/Live-...446651?fref=nf

       Hozzászólás


       • Ez az "ismerkedek vele, tapogatódzok" dolog nagyon tetszik, számomra új!
        Ez az egész pozíció építős stratégia nagyon szimpatikus, én soha sem próbáltam, de sort fogok keríteni rá!
        Nagyon összeszedett, hasznos és érthető komment volt sidius! Köszönjük!

        Hozzászólás


        • Köszi sidius. Így már érthetőbb és a számomra is elhihetőbb, hogy működhet. Én is ritkán, de kereskedek hasonlóan, de ez az amit a kezdők félre értenek szerintem mert nem a kis tőke feltétlenül a hiba, hanem inkább az egyszerre nyitott nagyobb 1:10-es vagy magasabbal nyitott szűk stoppos pozi ami darálja le a számlájukat és készteti őket gyors realizálásokra is, ha már van profit.
         Szerintem is kis pozival indítani és arra ráépíteni a jó kereskedés,ha ritkán is használom mert azért sokszor kiringat a piac belőle.
         tombolatom.blogspot.com

         Hozzászólás


         • Tudom, hogy én nagyon kicsit pont vagyok ezen a fórumon, de ha megengeditek én is hozzászólnék. Nem annyira az üzleti, hanem inkább a pszichológiai, filozófiai vonalához:

          Pjotr: sztem nincs szükség tőzsdére ahhoz, hogy egy család megélhetését megrengessük. A közeli ismeretségemben van egy olyan ember, aki teljesen ellehetetlenítette a családja helyzetét, mert újabb és újabb ötletekkel vállakozott és a családjának összehozott egy 20-30 millás bukót. Annyit látott, hogy más sikeres valamiben és már ugrott is bele, amikor meg nem ment, meg dolgozni, tanulni kellett volna, akkor meg feladta, és nézett valami mást. Ahogy én eddig olvastam ez a jelenség elég ismerős a tőzsdén is...

          Spekuláció/befektetés: Én korábban csináltam azt, hogy ismerősöknek, akiknek volt egy jó ötletük adtam pénzt, hogy meg tudják csinálni a kis vállalkozásaikat. Ha összejött osztoztunk, ha nem, akkor buktam. Több olyan barátom is van, akivel a bankok nem álltak szóba, és most már a saját lábán áll. Mit tettem? Spekuláltam, jól jártam, legtöbbször igen, és az is, aki jól csinálta a dolgait. Nem voltam igazi befektető, mert engem a profit motivált, és a cégben nem vettem részt tevőlegesen...

          Spekuláció negatív hatásai: asszem Birger írja, hogy - állítólag, nem láttam erről semmilyen statisztikát - a spekulánsok sokszor visszafogják a nagy kilengéseket. Amíg a befektető sokszor menekül, visszahúzódik a veszélyes vizeken, addig a spekuláns jelen van, és állítólag tompít.

          Megmondom őszintén, nekem a tőzsde kicsit olyannak tűnik, mint a katonai kiképzés és a tűzharc:
          Bedobhatnak a mélyvízbe és akkor ha túléled az elejét és tudod (akár ösztönösen is) hogy mikor vágódj hasra, és mikor fuss, akkor túléled...
          Tanulhatsz a végtelenségig, de csak a tűzkeresztségben dől el, hogy áldozat vagy vagy sem, a felkészültség növelheti az esélyeidet, de nem garantálja, a sikert.

          A spekuláció torkollhat veszteségbe, de ez nem a spekuláció káros mivolta miatt van, hanem mert a cselekvőnek ez a tevékenység nem megfelelő, ezáltal hacsak nem tud alkalmazkodni, hosszú távon biztosan bukásra van ítélve...

          Hozzászólás


          • Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy ha 500x-os tőkeáttétellel kereskedek, akkor ugye az azt jelenti, hogy kapcsok egy csomó hitelt. Ennek mennyi a kamata?
           Köszi!

           Hozzászólás


           • GP57 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy ha 500x-os tőkeáttétellel kereskedek, akkor ugye az azt jelenti, hogy kapcsok egy csomó hitelt. Ennek mennyi a kamata?
            Köszi!
            Ennek így konkrétan nincs kamatköltsége.
            Facebook: https://www.facebook.com/pages/Live-...446651?fref=nf

            Hozzászólás


            • GP57 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
             Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy ha 500x-os tőkeáttétellel kereskedek, akkor ugye az azt jelenti, hogy kapcsok egy csomó hitelt. Ennek mennyi a kamata?
             Köszi!
             A szó valódi értelmében nem kapsz hitelt. Ekkor is csak a saját tőkéddel kereskedsz. Viszont a bróker csak a tőkeáttételnek megfelelő fedezetet kéri tőled a tranzakciók elindításához. Bukni is csak a tényleges tőkédet tudod, ami a számlán van, többet nem.

             Hozzászólás


             • archenius eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Ekkor is csak a saját tőkéddel kereskedsz.
              Ha van 10.000$-od és benyitsz 1lotot azaz 100.000t akkor az már túlfut a saját pénzeden

              Hozzászólás


              • forexmaniac eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
               Ha van 10.000$-od és benyitsz 1lotot azaz 100.000t akkor az már túlfut a saját pénzeden
               Igen, ezért gondoltam, hogy nem ingyen adják a brókerek a pénzt. Miért adnak akkor? Ha vesztek, akkor nekik vesztek?

               Hozzászólás


               • Még egy kérdés: ha megadtam az SL / TP megbízásokat kiléphetek a metatraderből?

                Hozzászólás

                Working...
                X