Magyar Tréderek Közössége

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Mennyit kereshet ma egy kezdő a tőzsdén...?

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • Mennyit kereshet ma egy kezdő a tőzsdén...?

  Sziasztok!

  Egy olyan észrevételemet szeretném veletek megosztani, amit már régen meg akartam írni.
  Konkrétan azt, hogy ahogyan sokan itt a kezdőket elindítják a pályán, az óvatosságra intő jó tanácsaikkal, az szerintem sokkal inkább visszafogja az illetőt, mintsem előre vinné.
  Hogy mit értek ezalatt konkrétan? Az ilyen tanácsokat, hogy:
  - "Demózzál 1-2 évig, és csak utána kereskedj élesben".
  - "Az első befektetéseidet úgyis el fogod veszíteni. De ez lesz a tanulópénz."
  - "Ha évi 5-10 %-ot csinálsz élesben az első években, az már tök jó."
  - "A kezdők 90-95 %-a elveszíti a befektetett tőkéjét.".
  - stb...stb....
  Lehet, hogy a téma lerágott csont, de hogy néz ez ki az én olvasatomban.
  Ha én ezeket a tanácsokat komolyan venném, akkor a tanfolyamon az oktatás első órájának a végén felálltam volna, és megköszöntem volna a részvételt a kedves oktatóknak.
  Mert miért is szenvednék a tőzsdézéssel, ha elismert "szakemberek" mondják, hogy hosszas gyakorlás után is csak 5% körüli hozamot érek el? Akkor az ilyen tegye a pénzét a bankba, és akkor biztosan kap 5%-ot, anélkül, hogy a tőkéjét kockáztatná. Mert itt az 5-10% nyereség reményében ugyanakkor a többszörösét, vagy akár szélsőséges esetben mindent elveszíthet az illető.
  "Az első befektetéseket úgyis el fogod veszíteni. Vedd úgy, hogy ez a tandíj." Hát ez a legbirkább hozzáállás. Hogyan lehet úgy belekezdeni egy spekulációs üzletbe, hogy "öcsém, úgy spekulálj, hogy a kezdetekben mindig veszíteni fogsz." És jámboran azt mondja ezek szerint 95 %, hogy jól van, akkor én fizetgetem a tanulópénzt, és vagy lesz belőle valami, vagy nem? És a statisztika szerint nem lesz, ugye? Jó kis önmegvalósító jóslat.
  Életemben többször kezdtem olyan tevékenységbe, amit az adott szakma már leírt. Mindenki vészt jóslóan krákogta az intelmeit, és én ugyanabban a környezetben még évekig kiemelkedő profitot szedtem ki a szektorból. Néha annyit, mint a környezetemben dolgozó társaság együttvéve. Mert onnantól a vészt jósló megjegyzéseiket figyelmen kívül hagytam. Felépítettem a saját tervemet, és a szerint dolgoztam. A kommunikációs szűrőn csak azokat az infókat engedtem át, amik valós értékeket hordoztak. A rám mindig jellemző optimizmust, és az örök hitet a sikerben nem engedtem kiölni magamból. Én bármibe kezdek, mindig abszolúte hiszek magamban, és hiszek abban, hogy ha törik, ha szakad, sikerre viszem az üzletet.

  A megoldás itt az lehet, hogy a néhány "nagy öreg" tanácsaira hallgatunk. (Szerintem mindenki tudja, kiket értek e megnevezés alatt. Anélkül, hogy a többieket meg akarnám bántani.) Akik a konkrét buktatókra hívják fel a figyelmet. Akik ha burkoltan is, de valamiféle stratégia felé tudnak vinni bennünket. Mi pedig ha megfogadjuk, akkor ez a 95 % - 5 % -os arány változni fog. Nem is keveset.

  Még annyit befejezésül, hogy a sok-sok tanfolyam, autodidakta tanulás, demozás, stb. mellett egyvalami nem szokott szóba kerülni. Hogy ez valahol mégsem egyéb, mint színtiszta spekuláció. És ehhez kell egy bizonyos véna is. Üzleti véna. Nem vagyunk egyformák. Van olyan ember, aki száz darab téli kabáttal a kezében az északi országokban is éhen döglene, mert egy darabot nem tudna belőle eladni. És van olyan zsivány kereskedő, aki ugyanezt Afrikában is eladná. Szóval csak arra akartam kilyukadni, hogy vannak emberek, akiknek élből nem való ez a szakma. Akik soha nem lesznek kereskedők, spekulánsok meg végképp nem, mert hiányzik belőlük az e fajta üzleti véna. És ők is besegítenek (mert bekerülnek) ebbe a 95 %-os statisztikába.

  Egyébként ha az oly' jópofa pénz feldobálgatós mutatvány működik, hogy általában 50-50 %-os eséllyel esik az érme írással, vagy számmal felfelé. Minél többször csinálják, annál biztosabban jön ki ez a kb. fele-fele arány. Ha ez így van, azt jelenti, hogy mindenki kb. fele arányban veszít, fele arányban nyer. És ha betartjuk az alap "biztonsági előírásokat", akkor nem vérezhetne el 95 %- Maximum a fele. A többi a hazardírozása miatt bukik el. Szóval nem kellene ennyire megijeszteni a kezdőket.

  Na, most kapok majd hideget-meleget.
  De előre megjegyzem: Csak pozitív megjegyzésekre reagálok.
  "Only the game can teach you the game." (Jesse Livermore)

 • #2
  a 30. de főleg a 35. oldaltól:
  http://www.pszaf.hu/data/cms2317573/...ati_2011H1.pdf

  http://www.sg.hu/cikkek/85671/az_emb...es_tozsdezesen

  http://www.vg.hu/penzugy/tokepiacok/...a-pszaf-361786
  "Azon a konkrét napon is, amikor a PSZÁF lebonyolította a vizsgálatát, éppen bukóban voltak a kisbefektetők. Az ügyfelek összes – nem realizált – vesztesége 4,2 milliárd forint volt, szemben az 1,2 milliárd forintnyi nyereséggel. Az ügyfelek 77 százaléka éppen vesztésre állt, és egy-egy nyitott pozíción átlagosan 744 ezer forint volt a mínusz."


  "az óvatosságra intő jó tanácsaikkal, az szerintem sokkal inkább visszafogja az illetőt"

  Inkább ne is fogjuk vissza őket, All In, azt lesz ami lesz. Ahhoz, hogy lezárd a nyerő pozidat adott nyereséggel kell valaki a másik oldalra is.
  Szerintem gondold át még egyszer. Aztán egyesüljünk és szerezzük vissza az elvesztett pénzt

  Hozzászólás


  • #3
   Beszállnál közénk pókerezni, ha:

   a) nem ismered a póker szabályait, majd valaki mindig megmondja hogy húzz, passzolj, emelj stb
   b) nem ismered a póker szabályait, de nem baj majd kitalálod magad (pénzedet kockáztatva)
   c) nem ismered a többi játékost:
   - nem tudod ki az aki blöffölni szokott
   - nem tudod ki az aki tapasztalt játékos
   - nem tudod ki az aki kezdőkre vadászik
   - nem tudod ki az aki az élvezet kedvéért játszik és nem a nyereségért
   - nem tudod ki az aki összejátszik másokkal
   - nem tudod ki az aki csal
   d)
   e)

   Gyere ülj le közénk, máskülönben kitől nyernénk el a pénzt?

   Gondolkozz!

   Jó ez a Larry Harris csávó, majd belinkelem a könyvekhez :P

   Hozzászólás


   • #4
    Szia Tozsi234!

    Nem azt mondtam, hogy minden felkészülés nélkül kell nekilátni a küzdelemnek.
    Csak nagyon olyan érzésem van, mintha egy kezdő gépkocsi vezetőnek azt mondanák, hogy tanuld meg az alapokat, vizsgázz le, de ha megvan a jogosítványod utána otthon csak számítógépes szimulátoron gyakoroljál néhány hónapig. Aztán pedig csak olcsó kocsit vegyél, mert az első 1-2-3 autódat úgyis össze fogod törni. Csodálkozunk ha utána ijedtében mindenkinek nekimegy? :-)

    Szóval csak annyit akartam mondani, hogy miután hónapok alatt nagyon sok fórum beszélgetést végig olvastam, azt vettem észre , hogy k..va negatívan van felvezetve ez az egész. Szinte csak arról van szó, mekkora bukók várnak a szerencsétlen kezdőkre. Nagyon sokan szinte "örömmel" mesélik, hány számlát nulláztak már le. De olyan égen földön nem akad, aki csak egy kicsit is hitelt érdemlően felmutatna egy nagyobb eredményt éles számlán. Nem évi 5-10 %-ot, hanem a sokak által vágyott tőke sokszorozást. Hivatkoznak arra, hogy ez már nem érdeke, mert az igazi nyerő, a profi aztán visszavonul.
    Akkor meg nem kell előtte itt a negatívumokról ilyen lelkesen beszámolni.
    "Only the game can teach you the game." (Jesse Livermore)

    Hozzászólás


    • #5
     Ami jó tanács lehet, hogy nem ész nélkül kell itt játszani és ne bízzuk el magunkat. Illetve az intuíciónkra is hallgathatunk, ha képesek vagyunk rá. Persze egy jól kidolgozott stratégia is lehet nyerő.
     Megoszlanak a vélemények, hogy mennyit érdemes kockáztatni és mennyit lehet nyerni havonta. Mindenkinek mások a tapasztalatai és másban hisz. Persze lehetnek egyes emberek között hasonló gondolkodás is.
     Kapcsolataink újraértékelésével is több pénzünk marad: www.egyuttmukodes.egyrejobb.com

     Hozzászólás


     • #6
      Meddig tanulsz iskolában, míg bármilyen szakmád lesz?
      A 8 általános után egy szakmunkásképző is 3 év, gimnázium-szakközépiskola 4 év, technikusi 5 év. Főiskola, egyetem +3-5 év. Ekkor még semmilyen gyakorlatod sincs, csak némi elméleti tudásod van.
      Az autóvezetés azért nem jó példa, mert a közlekedésben résztvevők egy fix szabályrendszert követve vesznek rész benne. Az oktatód maga is vizsgázott, valóban tud is vezetni, és azonnal beavatkozik, ha valami baromságot csinálsz.

      Mennyit lennél hajlandó tanulni egy olyan tudásért, ami teljesen megváltoztathat téged, és az életedet?

      Hozzászólás


      • #7
       Az elejéhez én nem tudok most többet hozzátenni, de értem a nézőpontodat.

       A másik feléhez:
       Mit tennél te, ha sikerülne elérned egy nagyon-nagy összeget? Kérnél a brókeredtől/banktól egy hivatalos papírt, hogy beposztolhasd ide, csak hogy mindenki lássa?
       Én biztos nem tenném...

       Másrészt szerintem itt is bejátszik a statisztika/valószínűség, vagyis azok száma akik megsokszorozzák a tőkéjüket, pláne rövid idő alatt, az biztosan kicsi.
       Aztán az előzőeknél valamivel többen biztosan elérnek nagyobb nyereséget.
       és így tovább...

       Olyanokról akik végül meggazdagodtak, illetve a kezdők szemszögéből nézve sokat keresnek, eddig csak elvétve hallottam én is. Pl a forexfactoryról valaki a mozgóátlagos játékból, illetve ott van az Orderflow könyv szerzője is amit linkeltem a könyveknél. De voltak már olyanok is akik ezt elhitetve pénzt csaltak ki másoktól.
       De hogy ezek aztán valóban igazak-e ??

       Szerintem ezzel én sose fogok foglalkozni, lehet hogy igaz, lehet hogy nem, ami számomra érdekes lehet tőlük, az az ismeretanyag, az általuk megosztott módszerek, könyvek. Ezek közül is ki kell válogatni a használhatókat és elkülöníteni a rizsától

       Sok vesztes van?
       Az alulinformált kereskedők veszítenek az informált kereskedőkkel szemben.

       Hozzászólás


       • #8
        Ne viccelj már. Miért lenne negatívum az, hogy csak nagyon kevesen sikeresek, vagy, hogy gyakorolj demón.
        Az első esetben szimplán tényekről van szó, amikor azt mondjuk, hogy a nagy többség sikertelen. Azért mert valaki erről nem akar tudomást venni, nem több minthogy a fejét a homokba dugja. Hogy ez valakinek tényadatot jelent vagy negatívumot ergo nyugtázza, vagy megijed csak hozzáállás kérdése.
        Demo. Rossz volt az autós példa. Aki nem érti és nem használja a demót az kb. olyan mintha már megtanulta elméletben az autó vezetését, utána meg rögtön kimegy a forgalomba. Mi lesz az eredmény? Én nem szeretnék az útjába kerülni. Ezért jön a következő lépés amikor beül az oktató mellé és úgy vezet vagyis alapvetően még nem kockáztat vagy nem ő kockáztat. Demózik. Sőt utána ha vezetett oktatóval, aztán ha megvan a jogsi, ne legyen már törés az életében, hogy egy tapasztalt sofőr ül mellette az anyósülésen pár hónapig mintegy kockázatcsökkentés céljából, hiszen jó ha ott van a nulla kilométeres sofőr mellett egy olyan akinek benne van pár százezer a lábában.
        Ez a demo lényege és ezért esélyesebb az aki lépésről lépésre veszi az akadályokat, türelmesen.
        Nyilván bele lehet csapni rögtön a közepébe is aztán majd lesz valami. Hát valami biztosan lesz.......
        Facebook: https://www.facebook.com/pages/Live-...446651?fref=nf

        Hozzászólás


        • #9
         Tekintve, hogy angol az aláírásod:

         1993 - The Winners and Losers of the Zero-Sum Game: The Origins of Trading Profits, Price Efficiency and Market Liquidity
         http://www-rcf.usc.edu/~lharris/ACROBAT/Zerosum.pdf

         2002 - TRADING & EXCHANGES: Market Microstructure for Practitioners (draft)
         http://www-rcf.usc.edu/%7Elharris/Tr...ok-extract.pdf

         Rákérdeztem, hogy lesz-e frissített verzió a 93-as irományból:

         "If you liked the paper, you will like my book, Trading and Exchanges. The book in now nine years old, but it anticipated most of what we presently are seeing. The economics are timeless."

         Hozzászólás


         • #10
          Apám igazi ezermester. Vagy elleste másoktól vagy ő jött rá magától, hogy mit hogyan kell csinálni. Úgyhogy ennyit a szakmákról.
          A tőzsdére nem lehet rávetíteni az iskolai oktatást. Van egy rendszer, van pénz és kísérletezz belátásod szerint. Van aki megtanít erre meg arra, de az nem jelenti azt, hogy úgy is kell mindent csinálni. Lehet hogy egy kezdő másoktól való tanulás nélkül is igazi profi lesz. Hogy mennyi idő alatt és miképpen, az megint változó lehet. Csak legyen képes észrevenni a nyerő lehetőségeket és kihasználni.
          Kapcsolataink újraértékelésével is több pénzünk marad: www.egyuttmukodes.egyrejobb.com

          Hozzászólás


          • #11
           Igen, itt is, épp úgy mint ahogy a lottón is megnyerik a főnyereményt, vannak akik sikeresek átlagon felül.

           "Csak legyen képes észrevenni a nyerő lehetőségeket és kihasználni. "

           Erre van is valamim, bár nem néztem utána:
           Ha igaz az Oandánál volt egy futtatási "hiba" kb 5-6 éve.
           Garantált volt az ár stoplossra és takeprofitra, vagyis ha hírnél betettél egy-egy ordert
           a két irányba, akkor lehetett kaszálni. (Egyik irányba általában kilőtt, míg a másikon volt egy ehhez képest kicsi veszteség) Végül aztán persze kiderült, mamár nem igazán lehet kihasználni ezt a trükköt a nagy spread miatt pl.

           Ide tehetjük az arbitrázst, HFT-t is, aki ki tudja használni kaszálhat vele.

           Az a baj, hogy az ilyen kiskapuk száma az idő előrehaladtával csökken.

           Ha valaki mégis talál ilyet az biztos nem fogja szétkürtölni, legalább addig míg be nem zárul a lehetőség.

           Hozzászólás


           • #12
            A világ egyik legjövedelmezőbb szakmájáról beszélünk. Mindenki ezt csinálná, ha olyan egyszerű lenne. Tudom, hogy elcsépelt, de ez így van. Kitartás kell, kidolgozott rendszer, rengeteg gyakorlás, mentális felkészültség és idő. Sportolók közül is kevesen lesznek bajnokok, zenészek közül is kevesen futnak be. Aki végigcsinálja az utat, az a 3%. Számomra nem negatív hallani ezeket a tényeket. Inkább ösztönöz.
            forex eszközök, robotok fejlesztése

            Hozzászólás


            • #13
             sidius eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
             Ne viccelj már. Miért lenne negatívum az, hogy csak nagyon kevesen sikeresek, vagy, hogy gyakorolj demón.
             Az első esetben szimplán tényekről van szó, amikor azt mondjuk, hogy a nagy többség sikertelen. Azért mert valaki erről nem akar tudomást venni, nem több minthogy a fejét a homokba dugja. Hogy ez valakinek tényadatot jelent vagy negatívumot ergo nyugtázza, vagy megijed csak hozzáállás kérdése.
             Demo. Rossz volt az autós példa. Aki nem érti és nem használja a demót az kb. olyan mintha már megtanulta elméletben az autó vezetését, utána meg rögtön kimegy a forgalomba. Mi lesz az eredmény? Én nem szeretnék az útjába kerülni. Ezért jön a következő lépés amikor beül az oktató mellé és úgy vezet vagyis alapvetően még nem kockáztat vagy nem ő kockáztat. Demózik. Sőt utána ha vezetett oktatóval, aztán ha megvan a jogsi, ne legyen már törés az életében, hogy egy tapasztalt sofőr ül mellette az anyósülésen pár hónapig mintegy kockázatcsökkentés céljából, hiszen jó ha ott van a nulla kilométeres sofőr mellett egy olyan akinek benne van pár százezer a lábában.
             Ez a demo lényege és ezért esélyesebb az aki lépésről lépésre veszi az akadályokat, türelmesen.
             Nyilván bele lehet csapni rögtön a közepébe is aztán majd lesz valami. Hát valami biztosan lesz.......
             Sidius, minden tiszteletem ellenére engedd meg, hogy vitatkozzak veled.
             Kell a demo számla , az tény. De nem évszámra, mint ahogy ezt sokan itt felvezetik.

             Valamint az, hogy a demoszamla lenne itt a tapasztalt sofőr, aki 100 ezer km-el a lábában ül mellettem, bocsáss meg, de rossz a hasonlat.
             Az a tapasztalt kísérő a tőzsde terén egy olyan mentor lenne, aki felvállalja a személyes mentorálást, betanítást, persze valamilyen kölcsönösségi alapon.
             De nem hallottam itt arra példát, hogy lenne itt ilyesmiről szó. Persze elfogadom, hogy boldoguljon mindenki a saját erejéből. Nincs is ezzel semmi gond. Csak tisztázni akartam a szitut.

             Az, hogy hány évig kell tanulni vmihez, az szerintem mindenkinél más és más.
             Én az építőiparban nyertem meg egy állást még a rendszerváltás évében huszonévesen. Külföldön, pusztán a nyelvismeretem miatt. Szakmai képzettségem (mármint építész) nem volt. Csupán nem találtak hirtelen gyakorlott embert, pedig azonnal kellett, így a nyelvtudásom miatt rám került a választás. Kb. 300 fő dolgozott a kezem alatt, egy 3000 fő körüli létszámú építkezésen. Zárójelben jegyzem meg, volt szakmérnök, sőt több is, az én feladatom általában a cég menedzselés volt, ami itt ott összefolyt azért szakmai problémákkal. Életem egyik legsikeresebb periódusa volt. Azért nem hosszabbítottam egy idő után szerződést, mert családi ügyek miatt nem tehettem meg, azaz nem lehettem ilyen hosszan távol az otthonomtól.

             Van még ilyen példa az életemből, nem is egy, de nem citálnám, mert túlságosan öntelt színben tüntetne fel. Pedig csak annyiról van szó, hogy ha valamibe belefogok, akkor megpróbálom minél rövidebb idő alatt megtanulni, a nehézségeket pedig csak megoldandó - de egyben megoldható - napi problémáknak, feladatoknak felfogni. "Nincs lehetetlen" alapon.

             Egy biztos. Rám a vesztesek nem hatnak, a sikeresekre meg nem tudok irígy lenni, csupán egy olyan egészséges irígység van bennem.... hogy nem baj hogy sokra vitte, sőt legyen még sikeresebb azt kívánom... csak tudjam valahogyan én is azt az eredményt elérni. Egyszóval engem a sikeres emberek nagyon tudnak motiválni.

             De nem amerikai guruk, meg messzi idők, országok emberei. Olyan tud motiválni, aki ugyanabban a közegben mozog, amiben én, tehát ha neki skerült, akkor én is meg tudom csinálni. Ez az én hitvallásom.

             Sajnálom, hogy a legtöbb vélemény olyan, hogy szinte ugrik a témára, majdhogynem sértésnek véve amit írtam. Pedig senkit nem akartam megbántani, csupán egy jelenségre felhívni a figyelmet. Amely szerintem eltúlzott negativitással van lekommunikálva. Ennyi.

             Mindenkinek meg szokták itt mondani, hogy kíváncsi vagyok, 1-2 év múlva itt leszel e.
             Hát én itt leszek. És lesz eredményem. Mégpedig Pozitív. És legyen az bármilyen mértékű, be fogom ide másolni, privát adatok nélkül, akkor is ha igazi profi mások szerint nem tenne ilyet. Pont azért, mert soha nem akartam olyan lenni mint mások.

             Archenius, Sidius, Harzol....és még 2-3-an a Nagyok. Nektek üzenem, hogy a világért nem szerettelek volna magamra haragítani benneteket, ezzel a beírással, hiszen ti vagytok itt számomra a legértékesebb fórumozók. Tőletek tanulok a legtöbbet. A ti írásaitokat olvasni jöttem fel ide mindig korábban. És szerintem ez még egy darabig így is lesz. Minden tanácsotokat megpróbálom megjegyezni.
             Őszinte köszönet értük!

             Sikeres tőzsdézést mindenkinek!
             "Only the game can teach you the game." (Jesse Livermore)

             Hozzászólás


             • #14
              Profi(t) eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Mindenkinek meg szokták itt mondani, hogy kíváncsi vagyok, 1-2 év múlva itt leszel e.
              Hát én itt leszek. És lesz eredményem. Mégpedig Pozitív.
              Tiszta szívemből kívánom, hogy így legyen.

              Ajánlom figyelmedbe az alábbi könyvet, ha még nem olvastad volna.
              Szerintem nagyon sok megválaszolatlan kérdésedre választ kapsz belőle,ami jelenleg foglalkoztat.

              Üdv

              http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&...sXScwaKCgYId5w

              Hozzászólás


              • #15
               Sawyer eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
               Tiszta szívemből kívánom, hogy így legyen.
               Ajánlom figyelmedbe az alábbi könyvet, ha még nem olvastad volna.
               Szerintem nagyon sok megválaszolatlan kérdésedre választ kapsz belőle,ami jelenleg foglalkoztat.
               Nem olvastad el a 15. sort

               Hozzászólás

               Working...
               X