Magyar Tréderek Közössége

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Hogyan kezdjem?

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • Hogyan kezdjem?

  Üdv mindenkinek!

  Szeretnék elkezdeni tőzsdézni. Mindezek előtt azonban szeretném megtanulni az alapokat és pénzemnek csupán 30-40%-át fektetném be majd a tőzsdén.
  Érdekel minden lehetőség, így a magyar és külföldi tőzsde, sőt a FOREX is.

  Alap ismereteim úgy gondolom megvannak, igaz a haladó szekció kifejezéseit nem ismerem mind.

  Több internetes oldalt kinyomtattam és munkába menet olvasgatom. Tervezek venni egy könyvet is. Melyiket ajánljátok?

  Ezt követően mi a következő lépés? Úgy tudom nem a bankban érdemes nyitni az értékpapír számlát. Hagyományos vagy internetes céget ajánlotok?
  Én személy szerint jobb szeretem a személyes kontaktust, de gondolom pár százezer forint miatt senki nem fog körülugrálni. Egyáltalán hogy megy ez? Adnak hasznos tanácsot a hagyományos cégek?

  Arra gondoltam már a kezdetekkor vennék 50.000 forintért részvényt és azzal próbálgatnám a tőzsdézést. Ez a pénz még nekem szerencsére nem akkora, hogy súlyosan érintene akár az egész elbukása.
  Ezt milyen ötletnek gondoljátok?

  Ha ezzel a pénzzel tőzsdézve fél évig tanulok és úgy érzem már legalább utólag tudom mi miért történik, akkor vágnék bele.

  Ez a mostani időszak mennyire kedvez a kezdéshez?

  Köszönöm a válaszokat!

  Becker

 • #2
  A, Első lépés az értékpapír számla megnyitása. Ajánlom a KBC Equitas-t és a PETI klienst. Bővebben itt: http://online.kbcequitas.hu/

  Nekem csak az internetes kereskedésben van egy kevés tapasztalatom. Másikról nem tudok nyilatkozni.

  B, Az 50.000 forintos kezdést jó ötletnek tartom, de előtte 1-2 hétig legalább nézegesd a programot, amivel kereskedni fogsz. Elsőre nekem rémisztő.

  C, Én is most kezdtem. Nekem jó ötletnek tűnt, de sokan mondják, hogy nem volt az.

  Hozzászólás


  • #3
   1. Nem akarlak benneteket elkeseríteni, de ez az időszak nagyon nem kedvező az elkezdéshez. A profik is kapkodják a fejüket. Én mívelem egy ideje a dolgot, de az utóbbi egy évben annyi megbízásom volt, mint előtte egy hónapban. Veszélyes vizeken evickélünk mostanában. Csak egy szól az elkezdés mellett, hogy ha most megmaradtok, kibírjátok, akkor később ez még jól fog jönni. Ilyen válságot kevesen értek meg, hiszen ritkán van.
   2. Egy dolgot nagyon tanácsolnék. Most a pszichológia a legnagyobb úr, kevésbé a fundamentum, így a technikai elemzésnek nagy haszna tud lenni. Ezt próbáljátok magatokba szívni. Nagyon sok iromány van a témában, magyar, angol egyaránt. Nem akarok példákat írni, mert megér egy külön témát.
   3. Én úgy kezdtem, hogy néztem, figyeltem. Tőzsdejátékoztam. Nem raktam be egy buznyákot sem. Persze az 50 rugó nem sok pénz, nem fáj annyira, ha elbukod. De miért kéne elbuknod? Csináld papíron, vezess egy naplót. Jegyezd bele, hogy most miért akarsz mebízást leadni, mik a döntés okai. Magadnak papíron (excelbe, vagy akárhogy) köss egy megbízást, és figyeld, hogy mi lesz vele. Ha zárod a megbízást, akkor írd le, hogy miért akarod, mi a döntés alapja. Ha ezt csinálod egy ideig, majd visszanézed, és kielemzed, akkor jó sokat fogsz belőle tanulni. És még az 50 rugód is megmarad, amit elkölthetsz egy tanfolyamon. Például a BWM-nél, Faluvégi Balázséknál, akinek nagy tisztelője vagyok. Nyugi, nem kapok pénzt az ingyen reklámért.
   4. Érdemes elolvasni Vakmajom stopp loss-ról szóló remek irományát is!
   http://www.vakmajom.hu/?doc=stoploss

   Hozzászólás


   • #4
    nagyon jó. Teljes mértékben egyet értek eszpével. És kicsit örülök, hogy nem nekem kellett leírnom (nyomnám én a fránya hírnév pontot de nem tudom :/)

    Könyv terén egészíteném ki: Kezdésnek Felleghy Tamás: Bárki lehet Tőzsdés című irományát ajánlanám. Jó kis mesekönyv, de az alapokra megtanít.

    Edit: 50.000 Ft-al azért nem ajánlom, mert a kereskedési jutalékok elviszik a pénzed.
    Editke: Ha belevágsz, akkor se egy helyre tedd az összes pénzt, hanem legalább 3 különböző ágazatba. Tehát a Richter, Egis, hmm legyen a Pannonplast kombó nem jó, mert ebből 2 gyógyszer, ami 95%-ban ugyanarra mozog
    Utoljára szerkesztve a következő által: korompai.andras; 2009-02-04, 21:48.

    Hozzászólás


    • #5
     eszpevel kell egyetertsek, a mostani idoszak egyaltalan nem jo egy kezdonek, hacsak nem arra, hogy egy eletre elvegye a kedvet a kereskedestol. A helyedben inkabb valamilyen penzpiaci alapban (esetleg bankbetetben) kotnem le a penzt es olyan fel-egy ev mulva elgondolkodnek, hogy vegyek ezt-azt. Az 50.000 Ft-os kezdes azert rossz, mert keves ahhoz, hogy komolyabb brokercegeknel szamlat nyithass, az Equitasnal pedig csak a BUX hataridosre tudsz short poziciot nyitni. Marpedig a hosszutavu trend itt bizony eses lesz.

     Masreszt meg demoszamla. Ez nagyon fontos, nem azert, mert aki itt ugyes, az a valo eletben is az lesz (ez sajnos nincs igy), hanem, mert szerintem eletbevago, hogy ne elesben kelljen ismerkedni a kezelofelulettel.

     Az 50.000-ret meg koltsd el valamilyen tanfolyamra. A BWM-est en is ajanlom.
     Utoljára szerkesztve a következő által: chop; 2009-02-07, 14:38.
     "The whole secret to winning and losing in the stock market is to lose the least amount possible when you're not right." (William J. O’Neil )

     Hozzászólás


     • #6
      Üdv.
      Eszpe rátapintott a lényegre, a jelenlegi helyzet finoman szólva is elég durva. Én nemrég kezdtem a tőzsdézést az USA-ban, és kegyetlen ami ott megy, egyetlen dolognak köszönhetem, hogy nem vagyok brutál bukóban (valójában egyhelyben toporgok) és ez a stoploss.

      Ha könyvet kéne ajánlani akkor én a
      Stan Weinstein - Secrets For Profiting In Bull And Bear Markets
      és a
      Nicholas Darvas - How I Made 2 Million In The Stock Market-et
      ajánlanám (ebben a sorrendben), ezek csak alapszintű technikai elemzést tartalmaznak, és nagyon olvasmányosak illetve könnyen megérthetők, és véleményem szerint alapművek.

      A komolyabb TA-val foglalkozó könyveket nem ismerem, én a netről szedtem össze minden infót ami a gyertyákkal, az indikátorokkal (amiket nem használok ) és az alakzatokkal kapcsolatos, sztem más nem is kell.

      Ja igen, a demószámla. Ez egy jó ötlet, de ne nagyon éld bele magadat. Arra jó, hogy kitalálj egy taktikát, de asszem nem vagyok egyedül a véleményemmel, hogy az éles kereskedés abszolút más. Szezon és fazon. A demóban a pszichó nem kavar be, vesztesz vagy nyersz, nem különösebben izgatja az embert, élesben más, ott már jópár dolog megfordul a fejedben.
      Utoljára szerkesztve a következő által: fLeSs; 2009-02-09, 20:12.

      Hozzászólás


      • #7
       no akkor mondok olyat, ami ellentétes mindennel amit mások mondtak

       tényleg qrvanehéz a jelenlegi piacon kereskedni, de aki itt tud / megtanul az sokmindent megtapasztal, ami bármikor jól jöhet a későbbiekben. szóval szerintem érdemes most kezdeni.

       lehet játékpénzzel tőzsdézni, excelbe írogatni, de sose lesz olyan hatással rád, mint amikor valódi pénzt nyersz/vesztesz. nem lesz súlya. (bár azt mondják a profik, hogy valódi pénz is hamar elveszti a súlyát, amíg csak a számlán van) pár hétig érdemes lehet, de csak azért hogy megismerd mi az a long/short/stop/tőkeáttét...

       hogy mennyivel érdemes ez nehéz kérdés.
       ha olyan kevéssel csinálod, ami nem okoz gondot, hogy elveszted, akkor közelebb kerülsz a játék pénzhez, és nem fogod érezni a súlyát. (persze nem azt mondom hogy a kajapénzzel játssz)
       50ezer forint sajnos elég kevés. jutalékok sokat elvisznek. meghát kérdés hogy mit akarsz csinálni. ha ezen nyersz 1-3% -ot az semmi. nem hiszem hogy napi 500-1000 forintért akarsz ezzel tölteni órákat.
       10-20% - 5-10k már valami, és gyarapodni is lehet, de ennyit meg nehéz megfogni, sokat kell kockáztatni, és hamar lehet nullázni

       szar dolog pénzt veszteni, de KELL veszíteni, hogy megtudd milyen, megérezd a súlyát, és qrva gyorsan ránevel normális kockázatkezelésre.

       könyvlistának meg a vakmajom által ajánlottakat mondom elsőre.

       Hozzászólás


       • #8
        WiZARD eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        no akkor mondok olyat, ami ellentétes mindennel amit mások mondtak

        tényleg qrvanehéz a jelenlegi piacon kereskedni, de aki itt tud / megtanul az sokmindent megtapasztal, ami bármikor jól jöhet a későbbiekben. szóval szerintem érdemes most kezdeni.
        én is így gondolom. bár ki tudja, hogy a mostanság szerzett tapasztalatok később mire lesznek jók, egyetlen dolog tutira hasznos lesz később is, és ez a stoploss, ezt most meg kell tudni használni, mert ha nem, akkor rövid időn belül kampec a számlán levő pénznek.

        WiZARD eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        lehet játékpénzzel tőzsdézni, excelbe írogatni, de sose lesz olyan hatással rád, mint amikor valódi pénzt nyersz/vesztesz. nem lesz súlya. (bár azt mondják a profik, hogy valódi pénz is hamar elveszti a súlyát, amíg csak a számlán van) pár hétig érdemes lehet, de csak azért hogy megismerd mi az a long/short/stop/tőkeáttét...
        ezt írtam én is.

        hogy mennyi pénzzel érdemes elkezdeni az jó kérdés.
        sztem ha az ember relatív kevés pénzzel kezdi az nem baj, ha mindig az alaptőke adott %-át kockáztatja, és ehhez hozzászokik, akkor mind1, hogy mennyi pénz van a számlán. nyilván nem mind1, hogy 100 000 vagy 10 000 000, de szerintem úgyis csak a százalékok számítanak. az elején sztem kevés pénzzel érdemes belevágni (olyan pénzzel, aminek az elbukása miatt nem lesz a tőzsdéző öngyilok ), és amikor kialakult a taktika, és az alaptőkét sikerült mondjuk megdupláznia (ez lehet egy jó cél elsőre), kockáztathat több pénzzel.

        Hozzászólás


        • #9
         Wizard annyiban van igazad, hogy ha "éles" pénzzel játszol, akkor nagyon tud fájni a bukta. Viszont az öröm meg túlságosan mámorít egy kezdőt.
         Ezek szerint te rögtön úgy kezdted, hogy betoltál x millát, oszt hagy szóljon?
         Gondolom autót vezetni is úgy kezdtél, hogy vettél egy 7-es BMW-t, és kimentél az M7-esre a szemközti felhajtón. Hiszen az autóvezetést is úgy lehet igazán megtanulni, ha megérzed a veszélyt.
         Ez olyan, mint amikor Gázsi úszni tanítja a fiát. Ismerjük... Kápálózzá vázze, kápááálózzáááá vázee.... há vázeeee.
         Mit szólnál, ha a buszvezetőket is így indítanák el első munkanapjukon? Menjetek, oszt nyomjátok a gázt! Úgyis akkor tanuljátok meg, hogy milyen is a buszvezetés Pesten, ha már legalább 3 gyalogost leszedtetek, és két megállót kidöntöttetek.
         Nos, elárulom neked, hogy engem eléggé feltüzelt a tőzsdejáték is elsőre. Sőt, amikor már élesben nyomtam egy jó ideje, az egyik barátom is elkezdett tőzsdejátékozni. Csak a pénz volt virtuális, amúgy PETI kliensen nyomta. Ne tudd meg, hogy izgult, sokszor jobban, mint ahogy mi, akinek frankón pénze is bánhatta a dolgot.
         A szimulátorokat nem véletlenül találták ám fel. Nyilván a hosszú évek rutinját nem lehet megszerezni velük, de ettől még tagadhatatlan a létjogosultságuk.

         Hozzászólás


         • #10
          Mi a véleményetek arról, aki brókerre bízza magát?

          Hozzászólás


          • #11
           Unicum eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
           Mi a véleményetek arról, aki brókerre bízza magát?
           A bróker nem fogja visszaadni a pénzedet miután elvesztette.
           Ha veszít, nem hibáztathatod érte, mert végülis te adtad oda neki a pénzedet.
           A bróker is csak ember, ő is csak fundamentumokat/TA-t elemezget és "jósól", ami vagy bejön vagy nem. Senki sem ismeri a jövőt.
           Én nem adnám brókernek a pénzemet, mert inkább én magam vállalom a felelősséget érte minthogy egy idegenre bízzam, ha hibázok és vmi nem jön be, akkor csak magamat hibáztathatom, és nem kell azon idegeskednem, hogy a bróker elszúrta.

           Hozzászólás


           • #12
            Ez nagyon jó kérdés, kiváncsi vagyok a többieknek mi a véleménye erről.

            Részemről én sosem tenném, ennek több oka is van.
            1. Egyrészt én azért csinálom magam, mert szeretem csinálni. Ugyanolyan, mint hogy sosem lesz sofőröm, még akkor sem, ha meg is engedhetném magamnak, mert nagyon szeretek vezetni. Persze egyszer-kétszer jól jön egy piálás alkalmával, de max csak akkor.
            2. Vannak dolgok, amiket nem bízok másra (csak ha muszály). Ilyenek a gyerekeim, a pénzem és az asszony.

            Saját hozzáállásomtól függetlenül szerintem egy okos gondolat lehet annak, aki nem akar, nem ér rá, vagy nem tud ezzel a dologgal foglalkozni. Nagyon sok embernek szüksége lenne egy befektetési tanácsadóra (vagy brókerre), aki segít eligazodni. Nem lenne ennyi pénzügyileg analfabéta ma Magyarországon, akit mindeféle maszlaggal meg lehet etetni, mert a személyes tanácsadója felvilágosíthatná, tanácsot adhatna sok helyzetben.
            Mint egy személyi edző, vagy könyvelő, vagy ügyvéd stb. sorolhatnám, hogy kiknek a szaktudására vagyunk rászorulva.

            Nyilván ez egy kőkemény bizalmi szakma, ahol nagyon fontos, hogy az ember nyugodt szívvel rábízza egy másikra a pénzét, mint az orvosára a gyereke életét. Ebből a szempontból nagy a felelősség, de még nincs felépülve az a felelősség-következmény rendszer, ami indokolt lenne talán, ez kicsit aggaszt...
            Utoljára szerkesztve a következő által: eszpe; 2009-02-09, 22:54.

            Hozzászólás


            • #13
             eszpe eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
             Wizard annyiban van igazad, hogy ha "éles" pénzzel játszol, akkor nagyon tud fájni a bukta. Viszont az öröm meg túlságosan mámorít egy kezdőt.
             Ezek szerint te rögtön úgy kezdted, hogy betoltál x millát, oszt hagy szóljon?
             Gondolom autót vezetni is úgy kezdtél, hogy vettél egy 7-es BMW-t, és kimentél az M7-esre a szemközti felhajtón. Hiszen az autóvezetést is úgy lehet igazán megtanulni, ha megérzed a veszélyt.
             ...
             Nos, elárulom neked, hogy engem eléggé feltüzelt a tőzsdejáték is elsőre. Sőt, amikor már élesben nyomtam egy jó ideje, az egyik barátom is elkezdett tőzsdejátékozni. Csak a pénz volt virtuális, amúgy PETI kliensen nyomta. Ne tudd meg, hogy izgult, sokszor jobban, mint ahogy mi, akinek frankón pénze is bánhatta a dolgot...
             részben igazad van, de az autós példa az sántít, mert először jogsi kell, ahhoz meg tanpálya, kresz és oktató...

             biztos mások vagyunk, de egy demószámla engem nem tudott feltüzelni, nem tudtam izgulni érte.
             pont a kezdő számára elért nyereség/öröm miatt írtam, hogy fontos veszteni is, mert az fog valamire megtanítani.

             ha nem is x millióval, de elég sokkal (számomra) kezdtem. 3 napig óvatos voltam. nyertem is vele. hirtelen qrva nagy lett az önbizalmam, és a következő 2 hétben sikerült elbuknom a tőkém 80%-át. sokat tanultam ebből, 1.5 hónap alatt sikerült visszanyerni, és plusz 10% körül is voltam az eredeti tőkéhez képest. ekkor picit megint úgy éreztem hogy milyen király vagyok, és csak nyerni tudok. innen gyorsan meglett a teljes nullázás. most próbálok összeszedni némi pénzt, hogy újra kezdjem. szarul esett, jól jönne az a pénz, de úgy érzem hogy nagyon sokat tanultam ebből, és demószámlával, vagy tized ennyi pénzzel közel se tanultam volna ennyit belőle.

             Hozzászólás


             • #14
              Wizard, mások vagyunk, ezek szerint. Én nem fejessel kezdtem, mint írtam. Nem mondom, hogy nem remegett a kezem a gombon, amikor először élesben megnyomtam. De már volt némi tapasztalatom, hogy milyen, amikor ellened megy a piac, és milyen, amikor veled. Én csak a virtuális pénzem feleztem meg az elején. Az igazit már nem, persze élesben buktam, az fájt. Nyertem is, annak nagyon örültem. De tudtam, hogy vigyáznom kell a tőkémre, mint a szemem fényére. Már nem kis pénzzel "játszok", és még sosem feleztem le, vagy nulláztam le! Hogy miért? Már elsőre élesben tudtam használni a stoppot, nem paráztam úgy és kapkodtam, amikor muszály volt zárni egy pozit, vagy éppen nyitni, mert kitörés volt. Hiszen ezt már csináltam előtte virtuálisan, nem mondom, hogy rutinom volt, de volt egy begyakorolt mozdulatsor.
              Tudod a pilótákat is azért oktatják szimulátor előtt vészhelyzetre, hogy ne akkor kapkodjanak és parázzanak, amikor szitu van. Ott nincs olyan, hogy bocs ezt a gépet most nem sikerült leraknod, de legalább érezted milyen, amikor lezuhansz.
              Az autós példa meg lehet, hogy sántít neked, mert kreszvizsga, meg jogsi, meg rutinpálya. Viszont pont erről papolok, hogy atom veszélyes lenne minimális gyakorlat nélkül utcára engedni az embereket, így is az, hát még minimál rutin nélkül.
              A tőzsde is veszélyes, csak itt nem az életeddel játszol, hanem a kis spórolt pénzeddel!! A minimál rutin itt is sok mindent megelőzhet.
              Na mindegy, eltérő a véleményem, tiszteletben tartom a tiéd is, csak a kezdők még nem feltétlenül érzik ezeknek a jelentőségét.

              Kiváncsi vagyok, hogy a többiek miként vélekednek ezekről a dolgokról.

              Hozzászólás


              • #15
               Becker: Kétféleképpen lehet a tőzsdéhez hozzáállni.

               Az egyik lehetőség, hogy azt várod el, befektetés, és a hozamért csinálod. 50000 Forinttal nem csak a jutalékok miatt nem érdemes ilyet csinálni, hanem egy sokkal fontosabb dolog miatt. A tőzsde időbe kerül, ha oda kell figyelned, elfoglaltságod van, akkor számold ki, hogy a befektetett összegen lévő hasznod mekkora órabér... Az, hogy nem mást csinálsz ennyi idő alatt (ami többet hozna) pl. elmaradt haszon. Van egy olyan összeg ahol a tőzsdén megszerezhető többlet haszon már megéri a befektett munkát, de ezt nem 50000 forint környékén keresd. És nem árt az után befektetni a tőzsdére, hogy már ismered, kijátszottad magad.

               Brókerre ne bízd magad... (akkor már inkább alap)

               A másik: A tőzsde is alkalmas játékra, mint a lottó, a póker. Jó dolog értelmesemberekkel ismeretséget kötni, üzletet szerezni, tanulni. A játékra, tanulásra, stb szánt pénzt "elköltöd" a tőzsdére, végig arra számolsz, hogy elbukod, de a megismert emberek tudják mihez értes, másban üzletet hoz, stb. ha pedig nyersz és sikeres spekuláns leszel az bónusz mint a lottón az ötös. A tőzsde játék, iskola, stb.

               Na itt ugye már korábban gazdaságos döntés lesz a tőzsde, és bár 50000 forint a jutalékok miatt kevés, de már azzal is lehet spekulálni

               De itt is van egy minimális határ. Mi az az összeg amitől a pókerasztalnál már érzed a vesztességet, és igazán örülsz a nyereménynek, ahol a tét már hat rád? Ha pókerezel, fogadsz, stb. akkor tudod azt, mennyivel érdemes tőzsdén játszani. Írd hozzá a "tandíjat" mert tanulsz és a két érték összege sokat mond. Szerintem ez is 50000 Ft felett lesz

               Itt pedig ugye nem a bróker játékát támogatod, hanem a saját játékodért fizetsz, fel sem merül, hogy brókerre bízd a döntést.

               És ezért nem feltétlenül értek egyet eszpe-vel. Az elején nem az életviteled szempontjából jelentős összeggel kell beszállni, de a tőzsde iskola. Tolj be egy jobb iskola féléves tandíját (ez sem olcsó), meg amit fél évre szerencsejátékra szánsz (pókerasztal) és játsz vele. Az a pénz arra van félretéve, hogy eljátszd, elveszítsd, de meglegyen az örömöd amikor nyersz.

               Ha esetleg nem elveszted, hanem nagy nyereséget érsz el? Szép bónusz, meglepetés, ahhoz képest, hogy a játék volt a cél...

               Nem lottózok, nem pókerezek, hanem tőzsdézek, mert szerintem szórakoztató.

               Hogy? Az amerikai tőzsdék a sok papír, sok lehetőség, stb. miatt bonyolultak? Érdekesebb lett a játékom

               Hozzászólás

               Working...
               X