Magyar Tréderek Közössége

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Első lépsek kezdőknek; >Forex Market<

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • #16
  GP57 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  Adhatnál nekünk egy esélyt !
  Funda képpel tisztában kell lenni ha napon túl akarja tartani az ember, ezzel csak egyetérteni tudok
  Helló GP57!

  Ez így nem egészen helytálló. Szerintem a fundamentális alapokkal mindig tisztában kell lenni, függetlenül attól, hogy melyik idősíkon tradelünk. Kettő dolog kell egy jó trade-hez: Likviditás ("liquidity") és mozgás ("volatility"). Napon belül is akkor van a legtöbb mozgás, amikor hírek jönnek ki. - Általában megy az oldalazás, talán valami kevéske swingelés olyan 20-40 pipes tartományban, majd amikor jön egy jelentősebb hír, megmozdul az egész 100 pippel.

  Pontosan emiatt kérdeztem meg Lucemet, hogy találhatóak-e a rendszerében fundamentális alapok. Szimplán aggasztónak látom azt a 4 short pozíciót, amikor Csütörtökön ECB, Pénteken NFP jelentés volt.
  Mint korábban leírtam, hasonló okok miatt tartom megalapozatlannak azt is, amikor a technikai analízis azt mondja, hogy most 300 pipes trendelés lesz lefele.

  Mivel van némi érdeklődés megpróbálok felépíteni valamit ebben a topicban. Mindent az alapoktól...

  További kellemes délutánt!
  Ph03n!x

  Hozzászólás


  • #17
   Annyira sajnálom az időt, hogy regényeket írjak. Nem is értem mások miért nem unják az ismétléseket újonan megjelenő profik tekintetében, megkezdett, de soha be nem fejezett témákban.

   Inkább bemásolok egy linket, amit én is hozzátennék:

   http://scalperhu.blogspot.hu/2013/09/42.html

   Hozzászólás


   • #18
    Hogyan tekintek a tőzsdére – „A retail-álom”

    Jó estét!

    Ebben a posztban leírom, hogy én hogyan tekintek a piacra. Mivel én írom a postot, ez csak és kizárólag az én véleményemet tükrözi. Ha más haladóbb kollégának van kedve, bátran ossza meg velünk nézőpontját. Egy kezdőnek szerintem mindenképpen jó, ha egy adott dolgot több szemszögből is lát.
    Lépjünk egy lépést hátra és vegyünk egy pillantást a tőzsdére, mint „iparágra”. Tényeket sorolok fel:

    - Az ember azért jön ide, hogy pénzt keressen.
    - A trade megnyitása még önmagában kevés, mivel ekkor ez olyan még, mintha egy pénzérmét dobnánk fel a levegőbe – ötven-ötven.
    - Az előbbi mondat megértéséhez nem szükséges nagy intelligencia – erre még egy gyerek is rájön.
    - Az átlagember dolgozik, fáradt, amikor hazaér, és nem szeretne sok időt a monitor előtt tölteni.
    - Az emberek keresni fognak egy „forrást”, ahonnan információhoz jutnak, melynek segítségével ezt az 50-50 arányt el lehet tolni a pozitív irányba.
    - Kritérium, hogy a „módszerrel” ne kelljen sokat a képernyő előtt ülni, ne kelljen sokat gondolkodni.
    - Ezért az információért az emberek többsége fizetni is hajlandó.
    - Ha valakinek ténylegesen értékes információja van, azt nem adja ki, mert pénzt keres azzal. Tudja, hogy ha kiadja, rendszere nagy valószínűséggel kisebb hatékonyságú lenne. (Erre esetleg még visszatérek.)

    A bróker.
    A bankok szóba sem fognak állni velünk. (Amennyiben dollármilliók állnak a számlánkon más a helyzet.) Az illetőnek kell keresnie egy partnert, akin keresztül kereskedni tud. Itt jön képbe a bróker, ezen belül is elsősorban a „dealer” típusú brókerek. Tudni kell, hogy a pozíciónk túloldalán ők állnak, azaz ha mi veszünk, akkor ők azok, akik eladnak. Innentől kezdve nekik kifejezetten érdekük az, hogy veszítsél. A bróker honlapján lévő, ingyenes, havi 3000% profittal kecsegtető robottól úgy menekülnék, mint a pestistől. A „24 órás gyorstanfolyamokra” ugyan ez vonatkozik. Ne legyenek illózóink. Nincs az a profit trader / profi tanár / angyal / ördög / sátán, aki 24 óra alatt megtanít téged kereskedni. (De nem is ez a cél ugye? Szimplán annyi hogy a kuncsaft úgy gondolja, hogy van elegendő tudása ahhoz, hogy nyereséges legyen, és nyisson a cégnél egy éles számlát.)

    Félreértés ne essék: Vannak jó bróker cégek, amelyek jó tanfolyamot nyújtanak. (Nem akarok itt senkit fellázítani a brókerek ellen, és konspirációs elméleteket szőni.) Szimplán a tanfolyam előtt fel kell tenni néhány kérdést: „Miért működik a rendszer, mi az alapja, mit használ ki?” avagy „Ez a rendszer örökké működni fog?” (Azaz a piacnak olyan hibáit használja ki, melyeket nem lehet megváltoztatni?) „Mik a rendszer gyengéi?” – amennyiben ténylegesen kielégítő választ kapunk, akkor adhatunk neki egy esélyt. Felteszem az ilyen mélyebb kérdésekre csak makogás fog jönni, mert ők inkább a „Milyen gyorsan leszek milliárdos”, „Hány %-ot hoz havonta” kérdésekre vannak felkészülve…

    Az egyéb ingyenes vagy fizetős rendszerek 99,9%-át dobozoknak nevezem. (Egyszerűen azért, mert amikor a fiatal „TraderTanonc” (TT) egy rendszert keres, akkor beszáll az egyik ilyen dobozba, és ezen kívül semmit sem lát.) Jobb esetben ezek a dobozok modellezik a piacot, azaz figyelmen kívül hagynak bizonyos piaci tényezőket, de ettől még működőképesek. (Rosszabb esetben csak egy gyorsan összetákolt kereskedő robot, amit éppen csak az elmúlt pár hónapban, a masszívan trendelő piacon működőképes.)
    Ezek a leegyszerűsített rendszerek közel sem akkora hatékonyságúak, mintha a piacot egy sokkal nagyobb látószögűből vizsgálnánk, de működőképesek. Azaz ha az ember veszi a türelmet és fáradságot ezek a rendszerek is csinos profitokat tudnak termelni, ÉS nem szükséges a piac működésének megértése hozzá. („This is the blue pill”)

    A másik út sokkal több fáradságot igényel, mert több változót figyelünk, lebontjuk a piacot alkotóelemeire, és nem csak az egyes alkotóelemeket kell megértenünk, hanem azok együttes működését is.

    " Give a man a fish and you feed him for a day. Teach a man to fish and you feed him for a lifetime.”

    Mint a legelső posztomban leírtam – attól hogy egy ember idead nekünk egy támaszon és ellenállásokon alapuló rendszert, attól hogy bemutatnak egy trendline stratégiát, attól hogy adnak egy halat – mi még nem leszünk előrébb. Azonban ha rászánjuk az időt, energiát, türelmet, és fegyelmet, akkor megtanulhatunk horgászni…

    Mindenkiből lehet halász, de el kell fogadnod, hogy NEM az az első lépés, hogy valaki ad neked egy halat. Éhezned KELL. Érezned KELL a késztetést, a szenvedélyt, mert csak ezek tudnak hosszútávon elegendő erőt adni. Be KELL vetned a horgot számtalanszor, majd kihúzni a vízből hal nélkül. Csak ezen csalódások után tanulod meg, hogy a csali rezgése miként jelzi, hogy mit csinál éppen a hal. Ekkor már tudod, mi történik – megtanulsz úgy gondolkodni, mint a halak, rálátsz a motivációjukra és félelmükre és ezáltal meg tudod jósolni, hogy mikor kapják be a horgot.

    Millió tényező van, ami megkülönbözteti a halászt és egy embert kezében egy horgászbottal. A halász rávilágíthat arra, hogy hol hibázol, de nincs olyan halász a világon, aki legyint a varázspecabotjával és egy éjszaka alatt halásszá varázsolna. Ez munkát és fájdalmat igényel, továbbá TÉGED, hogy elfogadd a tényt, hogy csak így válhatsz halásszá… (The red pill)

    Innentől kezdve nyilvánvaló, hogy miért tartom fontosabbnak egy mentor jelenlétét, aki hónapokig, esetleg évekig segít, mint a tanfolyamok tömkelegét... Nem, nem leszek senkinek sem a mentora. Egész egyszerűen az emberek 95%-a eltűnik, és én velük együtt dobom ki az időmet...
    És igen, lehet, hogy ez is egy olyan topic lesz, amit egyszer csak félbehagynak, de remélem hogy az itt leírtak nagy segítséget jelentenek majd a kezdők számára...

    További szép estét!
    Ph03n!x

    Click image for larger version

Name:	Boston-Terror-?-Another-Red-Pill-Blue-Pill-Moment-for-America.jpg
Views:	1
Size:	36,9 KB
ID:	144295

    Hozzászólás


    • #19
     Next post please....

     Hozzászólás


     • #20
      http://www.trading-naked.com/Articles_and_Reprints.htm

      Angolul tudóknak, kereskedéssel kapcsolatos cikkek kollekciója. Nem olvastam el mindet, nem is fogom, de ha van feles 30 perced akkor TV helyett talán jobb ezt böngészni. (Csak kapcsold le a hangot a komputereden, amikor az oldalt felhúzod bejön egy idegesítő, legalábbis engem idegesítő, lejátszás. Ez elég új, remelhetőleg hamar le gogják venni.)

      Hozzászólás


      • #21
       Találós kérdés

       Jó estét!

       Nem tudom, hogy mikor lesz időm megírni a következő nagyobb bejegyzést. (Ezen a hétvégén biztos nem). Sebaj. Helyette itt egy találós kérdés: Mi plusz információt ad a következő Oanda "OrderBoard" és hogyan használhatjuk fel ezt?

       Szép estét!
       Ph03n!x
       Csatolt fájlok

       Hozzászólás


       • #22
        Nem láttam még ilyet, de mintha elég sokan lennének, akik meg vannak győződve, hogy az 1.27-et át fogja ütni az ár. Ráadásul elég kitartóan tartják.

        Hozzászólás


        • #23
         Én régebben rá szoktam nézni ugyanerre az információra, (http://fxtrade.oanda.com/analysis/open-position-ratios), de nem tudom mennyire meghatározó, mert az Oanda többnyire retail. Azt mutatja hogy hol léptek be a kereskedők és összeségében mekkora poziciókkal (százalékban kimutatva). Ezt lehet egy eszközként használni, hogy az ember kitalálja hol lehetnek a nagyobb stop lossok. Én inkább a CFTC Commitment of Traders (COT) riportot nézegetem, habár az nem tartalmaz információt árszintekről.

         Hozzászólás


         • #24
          Most, hogy jobban megnéztem az OANDA oldalt, ott vannak az Orderek is, így nem is kell találgatni. Ez az info szépen mutatja hogy az emberek többsége nem breakout-ot kereskedik (buy high - sell higher), hanem mean reversiont (buy low - sell high).

          Hozzászólás


          • #25
           Ph03n!x eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
           Jó estét!

           Nem tudom, hogy mikor lesz időm megírni a következő nagyobb bejegyzést. (Ezen a hétvégén biztos nem). Sebaj. Helyette itt egy találós kérdés: Mi plusz információt ad a következő Oanda "OrderBoard" és hogyan használhatjuk fel ezt?

           Szép estét!
           Ph03n!x
           azért ez nem ilyen egyszerű. lehet nézni sentiment indexeket is.
           de nem értem egyébként, hogy mire jók ezek.. a trend úgyis megmutatja a valószínűbb(51%) irányt. aztán vagy folytatodik a trend vagy nem.
           ezek az oanda s ábrák hiába mutatják, hogy többség pl. vesz. attól még megy lehet, hogy lemegy. mert nem az számít hányan veszik. számtalanszor van rá példa. azért nem szeretem ezeket a felesleges plusz információkat. úgyhogy nekem nem ad semmi infót csak komplikálja a stratégiát.
           itt is van egy csomó mutató:
           http://www.dukascopy.com/swiss/engli...tch/sentiment/
           nem mondják meg a jövőt ezek se.

           Hozzászólás


           • #26
            Ph03n!x eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Ez így nem egészen helytálló. Szerintem a fundamentális alapokkal mindig tisztában kell lenni, függetlenül attól, hogy melyik idősíkon tradelünk.
            Ph03n!x
            ezzel aztán egyáltalán nem értek egyet. de ez nem számít.

            Hozzászólás


            • #27
             Ph03n!x eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
             Mi plusz információt ad a következő Oanda "OrderBoard" és hogyan használhatjuk fel ezt?
             A "többség úgyis veszít alapon" megpróbálhatsz arra spekulálni, hogy az ár nem arra fog elmozdulni, amerre többen várják. Ennek kb annyi esélye van, mint pénzfeldobással eldönteni a jövőbeni irányt.
             Az Oanda mint bróker, csepp a tengerben, csak a saját kötésállományáról van infója. Akik érdemben mozgatni képesek a piacot nem náluk kötnek.
             Az általuk mozgatott tételek össze sem mérhetőek a rengeteg kis speka aprójával. Valamint ne felejtsük már el azt a tényt, hogy nem mindenki spekulációs célból van jelen a piacon! Ha egy autógyárnak most kell a dollár, akkor lehet nem nagyon fogja érdekelni, hogy épp milyen technikai szinten van az instrumentum. Szóval lehet ilyeneket nézegetni, de ahogy Sindler is írta, elsősorban a már kialakult hosszabb távú folyamatokban való részvétel "trendek", tudunk előnyhöz jutni.

             Hozzászólás


             • #28
              sindler eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése

              Ph03n!x eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Ez így nem egészen helytálló. Szerintem a fundamentális alapokkal mindig tisztában kell lenni, függetlenül attól, hogy melyik idősíkon tradelünk.
              ezzel aztán egyáltalán nem értek egyet. de ez nem számít.
              Ezzel én sem értek egyet. Hosszabb időtávokban gondolkodásnál persze van alapja. De rövid távokon, pár perces, vagy 1-2 órás pozícióknál ugyan milyen hirtelen fundamentális változás állhatna be, ami azonnal képes lehet megfordítani egy trendet? Esetleg valami hír, de azokat tudod mikor jelentik be, és akkor nem kötelező kereskedned. Váratlan eseményre meg ott a stoppod.

              Hozzászólás


              • #29
               Jó estét!

               Ebben a postban megpróbálok mindenkinek a kérdésére válaszolni.
               Volt, aki közel járt, volt, aki kevésbé. Két apró tény:

               1. Az Oandánál 99,99%-ban kis számlájú retail-esek vannak!
               2. Ha a tőzsdei szereplők közül kiválasztunk egy csoportot, akkor a retailes lesz az, aki a legnagyobb valószínűséggel bukik.

               A fenti két tényből látszik, hogy a retailes az nem más, mint a vézna kisgyerek, akinek reggel még anyu odaadja az uzsonnát és az ebédpénzt, de az osztályteremig már nem ér be, mert nála jóval termetesebb gorilla osztálytársai elveszik azt.

               A találós kérdésem nem kifejezetten arra irányult, hogy állapítsuk meg szám szerint kinek milyen pozíciója van, milyen áron. Sokkal inkább egy gondolkodásmód elsajátítására irányult. A gorillák csak egy pillantást vetnek a vézna gyerekre és látják a prédát. (Ha nem is iszonyatosan, de akkor is több short van, mint long.) Ez neki milyen információt ad? Talán azt, ha feljebb nyomja egy kicsit az árat, ezeknek az embereknek kiütheti a STOP szintét, és ott likvidálhatja pozícióját?!

               Postommal próbáltam egy példát adni arra, hogy hogyan néz rá egy nagy ezekre az információkra. Szerintetek véletlen az, hogy az ár gyakran kiüti a STOP-otokat, majd rögtön megfordul? (Nem, az nem a bróker volt. Az szimplán a gorilla volt, aki éppen elvette az ebédpénzed...) A pro-k nem a zászlókat, és teáscsésze alakzatokat nézik, hanem megpróbálnak a „préda” fejével gondolkozni, és ezeket az információkat kihasználni.
               Ja, hogy ez az információ nem volt rajta charton? Hát igen... Elég sok minden nincs rajta a charton...

               ------------------------------------------------------------------------

               Kell-e Fundamentális alap vagy sem.

               Én fundamentális alapnak tartom azt, ami nincs rajta a charton. (Egy hír időpontja, a hír tartalma, order book, stb.)
               Természetesen lehet ezek nélkül is tradelni (és lehetünk vele nyereségesek is!!!), de ne felejtsük, hogy a nagyok nem véletlenül teszik így. Szerintem egy minimális fundamentális tudással sokat lehetne javítani egy két ember rendszerén. (Pl nem nyitok egy pozíciót, amikor másnap jön a „Non Farm Payroll” stb.)

               Mindazonáltal ne tévesszük a célt szem elől – mi (legalábbis én) nem akarunk közgazdászok lenni, akik több tucat változót figyelve próbál egy árirányt megjósolni. Nekünk szimplán információ kell arról, hogy a nagyok melyik irányba kacsingatnak, illetve hogy a kicsik mikor kerülnek csapdába. Ha ez megvan, akkor tradünk sokkal nagyobb valószínűséggel lesz sikeres.

               További kellemes estét!
               Ph03n!x

               Hozzászólás


               • #30
                Egyet azért tegyünk hozzá: a "nagyok" alatt legfeljebb itt a nagy brókerházakat érthetjük, akik broker-dealer szerepben vannak és nem a nagybankokat (likviditás szolgáltatókat).

                Csak arra akarok kilyukadni, hogy a Barclys nem a Joe pénzét fogja elvenni, hanem más bankokét, meg főleg a commercial oldal pénzét. Joe eleve ki sincs közvetítve

                Ez persze nem jelenti azt h ne lenne rövitávon rengeteg káosz a mozgásban, ha nem lenne, akkor túl könnyen lehetne keresni ()

                Kézenfekvő, hogy aki tudja hol vannak az ügyfelek stopjai, az vissza fog élni vele (ha tud...).

                Csak technikai alapon daytradelni majdnem h öngyilkosság. Ha meg van egy természetes lefolyású trend, abba senki nem tud (vagy akar) belebabrálni.

                Megint más amikor az ember nézi a híreket, mit várt a piac, mi lett belőle, mennyire vagyunk relatíve magasan v alacsonyan... hogy lehet a gyenge kezeket megszivatni stb.

                Nem egyszerű. Sokkal könnyebb, amikor van valós sztori a mozgás mögött és egymás után adja be a jobbnál jobb jeleket.

                Hozzászólás

                Working...
                X