Magyar Tréderek Közössége

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Egy spekuláns feljegyzései

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • Egy spekuláns feljegyzései

  Edvin Lefévre: Egy spekuláns feljegyzései

 • #2
  Ez a könyv Jesse Livermore-ról szól. (Jesse Livermore-t a mai napig legendák övezik a Wall Street-en. Korabeli mítoszok szerint úgy kereskedett, hogy nem is nézte az árakat, mert elég volt hallania a tőzsdei szalagtávíró kattogását. Ha akkoriban egy részvény nagyot zuhant, máris készen állt a magyarázat: hát persze, biztos megshortolta Jesse Livermore. Egyesek a Nagy Krachért is őt okolták. Hogy érzékeljük a méreteket: az 1929-es tőzsdekrachból kortársai szerint 100 millió dollár készpénzzel került ki...)
  Valamiért a könyv Larry Livinstone néven említi őt. Ez csak azért érdekes, mert már láttam Livinstone idézetet valamelyik fórumon.
  Nagyon jó könyv. Elénk vetít egy olyan életutat, aminek egy részét szívesen magunkénak tudnánk. A másik részében 3 alkalommal ment csődbe…
  Ebből a könyvből nem lesz senki profi spekuláns, még amatőr sem. Mert közel száz éve történtek az események. Akkoriban ha valaki Stop megbízást használt, az kb. olyan volt, mintha most automatizált kereskedést alkalmazna valaki. Ennek ellenére én nem tudtam letenni. Sok mindent átültethetünk a mai világba. Például ő bukmékereknél fogadott egy – egy részvényre. Papíronként 1 Dollár elmozdulásnál vagy nyert vagy veszített. De a tőzsdére nem jutott a megbízás. Viszont ha a bukinál sokan fogadtak az egyik irányra, akkor a buki hívta a brókerét és felvett egy nagy ellentétes pozit. Ebből alakult ki a stop vadászat. És ezekből a bukikból lettek a market maker-ek.
  Tehát egyfajta szemléletmód csiszolást, tőzsdei általános műveltséget nyújt ez a könyv, de inkább a haladóknak ajánlanám, mintsem a kezdőknek. Már csak a gyakran előforduló szakkifejezések miatt is.

  Hozzászólás


  • #3
   ez egy örök klasszikus..

   én kötelezővé tenném mindenkinek mielőtt tradelni kezdhet

   Hozzászólás


   • #4
    A magyar nyelven eddig megjelent toplistás első helyezett.
    Tulajdonképpen elég, ha valaki ezt forgatja, ha már tisztában van a " részvény, kötvény, long, short" fogalmával.
    A könyvből az is kiderül, hogy mindenkinek a saját evolúcióját kell bejárnia, ha az alapismereteket megszerezte. Amit megtudhatunk még, hogy ő volt az első igazán említésre méltó techno-fundamentalista, aki kemény tőkeáttéttel nyomta, a piacot a sorok közt olvasva.
    Tőzsdéseknek valódi biblia, olvasmányosan, anekdotikusan egy vérprofi tapasztalatait átadva.
    A Livermore-i történet sajnos szomorú véget ért (öngyilkos lett, márpedig boldog ember ilyet nem tesz), a rendeltetése az utókor számára az, hogy "nem azért élünk, hogy tőzsdézzünk, hanem azért tőzsdézünk, hogy éljünk".
    Bár eléggé elcsépelt szlogenként hangzik manapság, de szerintem ez akkor is a legjobb befektetés, amit egy kezdő, haladó tőzsdés megtehet, ha jól megveszi és legalább havonta egyszer elolvassa.
    Letehetlen ugyanis.

    Hozzászólás


    • #5
     "A Livermore-i történet sajnos szomorú véget ért (öngyilkos lett, márpedig boldog ember ilyet nem tesz), ..."     Úgy tudom, magánéleti válságban volt. Elvált és minden vagyonát feleségére hagyta. Szegényen halt meg. ...ha jók az infóim. De lehet, hogy keverem, mert W.D. Gann élete is hasonló drámával végződött.

     Hozzászólás


     • #6
      Jegenye eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Tulajdonképpen elég, ha valaki ezt forgatja, ha már tisztában van a " részvény, kötvény, long, short" fogalmával.
      .
      Azért a "bekerítette a gyapotot" kifejezést dekódoltam egy darabig.
      De tényleg elég.

      Hozzászólás


      • #7
       valóban remek könyv!

       Hozzászólás


       • #8
        A kereskedési módszerével keapcsolatban mi a véleményetek?
        Számomra például az nem világos pontosan, hogy a 30dollár körül mozgó részvényeknél miért a 6dolláros korrekciót tekintette még természetesnek és az ezt meghaladót egy új trend kezdetének? Ráadásul ezt azért sem értem mert az sem mindegy, hogy a 30-as szint körül mekkora kilengéseket produkál. Az egyiknél a 6dolláros kilengés nagy eseménynek számít, a másiknál teljesen hétköznapi lehet.
        Van itt olyan aki nagyobb figyelmet szentelt a stratégiájának?

        Hozzászólás


        • #9
         Nekem a kedvenc tőzsdés könyvem. Már legalább hatszor olvastam. Két fajta stratégiája volt.
         A kezdetekbe a bukmékereknél a kis ármozgások napon belül. Vagy max két nap.
         Itt alakzatokról beszél. Gondolom a fűrész alakzat ami a 2 előre 1 hátra ármozgás . És a Zászlós felső kitörés. Csatornából való kitörés. És emelkedéseknél kerek számok áttörése 100 , 200. Később a hosszú trend kihasználása. Itt több hetes vagy hónapos trendekről van szó.
         Nyit egy kezdeti pozíciót tökéje 10-15 százalékát /itt 100% az adott instrumentumban vállalt maximális tőke mértéke/. És ha már ez a pozíció nyereséget mutat, csak akkor növeli a pozíció mértékét. Gondolom piramis építéssel.
         Nyilván a nagy pénz a nagy ármozgásban van. De ő mesél az ösztönös vagy megérzés kereskedésről is. És nem kell leragadni a pontos számoknál, százalékoknál minden szituáció és nap más. Ha hit, sőt biztos volt az adott trendben hagyta a profitja akár 50% is elúszni.
         És nem csakhogy visszanyerte az 50 %. De még nyert hozzá vagy kereset, minimum 100-200% ott. A nagy ármozgásban minden profi kereskedő benne van. A kérdés csak az: ki mekkora szeletet akar a tortából.

         Hozzászólás


         • #10
          Egyik legjobb általam olvasott tőzsdés könyv. Jesse Livermore, Nicolas Darvas, es Andre Kostolany is leírta, hogy magunknak kell kitalálni üzemeltetni a rendszerünket. Tudom, közhely, de megfelelő agy, kreativitás szükséges ehhez. Plusz az egyéb lehetőségek persze (főleg idő, pénz).
          HunTraders.co.uk/invite/tradersnight - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

          Hozzászólás

          Working...
          X